logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

P. Brandt: Ένας επενδυτής με ετήσιες αποδόσεις 600%

O Peter Brandt είναι ίσως ο σπουδαιότερος επενδυτής τον οποίον δεν έχετε ακουστά. Τον θεωρούμε μύθο λόγω των εκπληκτικών αποδόσεών του - ένα ρεκόρ διάρκειας 30 ετών (εξακριβωμένο) με ανατοκισμένες αποδόσεις της τάξης του 41.6%. Εξίσου εντυπωσιακός είναι ο τρόπος με τον οποίον επιτεύχθηκαν αυτές οι αποδόσεις.

P. Brandt: Ένας επενδυτής με ετήσιες αποδόσεις 600%

Σε διάστημα πολλών δεκαετιών, η καλύτερη χρονιά του Peter ξεπέρασε το 600% και, επιπλέον, η χειρότερη χρονιά απωλειών (οι οποίες ήταν μόλις τέσσερις) χαρακτηρίστηκε από ένα μονοψήφιο ποσοστό, μικρότερο του 6%. Το ιστορικό του Peter συνδέεται με τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ). Ήταν ένας από τους πρώιμους αντισταθμιστές κινδύνου (hedgers) για σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες, πρώιμος εφαρμοστής των εννοιών τεχνικής ανάλυσης των Schabacker, Edwards και Magee στις επενδύσεις επί εμπορευμάτων, καθώς επίσης και επενδυτής της θρυλικής εταιρείας εμπορευμάτων (Commodities Corp.), του χώρου που ανέδειξε «μάγους των αγορών» όπως οι Michael Marcus, Bruce Kovner, Ed Seykota και Paul Tudor Jones. Επιπλέον, ο Peter είναι ένας ήρεμος, προσγειωμένος και γενικά σπουδαίος χαρακτήρας. Ο Mike McDermott και ο Jack Sparrow της MercenaryTrader.com είχαν το προνόμιο να βρεθούν μαζί του ένα χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο στο Reno/Tahoe της Καλιφόρνιας και να πραγματοποιήσουν την ακόλουθη συνέντευξη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδουμε στη MercenaryTrader.com, η οποία μας επέτρεψε να αναδημοσιεύσουμε μια από τις ενδεχομένως σπουδαιότερες συνεντεύξεις που έχετε διαβάσει ποτέ!»

Παρακαλώ, πείτε μας εν συντομία τι πυροδότησε το ενδιαφέρον σας για τις επενδύσεις και πώς ξεκίνησε η πορεία σας στις αγορές.

 Brandt: Βεβαίως. Μετακομίσαμε στο Σικάγο το 1972, αμέσως μετά το κολλέγιο. Ξεκίνησα να εργάζομαι σε μια μεγάλη διαφημιστική εταιρεία, ενώ διέμενα σε έναπροάστιο στα βόρεια του Σικάγου, στο Ιλλινόις. Είχα ένα μικρό γιο που έπαιζε χόκεϋ. Ο πατέρας ενός άλλου παιδιού που έπαιζε χόκεϋ και ο οποίος έμενε στη γειτονιά μας ήταν επενδυτής στη σόγια. Τον συμπαθούσα ειλικρινά καθώς ήταν πολύ ωραίος χαρακτήρας. Με προσκαλούσε για γεύμα, «έλα στην επιτροπή συναλλαγών να γευματίσουμε παρέα.» Έτσι λοιπόν τον επισκεπτόμουν στην τραπεζαρία των μελών της επιτροπής συναλλαγών, η οποία έβλεπε στο χώρο εκτέλεσης συναλλαγών. Τότε έβλεπε το παρκέ συναλλαγών επί σίτου. Με πήρε μαζί του στο χρηματιστηριακό παρκέ και γοητεύτηκα. Αυτοί οι τύποι φωνάζουν και κραυγάζουν, αναφέρουν αντιστοιχίες και σπρώχνονται μεταξύ τους. Σκέφτηκα ότι «αυτό είναι τρελό.» Αλλά είχα επιχειρηματικό πνεύμα. Από νεαρή ηλικία υπήρξα αυτοδημιούργητος. Οι γονείς μου ήταν διαζευγμένοι και είχα μεγαλώσει με τη μητέρα μου δίχως οικονομική άνεση. Έτσι, από μικρή ηλικία έψαχνα τρόπους για να βγάζω χρήματα. Και η Επιτροπή Συναλλαγών του Σικάγου ήταν γοητευτική. Αυτοί οι επενδυτές του παρκέ είχαν ελευθερία,  δεν έδιναν αναφορά σε κανέναν, χάραζαν τη δική τους πορεία στη ζωή. Ήξεραν πώς τα είχαν πάει στο τέλος κάθε ημέρας. Αυτό για μένα ήταν ιδανικό και το μόνο ερώτημα ήταν «πώς μπορείς να μπεις σε αυτό το χώρο;»

Πώς καταφέρατε λοιπόν να εισαχθείτε στο χώρο;

Brandt: Κυριολεκτικά, πήγα από πόρτα σε πόρτα της επιτροπής συναλλαγών και ρωτούσα «πώς μπορώ να μπω σε αυτή τη δουλειά;» Και τελικά η εταιρεία Continental Grain, η οποία ανήκε σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια και τότε ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία σιτηρών του κόσμου, έψαχνε να κάνει εμπόριο με μεμονωμένους αγρότες και χρήστες σιταριού: εταιρείες τροφίμων, μικρότερους εξαγωγείς κ.ο.κ. Συνεπώς, ήθελαν να κάνουν στο παρκέ περισσότερα πράγματα από τις δικές τους συναλλαγές και μόνο, και γι’ αυτό έψαχναν για «υπεύθυνους πελατολογίου», δηλαδή άτομα που θα μπορούσαν να μάθουν τη δουλειά των σιτηρών και θα προσελκύσουν άλλους πελάτες που θα μπορούσαν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Είχαν όλες τις ιδιότητες μέλους κι έτσι αποφάσισαν να αναλάβουν το αξίωμα και να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα της δουλειάς. Έτσι άρχισα να εργάζομαι για τον κλάδο των ΣΜΕ της Continental Grain. Εκείνη την εποχή νομίζω ότι έβγαζα $28.000 ετησίως στη διαφήμιση. Κι έτσι πήγα στον Πρόεδρο της διαφημιστικής εταιρείας και είπα «κοιτάξτε, κάνω αυτό. Θα πάω στην επιτροπή συναλλαγών και θα δοκιμάσω να το εφαρμόσω. Αν τα κάνω θάλασσα, μπορώ να επιστρέψω σε ένα έτος και να πάρω πίσω τη δουλειά μου με αύξηση 50%;» Και είπε ναι! Έτσι, είχα την «άδεια να πετάξω.» Πήγα στην επιτροπή συναλλαγών και άρχισα να μαθαίνω τη δουλειά, πρώτιστα σε σχέση με τις συναλλαγές επί σίτου. Και λίγο από κτηνοτροφία. Ο μεγάλος πελάτης μου στη διαφήμιση ήταν η εταιρεία Campbell Soup.

Πότε μετατοπίστηκε η δραστηριότητά σας στις προσωπικές σας συναλλαγές; 

Brandt: Γνώριζα τότε ότι ήθελα να αρχίσω να εκτελώ συναλλαγές για τον εαυτό μου. Έτσι άρχισα σιγά σιγά να συσσωρεύω λίγα χρήματα, και από το 1978 ξεκίνησα να εκτελώ κάποιες συναλλαγές. Και η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα τι έκανα. Μια από τις πρώτες συναλλαγές που πραγματοποίησα προήλθε από το φίλο μου John που ήταν επενδυτής της αγοράς όσπριων. Μόλις είχα αρχίσει να μαθαίνω τη δουλειά και μου είχε πει ότι ήταν ιδιαίτερα θετικός στη σόγια. Στη συνέχεια, παρακολούθησα την πορεία της σόγιας για μερικές ημέρες – νομίζω πως ήταν γύρω $5.50 - και είχα αποταμιεύσει μερικές χιλιάδες δολάρια για κερδοσκοπία. Ανέβηκε γύρω στα δέκα σεντ κι έτσι αγόρασα ένα συμβόλαιο. Στη συνέχεια ανέβηκε πέντε σεντ ακόμη κι έπειτα έπεσε κατά είκοσι σεντ. Κι έτσι πραγματοποίησα έξοδο με απώλειες κι όταν συνάντησα τον John, του είπα: «John, τι έγινε με εκείνα τα φασόλια;» Και μου απάντησε «πράγματι, δεν ήταν φανταστική η μετακίνηση;»  

Αλήθεια;

Brandt: Ναι, και του είπα «για ποιο πράγμα μιλάς;» Τελικά διαπίστωσα ότι ο John είναι επενδυτής με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Ποτέ δε διατηρεί μια θέση μεταξύ δυο συνεδριών. Συναλλάσσεται τα φασόλια για μισό έως ένα σεντ και είχε τέτοια πεποίθηση για τα φασόλια ώστε κατείχε μια θέση που ήταν πρόθυμος να διατηρήσει για τρεις ή τέσσερις ημέρες. Αυτό ήταν ένα καλό μάθημα. Οι επενδυτές της επιτροπής συναλλαγών έλεγαν συνεχώς ότι ήταν θετικοί ή αρνητικοί ως προς την αγορά, και το χρήσιμο μάθημα ήταν ότι οι λέξεις «θετικό» ή «αρνητικό» δεν σήμαιναν τίποτα. Θα έπρεπε να ρωτάω, «ποιο είναι το χρονικό πλαίσιό σας; Για πόσο διάστημα διατηρείτε τις συναλλαγές; Σε τι αποδόσεις προσβλέπετε για μια συναλλαγή; Πού κάνετε λάθος - τι σας υποδεικνύει ότι κάνετε λάθος; Γιατί έχετε θετική ή αρνητική άποψη, τι γνωρίζετε;» Κι έτσι έμαθα πολύ νωρίς ότι οι όροι ανοδικό και καθοδικό, θετικό ή αρνητικό δεν σήμαιναν απολύτως τίποτα.

Συνεπώς, αυτή ήταν για εσάς η «εμπειρία πτώχευσης». Ή μήπως είχατε μια εμπειρία πτώχευσης σε πρώιμο στάδιο όπως συμβαίνει με πολλούς επαγγελματίες;

Brandt: Αποταμίευα μερικές χιλιάδες και με αυτές εκτελούσα συναλλαγές. Δεν ήξερα τι έκανα. Άκουγα διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες, και μάλιστα ένας τύπος είχε ένα πλαστικό πράγμα που το χρησιμοποιούσε για να προσδιορίζει κύκλους. Δοκίμασα πολλές προσεγγίσεις όπως κύκλους, περιοδικότητες, σημειακά και αριθμητικά διαγράμματα και θεμελιώδη. Δεν ήξερα τι έκανα και εξακολουθούσα να χάνω χρήματα. Για να απαντήσω στην αρχική ερώτησή σας, ναι, χρεοκόπησα, αλλά χρεοκόπησα πολλές φορές σε σχέση με μικρά ποσά. Εξοικονομούσα πέντε ή δέκα χιλιάδες κι έπειτα τις έχανα. Κι έχανα συνεχώς, μη γνωρίζοντας τι να κάνω στη συνέχεια.

Πολλοί είναι εκείνοι που θα τα παρατούσαν σε εκείνο το σημείο. Τι σας έπεισε ότι θα μπορούσατε να μάθετε τον τρόπο; 

Brandt: Ήμουν μέσα στη δουλειά και ήξερα ότι θα παρέμενα εκεί. Το κομμάτι των προμηθειών κάλυπτε τα έξοδά μου και δεν διακινδύνευα τεράστια ποσά στο λογαριασμό των συναλλαγών μου. Πέρασε ένας χρόνος και είχα παραμείνει στο παιχνίδι. Είχα φτάσει σε σημείο να βγάζω πολύ περισσότερα χρήματα από όσα έβγαζα από τις διαφημίσεις. Οπότε είχα ένα πολύ καλό εισόδημα. Αυτό συνέβαινε το 1978, κι εγώ έβγαζα περίπου 60.000 δολάρια ετησίως, τα οποία ήταν πολλά για εκείνη την εποχή.

Άρα, ουσιαστικά μπορούσατε να χρηματοδοτήσετε τους πειραματισμούς σας στην εκτέλεση συναλλαγών.

Brandt: Μπορούσα να καλύπτω τις απώλειες, αλλά είχα επιπλέον έξοδα. Είχα αγοράσει ένα σπίτι, είχα να στηρίξω μια οικογένεια και είχα επίσης αγοράσει μια BMW (το χειρότερο αυτοκίνητο που είχα ποτέ, δεν πρόκειται να ξαναγοράσω γερμανικό αυτοκίνητο).

Τι ήταν αυτό που επέφερε την αλλαγή προς το καλύτερο; 

Brandt: Λοιπόν, γνώρισα ένα τύπο που μου είπε «συναλλάσσομαι αυτά τα μοτίβα. Κάθε εβδομάδα αγοράζω αυτά τα βιβλία διαγραμμάτων, σχεδιάζω αυτές τις γραμμές και ψάχνω για γεωμετρικά μοτίβα. Πρέπει να πας στο βιβλιοπωλείο της επιτροπής συναλλαγών και να αγοράσεις το βιβλίο των Robert Edwards και John Magee. Αγόρασε το βιβλίο και διάβασέ το.» Αυτό έκανα. Άρχισα να το διαβάζω και αισθάνθηκα ότι ήταν για μένα. Αυτά που έλεγε τα καταλάβαινα και μπορούσα να τα εφαρμόσω.

Αυτό συνέβη γύρω στο 1978; 

Brandt: Ναι, το ‘78 ή το ‘79. Για να ξεκινήσω, μάζεψα ένα αρκετά μεγάλο ποσό περί των $20.000. Μπορούσα να διατηρώ μια θέση και είχα σκοπό να εκτελέσω συναλλαγές με τον σωστό τρόπο. Κι έτσι άρχισα να βγάζω λίγα χρήματα. Έχανα μερικά κι έβγαζα μερικά. Άρχισα να βγάζω αρκετά ώστε να νιώθω άνετα. Ώσπου έφτασα στο σημείο να πάρω την απόφαση να κάνω αποκλειστικά αυτό καθώς δε μπορούσα να είμαι υπεύθυνος πελατολογίου και επενδυτής ταυτόχρονα. Κι έτσι άφησα τη Continental Grain και συνέχισα μόνος μου. Διατήρησα μια σχέση με τη Campbell Soup για να καλύπτω τα έξοδά μου, αλλά άρχισα τις επενδύσεις. Και τα πήγα καλά. Την πρώτη χρονιά έβγαλα αρκετά λεφτά ενώ τη δεύτερη έβγαλα πολλά. Στη συνέχεια, το 1982 στις αγορές συνέβη κάτι που για εμένα άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Οι συναλλαγές σε συνάλλαγμα λάμβαναν χώρα στον τομέα διεθνούς νομισματικής αγοράς (IMM) του CME. Οι ευρωπαϊκές ισοτιμίες είχαν διαμορφωθεί με τρόπο που, βάσει των διαγραμμάτων, μου έμοιαζε σα μελωδία. Και είχα πεισθεί πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για υψηλό ρίσκο. Ήταν Τετάρτη, παραμονή της ημέρας των ευχαριστιών - η Πέμπτη ήταν η ημέρα των ευχαριστιών, την Παρασκευή οι αγορές θα ήταν κλειστές στις ΗΠΑ, το Σάββατο και την Κυριακή οι αγορές θα ήταν επίσης κλειστές. Την Τετάρτη το ελβετικό φράγκο παρουσίασε ξέσπασμα.

Την παραμονή της ημέρα των ευχαριστιών; 

Brandt: Ναι, την παραμονή της ημέρας των ευχαριστιών. Και αγόρασα δέκα συμβόλαια, τα οποία ήταν πολλά για εμένα. Αυτά ισοδυναμούσαν σε 1.250.000 ελβετικά φράγκα. Τα αγόρασα αργά, όταν η αγορά ήταν ήδη επάνω κατά περίπου 50 μονάδες - η αγορά κατέληξε να κλείσει κατά περίπου 70 μονάδες ψηλότερα. Την Πέμπτη τηλεφώνησα στο Λονδίνο και οι επενδυτές συναλλάγματος εκεί δε νοιαζόντουσαν για το τι είχε συμβεί την Τετάρτη στο Σικάγο. Έλεγαν «ποιος νοιάζεται για το τι έκανε η IMM.» Την Πέμπτη, η αξία του ελβετικού φράγκου ανέβηκε και στο Λονδίνο, αλλά ακόμη βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από όσο έκλεισε στην IMM την Τετάρτη. Εκείνη την Πέμπτη, ημέρα των ευχαριστιών, έπεισα έναν τραπεζίτη να μου πουλήσει δέκα συμβόλαια γερμανικών μάρκων. Συνεπώς, την Παρασκευή διατηρούσα δέκα θέσεις αγοράς σε ελβετικά φράγκα και άλλες δέκα σε γερμανικά μάρκα. Το Λονδίνο εξακολουθούσε να μην πιστεύει στη δύναμη που επέδειξε η IMM την Τετάρτη και στο Σικάγο το ελβετικό φράγκο ξεκίνησε χαμηλότερα. Αλλά παρά το δισταγμό της Ευρώπης, την Παρασκευή οι ΗΠΑ ανέλαβαν την πρωτοβουλία για ένα ισχυρό ράλι των ευρωπαϊκών ισοτιμιών. Κατά το κλείσιμο της ημέρας της IMM την Παρασκευή είχα ένα σημαντικό κέρδος τόσο στο γερμανικό μάρκο όσο και στο ελβετικό φράγκο. Είχα την αίσθηση ότι τη Δευτέρα το Λονδίνο δεν θα εμπιστευόταν το ράλι της Παρασκευής των ΗΠΑ για άλλη μια φορά. Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο κοιμήθηκα ήσυχος. Απλά αισθανόμουν ότι «το Λονδίνο σφάλλει, οι ΗΠΑ έχουν δίκιο.» Μέχρι το πρωί της Δευτέρας η διάθεση στην Ευρώπη είχε προσαρμοστεί στη δύναμη του Σικάγου. Κατά το άνοιγμα της IMM οι ευρωπαϊκές ισοτιμίες ξεκίνησαν υψηλότερα και δεν υποχώρησαν ξανά. Το ελβετικό φράγκο και το γερμανικό μάρκο παρουσίασαν ευθεία ανοδική πορεία για τις επόμενες πέντε εβδομάδες. Με εκείνη τη συναλλαγή, απέκτησα ξαφνικά ένα σοβαρό χρηματικό ποσό στο λογαριασμό μου. Και από εκείνο το σημείο κι έπειτα μπορούσα να βλέπω τον εαυτό μου ως σοβαρό επενδυτή.

Αναφέρετε κάποιες νοητικές προκλήσεις που υπήρξαν καθοριστικές για την πορεία σας. 

Brandt: Η ανάλυση των διαγραμμάτων και η συναλλαγή τους αποτελούν δυο εντελώς διαφορετικές προκλήσεις. Πρέπει να συναλλάσσομαι μοτίβα μιας εβδομάδας, δυο εβδομάδων, αντιστροφής ή παρατεταμένα; Πού τοποθετώ τα προστατευτικά stop; Πώς εισάγω μια συναλλαγή; Η επεξεργασία της διαδικασίας μου πήρε χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Απλά βελτιώνεις συνεχώς τη μηχανική διευθέτησης της διαδικασίας. Ποιο είναι το πλάνο δράσης; Πώς πραγματοποιείς εισόδους και εξόδους; Κατόπιν, υπάρχουν προφανώς και οι περίοδοι που η αγορά σε τιμωρεί και πραγματοποιείς μια σειρά από λάθος επιλογές. Και τότε αρχίζεις να αναρωτιέσαι εάν πρέπει να αλλάξεις κάτι. Έτσι περνάς από αυτή τη διαδικασία έως ότου ξεκαθαρίσεις τα πράγματα. Έπειτα, ακριβώς τη στιγμή που νομίζεις ότι τα ξεκαθάρισες, η προσέγγιση που υιοθέτησες δέχεται την πρόκληση της αγοράς. Αλλά αυτή η πρόκληση είναι ευεργετική. Αρκετές προκλήσεις σε αναγκάζουν να πεις «δε με νοιάζει, αποτελεί απλά μέρος της διαδικασίας.» Οι συνεχείς προκλήσεις που παρουσιάζονται κατά τις εκτελέσεις συναλλαγών αναγκάζουν επίσης τον επενδυτή να τελειοποιήσει κατά το δυνατόν την προσέγγισή του.  

Υπήρξαν κάποιες ιδιαίτερες διαπιστώσεις που ξεχώρισαν στα πρώτα χρόνια της πορείας σας; 

Brandt: Για εμένα, ένα από τα σημαντικότερα ήταν η διαπίστωση ότι δε θα μπορούσα να έχω δίκιο στο 80% των περιπτώσεων, ή ακόμη και στο 50%.  Θα είχα δίκιο περίπου στο 35% των περιπτώσεων. Αυτό το ποσοστό του 35% εξακολουθεί να ισχύει για μεγάλο αριθμό συναλλαγών. Αλλά εξετάζοντας μόνο 10, 20 ή ακόμα και 30 περιπτώσεις εκτέλεσης συναλλαγών, η αναλογία κέρδους/απώλειας παρέκκλινε αρκετά από τον κανόνα. Εκείνη την εποχή πήγα στο τμήμα στατιστικής του πανεπιστημίου Northwestern, το οποίο βρισκόταν κοντά στο σπίτι μου στο Evanston, συνάντησα έναν καθηγητή και του είπα: «Υπολόγισε για εμένα τις πιθανότητες χρεοκοπίας εάν ποντάρω διαφορετικά ποσά του κεφαλαίου μου σε κάθε συναλλαγή. Εάν έχω δίκιο στο 35% των περιπτώσεων για ένα μεγάλο αριθμό συναλλαγών, ποια είναι η πιθανότητα να κάνω λάθος, απλά από άποψη τυχαίας κατανομής, 8 συνεχείς φορές, 10 συνεχείς φορές, 15 φορές στις 20 κ.ο.κ.»

Προσπαθώντας να βρείτε τη στατιστικά ακραία περίπτωση απωλειών.

Brandt: Ακριβώς. Ο καθηγητής χρησιμοποίησε ένα λογισμικό πρόγραμμα και παρήγαγε έναν πίνακα κατανομής και καμπύλες που μου πρόσφεραν σημαντική γνώση σε σχέση με την τυχαία κατανομή των θετικών και αρνητικών συναλλαγών βάσει ποικίλων αναλογιών κέρδους/απωλειών. Άρχισα να συνειδητοποιώ ότι το να ρισκάρεις το 4% ή 5% του κεφαλαίου σε ένα πρόγραμμα που αποδεικνυόταν σωστό σε ποσοστό 35% για έναν εκτεταμένο αριθμό συναλλαγών ήταν συνταγή καταστροφής. Και έτσι κατέληξα στο συμπέρασμα ότι γενικά δεν πρέπει να ρισκάρω περισσότερο από το 1% του κεφαλαίου. Πάρα πολλοί από τους νέους επενδυτές που ξεκινάνε σήμερα δεν έχουν ιδέα για τη διαδικασία εκμάθησης. Αυτό που εννοώ είναι ότι πρόκειται για ένα δύσκολο μονοπάτι. Πρέπει κανείς να είναι πραγματικά πρόθυμος να περάσει τη διαδικασία εκμάθησης - και αυτό γίνεται μέσα από λάθη. Μαθαίνεις όταν οι αγορές σε γονατίζουν. Δε μπορείς απλά να μπεις στην αγορά, να έχεις τρεις ιδιαίτερα επικερδείς μήνες και μετά να πεις «κατάλαβα πως παίζεται το παιχνίδι.» Μαθαίνεις όταν φτάσεις στη διαπίστωση «έκανα λάθος οκτώ συνεχόμενες φορές και τώρα δέχομαι ακόμη ένα σήμα.» Βίωσα αυτές τις καταστάσεις επανειλημμένως, και για μένα αυτές υπήρξαν οι προκλήσεις του παιχνιδιού. Περνάς μια περίοδο έντονης κάμψης και ο πρώτος πειρασμός που αντιμετωπίζεις είναι να αλλάξεις κάτι. Πιστεύω ειλικρινά ότι η καλύτερη απάντηση δεν είναι να αλλάξεις κάτι, αν και μπορεί να ισχύει και αυτό, αλλά να διδαχθείς κάτι.

Μια ευκαιρία εκμάθησης. 

Brandt: Ακριβώς. Οι επενδύσεις είναι μια διαδικασία διαρκούς εκπαίδευσης. Αλλά όπως συμβαίνει με όλες τις μορφές εκπαίδευσης, πρέπει να καταβληθούν κάποια δίδακτρα. Όταν βγάζει κανείς χρήματα, όλα είναι καλά. Όταν αρχίζει να χάνει χρήματα, αυτά ισοδυναμούν με τα δίδακτρα για την εκπαίδευσή του. Το δε ύψος τους καθορίζεται από τις αγορές. Επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι πολύ σημαντικό σχετικά με τις συναλλαγές και τις περιόδους αρνητικών αποδόσεων. Υπάρχει πολύ περιορισμένο υλικό, έντυπης ή ηλεκτρονικής μορφής, για νέους επενδυτές σχετικά με το θέμα των περιόδων αρνητικών αποδόσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα ατυχές, επειδή οι περίοδοι αυτές αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα των συναλλαγών. Κατά συνέπεια, οι νέοι επενδυτές έχουν λανθασμένες προσδοκίες για το επενδυτικό περιβάλλον. Στις επενδύσεις, οι περίοδοι αρνητικών αποδόσεων αποτελούν γεγονός και ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζονται από τον επενδυτή καθορίζει το τελικό για εκείνον αποτέλεσμα.

Μιλώντας για περιόδους αρνητικών αποδόσεων, πόσες αντιμετωπίσατε στα προηγούμενα 30 χρόνια που ήταν αξιοσημείωτες;

Brandt: Μόλις πρόσφατα μελετούσα το ιστορικό μου σχετικά με τις περιόδους αρνητικών αποδόσεων. Είχα 15 τέτοιες περιόδους που υπερέβησαν το 10%  - από την κορυφή μέχρι το χαμηλότερο σημείο και νέα υψηλά. Υπήρξαν πολλές περισσότερες μεταξύ του 5% με 10%.  

Δεν ξέρετε εάν έχει ολοκληρωθεί μια τέτοια περίοδος έως ότου έχετε νέο έναν υψηλό. 

Brandt: Ακριβώς. Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος. Και αρχικά μπαίνεις σε πειρασμό και μπορείς να κάνεις απότομες ενέργειες, ακόμη και σημαντικές αλλαγές, και αργότερα διαπιστώνεις ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να αλλάξεις το επενδυτικό σου ύφος βάσει της προηγούμενης συναλλαγής ή σειράς συναλλαγών. Η προσπάθεια βελτιστοποίησης μιας επενδυτικής προσέγγισης βάσει μιας πρόσφατης σειράς συναλλαγών είναι απλά βλακώδης ενέργεια. Δεν πρέπει να σκέφτεσαι βάσει των αποτελεσμάτων μιας συναλλαγής, αλλά βάσει αρχών. Με τον καιρό φτάνεις σε ένα σημείο όπου διανύεις μια περίοδο αρνητικών αποδόσεων και δεν αλλάζεις τίποτα, γνωρίζοντας ότι τέτοιες περίοδοι έρχονται και παρέρχονται. Αλλά αυτό που διαπίστωσα από νωρίς είναι ότι πρέπει να αλλάζεις το μέγεθος των στοιχημάτων που βάζεις. Όταν αρχίζω να χάνω, μειώνω το ρίσκο μου. Εάν υποστώ κάποιες ήττες, τότε ποντάρω το 0,75% ή το 0,5%, ίσως ακόμη και το 0,25%. Έπειτα αρχίζεις πάλι να έχεις κέρδη και αυξάνεις το μέγεθος του στοιχήματος.

Άρα το μέγεθος της θέσης σας βασίζεται στο ποσοστό κινδύνου που είστε διατεθειμένος να αναλάβετε. 

Brandt: Η φόρμουλα που εφαρμόζω είναι πράγματι απλή. Εξετάζω ένα διάγραμμα - παραδείγματος χάριν, το καλαμπόκι είναι μια αγορά στην οποία συμμετέχω αυτή τη στιγμή. Είμαι επενδυτής ξεσπάσματος και σας λέω ότι με την πάροδο του χρόνου έπρεπε να μάθω επανειλημμένως να αντιστέκομαι στον εξής πειρασμό: «Αυτό πρόκειται να ανεβεί, πρέπει να εισέλθω προτού γίνει ξέσπασμα από αυτό το μοτίβο.» Έχω χάσει τόσο πολλά χρήματα συναλλασσόμενος εύρη. Έχω χάσει πολλά προσπαθώντας να προλάβω την εξέλιξη μιας τάσης.

Επειδή δεν περιμένατε έως ότου την επιβεβαιώσετε πλήρως. 

Brandt: Ακριβώς. Αυτό για μένα υπήρξε ένα σκληρό μάθημα. Η λογική μου λέει πως η σωστή προσέγγιση για μένα είναι να θέτω απλά μια εντολή για ένα ξέσπασμα και να χρησιμοποιώ ένα λογισμικό σύστημα για τις ενέργειές μου, αντί να πρέπει να παρακολουθώ συνέχεια τις τιμές. Έτσι εισέρχομαι και ακολουθώ έναν κανόνα σχετικά με την τοποθέτηση των stop. Θέλω να θέτω τα stop βάσει διαγράμματος κι όχι βάσει ενός ποσού δολαρίων. Θέλω τα stop να έχουν νόημα από τεχνικής άποψης. Έτσι γνωρίζω την είσοδό μου, γνωρίζω την έξοδό μου σε περίπτωση που κάνω λάθος, μπορώ να υπολογίσω το χρηματικό ρίσκο ανά συμβόλαιο, και μόνο τότε μπορώ να υπολογίσω τη μόχλευσή μου. Έτσι, στο καλαμπόκι μπορεί να ρισκάρω δώδεκα σεντ. Ίσως να μπορώ να ρισκάρω μόλις τέσσερα σεντ. Δε θέλω να επιβάλω αυτόν τον αριθμό. Τα stop μου θέλω να καθορίζονται από την αγορά με βάση τον τρόπο με τον οποίον ξεσπάει. Και με αυτόν τον τρόπο καθορίζεται η μόχλευσή μου.

Μιλώντας για περιόδους αρνητικών αποδόσεων, πόσες αντιμετωπίσατε στα προηγούμενα 30 χρόνια που ήταν αξιοσημείωτες;

Brandt: Μόλις πρόσφατα μελετούσα το ιστορικό μου σχετικά με τις περιόδους αρνητικών αποδόσεων. Είχα 15 τέτοιες περιόδους που υπερέβησαν το 10%  - από την κορυφή μέχρι το χαμηλότερο σημείο και νέα υψηλά. Υπήρξαν πολλές περισσότερες μεταξύ του 5% με 10%.

Δεν ξέρετε εάν έχει ολοκληρωθεί μια τέτοια περίοδος έως ότου έχετε νέο έναν υψηλό.

Brandt: Ακριβώς. Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος. Και αρχικά μπαίνεις σε πειρασμό και μπορείς να κάνεις απότομες ενέργειες, ακόμη και σημαντικές αλλαγές, και αργότερα διαπιστώνεις ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να αλλάξεις το επενδυτικό σου ύφος βάσει της προηγούμενης συναλλαγής ή σειράς συναλλαγών. Η προσπάθεια βελτιστοποίησης μιας επενδυτικής προσέγγισης βάσει μιας πρόσφατης σειράς συναλλαγών είναι απλά βλακώδης ενέργεια. Δεν πρέπει να σκέφτεσαι βάσει των αποτελεσμάτων μιας συναλλαγής, αλλά βάσει αρχών. Με τον καιρό φτάνεις σε ένα σημείο όπου διανύεις μια περίοδο αρνητικών αποδόσεων και δεν αλλάζεις τίποτα, γνωρίζοντας ότι τέτοιες περίοδοι έρχονται και παρέρχονται. Αλλά αυτό που διαπίστωσα από νωρίς είναι ότι πρέπει να αλλάζεις το μέγεθος των στοιχημάτων που βάζεις. Όταν αρχίζω να χάνω, μειώνω το ρίσκο μου. Εάν υποστώ κάποιες ήττες, τότε ποντάρω το 0,75% ή το 0,5%, ίσως ακόμη και το 0,25%. Έπειτα αρχίζεις πάλι να έχεις κέρδη και αυξάνεις το μέγεθος του στοιχήματος.

Άρα το μέγεθος της θέσης σας βασίζεται στο ποσοστό κινδύνου που είστε διατεθειμένος να αναλάβετε.

Brandt: Η φόρμουλα που εφαρμόζω είναι πράγματι απλή. Εξετάζω ένα διάγραμμα - παραδείγματος χάριν, το καλαμπόκι είναι μια αγορά στην οποία συμμετέχω αυτή τη στιγμή. Είμαι επενδυτής ξεσπάσματος και σας λέω ότι με την πάροδο του χρόνου έπρεπε να μάθω επανειλημμένως να αντιστέκομαι στον εξής πειρασμό: «Αυτό πρόκειται να ανεβεί, πρέπει να εισέλθω προτού γίνει ξέσπασμα από αυτό το μοτίβο.» Έχω χάσει τόσο πολλά χρήματα συναλλασσόμενος εύρη. Έχω χάσει πολλά προσπαθώντας να προλάβω την εξέλιξη μιας τάσης.

Επειδή δεν περιμένατε έως ότου την επιβεβαιώσετε πλήρως.

Brandt: Ακριβώς. Αυτό για μένα υπήρξε ένα σκληρό μάθημα. Η λογική μου λέει πως η σωστή προσέγγιση για μένα είναι να θέτω απλά μια εντολή για ένα ξέσπασμα και να χρησιμοποιώ ένα λογισμικό σύστημα για τις ενέργειές μου, αντί να πρέπει να παρακολουθώ συνέχεια τις τιμές. Έτσι εισέρχομαι και ακολουθώ έναν κανόνα σχετικά με την τοποθέτηση των stop. Θέλω να θέτω τα stop βάσει διαγράμματος κι όχι βάσει ενός ποσού δολαρίων. Θέλω τα stop να έχουν νόημα από τεχνικής άποψης. Έτσι γνωρίζω την είσοδό μου, γνωρίζω την έξοδό μου σε περίπτωση που κάνω λάθος, μπορώ να υπολογίσω το χρηματικό ρίσκο ανά συμβόλαιο, και μόνο τότε μπορώ να υπολογίσω τη μόχλευσή μου. Έτσι, στο καλαμπόκι μπορεί να ρισκάρω δώδεκα σεντ. Ίσως να μπορώ να ρισκάρω μόλις τέσσερα σεντ. Δε θέλω να επιβάλω αυτόν τον αριθμό. Τα stop μου θέλω να καθορίζονται από την αγορά με βάση τον τρόπο με τον οποίον ξεσπάει. Και με αυτόν τον τρόπο καθορίζεται η μόχλευσή μου.

Ως αναλυτής διαγραμμάτων, πώς θα περιγράφατε τις ιδανικές για εσάς συνθήκες εκτέλεσης συναλλαγών;

Brandt: Για μένα ισχύει η φράση «Ποιός νοιάζεται για τον τίτλο του διαγράμματος ή για το ποια είναι η αγορά.» Πάντα πίστευα ότι ο ιδανικός κόσμος είναι ο εξής: να μην έχω καμιά ενημέρωση για τίποτα, να μην παρακολουθώ τηλεόραση, να μη χρειάζεται να ταξιδεύω με το αυτοκίνητο, να μη μαθαίνω καθόλου ειδήσεις. Και κάποιος βοηθός να μου φέρνει κάθε πρωί διαγράμματα, και οι κλίμακες των τιμών να είναι τροποποιημένες και το όνομα του εμπορεύματος να μην αναγράφεται ποτέ. Να υπάρχουν μόνο γραμμές και γραφικές παραστάσεις, κι εγώ να πρέπει να τα σημειώνω και να λέω «αγόρασε εδώ, πούλα εκεί» κι εκείνος να εκτελεί. Κι έτσι να γίνονται οι εκτελέσεις, χωρίς να πρέπει να το μαθαίνω. Επιπλέον, θα μπορούσα να εξετάζω τα διαγράμματα για δέκα λεπτά κάθε ημέρα και δεν θα μπορούσα να δω τι συνέβη μέχρι την επόμενη περίοδο των δέκα λεπτών, προετοιμαζόμενος για την επόμενη συνεδρία συναλλαγών.  

Έτσι, με δεδομένο το ρεκόρ σας του 41.6% σε διάστημα 30 ετών, πιστεύετε ότι θα τα καταφέρνατε ακόμα καλύτερα εάν είχατε την πειθαρχία να εκτελείτε συναλλαγές κατ’ αυτόν τον τρόπο;

Brandt: Πιστεύω πως ναι. Δεν μπορώ να πιστέψω το πόσα χρήματα έχασα επηρεαζόμενος από το όνομα των εμπορευμάτων, το ίδιο το επίπεδο τιμών, το ψυχολογικό αντίκτυπο των ειδήσεων της ημέρας ή άλλους παράγοντες πέρα από τα ίδια τα διαγράμματα - και αυτό συμβαίνει μέχρι και σήμερα. Θα ήταν υπέροχα να εκτελούσα συναλλαγές απομονωμένος, μόνο ο εαυτός μου και τα διαγράμματα, χωρίς καμία άλλη επιρροή.

Ποιος άλλος παράγοντας σας επηρεάζει; 

Brandt: Όλα έχουν να κάνουν με την επιβολή στα συναισθήματα. Παραδείγματος χάριν, ξέρω ενστικτωδώς ότι το να ανησυχώ για τα χρήματα καθώς εξετάζω το υπόλοιπο του λογαριασμού μου είναι ότι χειρότερο. Είναι σημαντικό για έναν επενδυτή να συναλλάσσεται με τις αγορές κι όχι με το κεφαλαιακό του απόθεμα. Βεβαίως το να έχεις κεφάλαιο για να εκτελείς συναλλαγές είναι απαραίτητο, αλλά η εστίαση της προσοχής στο υπόλοιπο του κεφαλαίου σου κι όχι στις αγορές αποτελεί παγίδα. Ξέρω ότι για μένα αποτελεί κατά περιόδους παγίδα. Μερικές φορές, ο καθοριστικός παράγοντας είναι η κίνηση για την οποία θα μετανιώσεις λιγότερο. Ρωτάς τον εαυτό σου «θα το μετανιώσω περισσότερο εάν δώσω εντολή και αποδειχθεί ένας καθαρός επανέλεγχος, προσφέροντας μου ένα διψήφιο αριθμό για να επανέλθω στο στόχο μου – ή μήπως θα το μετανιώσω περισσότερο εάν ανοίξω τη θέση με ένα περιορισμένο stop και ρισκάρω λίγο περισσότερες απώλειες για το μεγάλο σενάριο των 30 μονάδων βάσης ώστε να πιάσω τις 400 μονάδες βάσης;» Αυτή πρέπει να είναι η βάση της απόφασής μου.  

Αναφερόμενος πάντα στην παρούσα ευκαιρία και την παρούσα συγκυρία. 

Brandt: Ναι, προσπαθώντας πάντα να καθορίσω την ενέργεια για την οποία θα μετανιώσω λιγότερο. Και με αυτό το γνώμονα πρέπει να αναλάβω δράση. Για να το κάνεις αυτό ως άτομο πρέπει να σκέφτεσαι προληπτικά, όσον αφορά την ψυχική σου διάθεση και το πώς θα αντιδράσεις σε διαφορετικές καταστάσεις. Ποια θα είναι η ψυχολογία σου, πώς θα αντιμετωπίσεις διαφορετικές αποφάσεις και εξελίξεις της αγοράς. Ο Richard Dennis το αποκαλούσε «κολύμπι ενάντια στο ρεύμα της ανθρώπινης φύσης.» Παλεύεις με τους φόβους, την απληστία και τις ελπίδες σου. Όλα αυτά τα ανθρώπινα συναισθήματα αποτελούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις.

Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω για τα σήματα στην επενδυτική προσέγγισή σας. Τα σήματα ή οι αποφάσεις για τις συναλλαγές σας έχουν αλλάξει πολύ με το πέρασμα του χρόνου; 

Brandt: Για εμένα, τα σήματα που χρησιμοποιώ δεν έχουν αλλάξει πολύ, αν και τελευταία τείνω να αποζητώ πιο μακροπρόθεσμα σήματα - σχεδόν σε σημείο που να μπορώ να αφήσω τα διαγράμματα ημέρας και να χρησιμοποιώ εβδομαδιαία. Ορισμένες φορές σκέφτομαι, «εάν πρόκειται να εκτελώ συναλλαγές για άλλα 15 χρόνια, ίσως πρέπει να παρατήσω τα διαγράμματα ημέρας και να ασχοληθώ μόνο με εβδομαδιαία.» Ξέρω ότι όσο απομακρύνομαι από τις αγορές, όσο περισσότερο απαγκιστρώνομαι συναισθηματικά από τις αγορές σε καθημερινή βάση, τόσο περισσότερο θα εστιάζω στο τελικό αποτέλεσμα.

Είστε αρκετά σίγουρος ότι μπορείτε να ξεπεράσετε το 41% μέσα στα επόμενα 10 ή 15 χρόνια;

Brandt: Νομίζω ότι αυτό εξαρτάται. Όσον αφορά τα προσωπικά μου κεφάλαια δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα εφόσον είμαι εξαιρετικά πειθαρχημένος. Αλλά εάν εκτελώ συναλλαγές με χρήματα πελατών είναι φυσικό να έχω πιο συντηρητική προσέγγιση. Με τα χρήματα των άλλων  δεν θα έκλινα υπερβολικά προς την πλευρά της μόχλευσης από τις αρχές του έτους. Έπειτα από το κραχ του 1987 είχα χάσει το ρυθμό μου στο χρηματιστήριο για περίπου δύο έτη. Για δυο χρόνια δε νομίζω να έβγαλα χρήματα από το χρηματιστήριο.  

Ποιο ήταν το ποσοστό του έτους με τις περισσότερες απώλειες; 

Brandt: Νομίζω ότι ήταν μείον 5.8%. 

Ας μιλήσουμε λίγο για αυτό. Επειδή στα μάτια των αναγνωστών, μια μεθοδολογία που παρουσιάζει +600% στο καλύτερο έτος και λιγότερο από -6% στο χειρότερο, φαντάζει εκπληκτική. Πώς θα εξηγούσατε στους αναγνώστες τη δυνατότητά σας να έχετε τόσο εκπληκτικά κέρδη ενώ το χειρότερο έτος σας, ως χειρότερο, θα το ζήλευαν οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων;

Brandt: Η εξήγηση νομίζω ότι είναι απλή. Η ελαχιστοποίηση των απωλειών κατά τη διάρκεια κακών ετών έχει να κάνει με τη διαχείριση του ρίσκου. Στη συνέχεια επιτρέπεις στα καλά πράγματα να συμβούν. Όλων των ειδών τα θετικά μπορούν να συμβούν εφόσον ελέγχεις το παιχνίδι σου. Αποκλείεις την αριστερή πλευρά της κατανομής, προσπαθείς να τη μηδενίσεις. Και απλά δεν αφήνεις το παιχνίδι να ξεφύγει από τον έλεγχό σου. Θα έχετε δει πολλούς αθλητικούς αγώνες ενώ μια ομάδα χάνει και το παιχνίδι πλησιάζει προς το τέλος του, οι παίκτες διατηρούν τον έλεγχο του παιχνιδιού και τελικά καταφέρνουν να το γυρίσουν.

Έχετε δίκιο. 

Brandt: Πιστεύω ότι στις συναλλαγές, η ιδέα του να μη μένεις πολύ πίσω στο σκορ είναι πολύ σημαντική. Είναι ζήτημα ελέγχου του κινδύνου, ο οποίος πρέπει να είναι δυναμικός. Εάν έχεις απώλειες πρέπει να δίνεις προσοχή σε αυτές, αυτό είναι όλο. Παραδείγματος χάριν, έχω ως κανόνα το να μη διατηρώ συναλλαγές με απώλειες από Παρασκευή σε Δευτέρα. Δεν με ενδιαφέρει η αίσθησή μου για την αγορά, εάν την Παρασκευή η συναλλαγή μου είναι αρνητική δεν τη διατηρώ. Την επόμενη εβδομάδα μπορεί να επιστρέψω σε αυτήν, μπορεί και όχι.

Χρησιμοποιείτε καθόλου trailing stop ή συναφή;  

Brandt: Απορρίπτω κατηγορηματικά τα trailing stop. Πιστεύω ότι αυτό που τελικά συμβαίνει με τα trailing stop, εάν για παράδειγμα εκτελείς συναλλαγές από θέση αγοράς, είναι να πουλάς ενώ θα έπρεπε να αγοράζεις. Και αυτό μου φαίνεται παράλογο.

Σχετικά με τη μετακίνηση του stop πιο κοντά βάσει λογικών σημείων του διαγράμματος;

Brandt: Ναι, αυτό θα το κάνω. Δεν πρόκειται να επιστρέψω όλα τα κέρδη μιας συναλλαγής. Στο πρόσφατο βιβλίο μου, τις συναλλαγές όπου όλα τα κέρδη επιστρέφονται τις αποκαλώ «συναλλαγές ποπ-κορν» - καθώς φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν όπως συμβαίνει με το ποπ-κορν κατά το ψήσιμό του. Δεν θέλω να εμπλέκομαι σε συναλλαγές ποπ-κορν. Είναι απλά παράλογο να αυξάνεις το ρίσκο κατ’ αυτόν τον τρόπο. Διατηρώ ένα φύλλο excel που μου παρουσιάζει συνεχώς το πώς θα εξελίσσονταν σε κάθε συναλλαγή οι τρεις ή τέσσερις προσεγγίσεις που θα μπορούσα να εφαρμόσω. Μια από αυτές τις προσεγγίσεις που ελέγχω είναι η δυνατότητα καθολικής παρακολούθησης της συναλλαγής μέχρι την επάνοδό της στο σημείο έναρξης – μια συναλλαγή ποπ-κορν. Ανεξάρτητα από το ποια μέθοδο διαχείρισης συναλλαγών καταλήγω να εφαρμόσω, έχω ένα σύστημα ελέγχου των εξελίξεων όλων των πιθανών προσεγγίσεων. Αυτή η πληροφόρηση βοηθάει στο να μένω επικεντρωμένος.

Σε αυτό βοηθάει και η επικοινωνία σας με άλλους επενδυτές. 

Brandt: Διατηρώ επαφές με μια ομάδα επενδυτών από το 1980. Ως μέρος αυτής της επικοινωνίας, στις αρχές Ιανουαρίου κάθε έτους κάνω αυτό που αποκαλώ «λίστα των δέκα καλύτερων κοστουμιών.» Η πρόθεσή μου είναι να διακρίνω τα καλύτερα παραδείγματα κλασσικής σχεδίασης διαγραμμάτων του προηγούμενου έτους ώστε να πω «αυτό πρέπει να κάνω ως επενδυτής.»

Άρα η λίστα των δέκα καλύτερων κοστουμιών λειτουργεί ως οδηγός για τις αποδόσεις σας. 

Brandt: Ναι, θα έλεγα ότι κατά τη διάρκεια των ετών το 50% και πλέον των καθαρών κερδών μου προήλθε από μοτίβα διαγραμμάτων που κατέληξαν σε μια λίστα δέκα καλύτερων κοστουμιών. Όταν σκέφτομαι προληπτικά, μπορώ να δω κάτι στα διαγράμματα και να πω, «αυτή η αγορά δεν μπορεί να στηθεί καλύτερα. Ξέρω ότι αυτό το διάγραμμα θα μπει στη λίστα των δέκα καλύτερων κοστουμιών.» Το ξέρω διαισθητικά. Φυσικά, υπάρχουν φορές που η διαίσθησή μου αποδεικνύεται λανθασμένη. Έτσι, επειδή εστιάζω στην εύρεση εκτενών μοτίβων, είμαι σε θέση να διακρίνω τέτοιες καταστάσεις, και το ξέσπασμα εμφανίζεται στο διάγραμμα με συγκεκριμένο τεχνικό τρόπο που παρέχει μια ευκαιρία με περιορισμένο ρίσκο (ρίσκο διαγράμματος), ενώ υπεισέρχονται κι άλλοι παράγοντες. Τότε είναι που αποφασίζω να ενεργήσω. Έπειτα εξελίσσεται μια καλή μέρα διαπραγματεύσεων με μια ισχυρή στήλη που παρουσιάζει ξέσπασμα και το διατηρεί.  Η αγορά μπορεί ελαφρώς να υποχωρήσει για δύο ή τρεις ημέρες και ο όγκος να μειωθεί στο ελάχιστο. Έπειτα εμφανίζεται αυτό που ο Wyckoff αποκάλεσε  ως hinge day, μια ημέρα με πολύ περιορισμένο εύρος κι ένα κλείσιμο στο μέσο του εύρους συναλλαγών όπου διαπιστώνεις ότι δεν υπήρξε καθόλου όγκος. Στη συνέχεια προσθέτω λίγο ακόμα. Απαιτούνται δύο ή τρεις καταστάσεις σαν κι αυτή για να προσφέρουν στον επενδυτή ένα έτος με ποσοστό 100% ή περισσότερο. Στησίματα αγοράς σαν και αυτό είναι που μου διαμόρφωσαν τις καλύτερες χρονιές μου.

Ας επιστρέψουμε σε κάτι που ειπώθηκε νωρίτερα. Μιλήσατε για την απόκτηση «άδειας για να πετάξετε» όταν αφήσατε τη διαφημιστική εταιρεία. Κατά τη διάρκεια εκείνης της μεταβατικής φάσης, είχατε τη Campbell Soup ως πελάτη, η οποία βοηθούσε στην κάλυψη των εξόδων σας. Πώς επηρέασε η οικονομική σταθερότητα που εξασφάλιζε εκείνο το εισόδημα τη διαδικασία λήψης αποφάσεων; 

Brandt: Η συμβολή της ήταν τεράστια. Το εισόδημα από τη Campbell Soup είναι αυτό που με βοήθησε να γίνω συνεπής ως προς τις αποδόσεις μου. Δεν ανησυχούσα για την ανάγκη χρήσης κερδών από συναλλαγές για βιοπορισμό. Οι σταθερές αποδόσεις δεν εξαρτώνται απαραιτήτως από τα χρήματα που βγάζεις, αλλά από όσα πρέπει να κάνεις για να είσαι αποδοτικός – να επανεκτελείς διαρκώς τις καλύτερες για σένα πρακτικές. Ο στόχος είναι να είσαι συνεπής ως προς τις αποδόσεις και στη συνέχεια να αφήνεις τα λεφτά να αυγατίζουν. Αλλά η οικονομική σταθερότητα γίνεται σημαντική όταν, έχοντας την ανάγκη να βγάλεις $4.000 ή $8.000 για τα έξοδα του μήνα, βάζεις το σήμα του δολαρίου πάνω στο επενδυτικό κεφάλαιό σου και το συνδυάζεις με αγαθά που πρέπει να αγοραστούν. Τότε το κεφάλαιο συσχετίζεται με το συναίσθημα και αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγεται. Το επενδυτικό κεφάλαιο πρέπει να αποτελείται μόνο από αριθμούς,ένας τρόπος καταγραφής των αποτελεσμάτων. Πρέπει να βρίσκω τρόπους για να απομακρύνομαι από τα συναισθήματα που συνδέονται με το χρήμα. Πρέπει επίσης να απομακρύνω τον εαυτό μου από το αγαθό που συναλλάσσομαι. Δεν συναλλάσσομαι καλαμπόκι αλλά τιμές. Είναι επίσης σημαντικό για εμένα να απομακρύνω τον εαυτό μου από την ίδια την τιμή. Δεν θα έπρεπε να έχει σημασία εάν αγοράζω φασόλια με δεκαπέντε ή με έξι δολάρια. Το μόνο που έχει σημασία είναι εάν θα ανέβουν ή όχι τα φασόλια. Εάν πρόκειται να ανέβουν, ποιος νοιάζεται για το επίπεδο των τιμών;  Μερικές από τις χειρότερες συναλλαγές μου ήταν απόρροια της αγοράς εμπορευμάτων που θεώρησα «φτηνά».

Τέλος, αναφέρετε παρακαλώ εκείνες τις αρχές που θεωρείτε απαραίτητες.

Brandt: Μια εξ αυτών είναι η ανάγκη να συγχωρώ τον εαυτό μου γρήγορα όταν κάνω κάτι ανόητο. Κάνω συχνά το λάθος να επιτρέπω σε προηγούμενα λάθη να με κατατρέχουν. Πρέπει κανείς να είναι σε θέση να καθαρίζει τη συνείδησή του από τα λάθη που μόλις έκανε. Εάν τα βάζεις με τον εαυτό σου και δεν το ξεπερνάς, θα ακολουθήσουν κι άλλα λάθη. Πρέπει συνεπώς να μένεις συναισθηματικά ουδέτερος. Και μέχρι να το καταφέρεις αυτό πρέπει να επανέλθεις σε μικρές θέσεις έως ότου μπορέσεις να επανακτήσεις μόχλευση. Ο μόνος τρόπος για να γίνει επενδυτής ένας αρχάριος είναι με το να κάνει πολλά λάθη, πολλά από τα οποία θα επαναληφθούν, έως ότου φτάσει στο σημείο να πει «αυτός είναι ο τρόπος που θα εκτελώ συναλλαγές.» Και μπορεί να μην είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν άλλοι επενδυτές. Πορεύεσαι με το δικό σου βήμα. Αυτό κάνει κάθε επαγγελματίας επενδυτής. «

 

Η παρούσα συνέντευξη δημοσιεύθηκε αρχικά στη διεύθυνση www.MercenaryTrader.com

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video