logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

Επιτυχές trading με σύστημα παρακολούθησης τάσης

Επωφεληθείτε από τις μεγάλες κινήσεις στη χρηματιστηριακή αγορά

Επιτυχές trading με σύστημα παρακολούθησης τάσης

Η στρατηγική παρακολούθησης τάσης θεωρείται ως μία από τις πιο επιτυχημένες στρατηγικές εκτέλεσης συναλλαγών. Η φράση «η τάση είναι φίλη σας» είναι ίσως μια απ’ τις πιο γνωστές στις χρηματαγορές. Υπάρχουν όμως αποδεδειγμένες επιτυχίες με αυτή τη στρατηγική; Ναι, υπάρχουν. Ο Michael Proffe, ειδικός στην παρακολούθηση τάσης, με το σύστημα που ανέπτυξε ο ίδιος, έχει αποδείξει ότι μπορούμε να κτίσουμε μια περιουσία με πολλή ηρεμία, ακόμα και σε δύσκολες φάσεις της αγοράς μετοχών. Κατά τη γνώμη του, δεν υπάρχει καλύτερη και πιο βιώσιμη στρατηγική στις χρηματαγορές. Και κάνει ένα επιπλέον βήμα: οι τάσεις, σύμφωνα με τη θέση του, είναι αυτό που είμαστε όλοι. Εμείς οι καταναλωτές ζούμε τις τάσεις και τις παρακινούμε με την καθημερινή συμπεριφορά μας. Αυτές οι τάσεις δημιουργούνται από τις καθημερινές μας ανάγκες. Πίσω από την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά μας υπάρχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, και πίσω από αυτά τα προϊόντα υπάρχουν εταιρείες με δισεκατομμύρια. Γιατί να μην επωφεληθούμε όλοι μας από αυτές τις τάσεις; Γιατί να μην συμμετέχουμε στις εταιρείες, τα προϊόντα των οποίων χρησιμοποιούμε κάθε μέρα; Και γιατί να μην παίρνουμε μέρος σε αυτά τα δισεκατομμύρια; Σήμερα θα μάθετε πώς μπορεί να γίνει αυτό, πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα παρακολούθησης τάσης του Michael Proffe και γιατί έχει τόσο μεγάλη επιτυχία.

 

» Πολλή ηρεμία και γαλήνη

Γνωρίζετε επίσης το πρόβλημα στα χρηματιστήρια; Κάθε δευτερόλεπτο, υπάρχουν νέα σχετικά με τα ticker, που μπορεί να είναι σημαντικά και για εσάς. Ο χρυσός πέφτει, τι κάνει το δολάριο ΗΠΑ; Ένας οργανισμός αξιολόγησης βάζει μια εταιρεία σε κατάσταση «buy». Αυτός δεν είναι ο κόσμος του γράφοντος. Εκτελεί συναλλαγές στο χρηματιστήριο για πάνω από 30 χρόνια και θα ήθελε να σας παρουσιάσει το δικό του τρόπο. Αισθάνεται τη χρηματαγορά ως ένα ήσυχο και χαλαρωτικό μέρος. Αυτό μπορεί να σας εκπλήσει τώρα, αλλά είναι ζήτημα στρατηγικής και στάσης απέναντι στα πράγματα που συμβαίνουν στην χρηματαγορά. Ο συντάκτης είναι πεπεισμένος ότι πολλοί επενδυτές θεωρούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις εξελίξεις στις χρηματαγορές ως έναν ανεξάρτητο, αφηρημένο κόσμο. Ως εκ τούτου, κάποιος μπορεί γρήγορα να χάσει τη σχέση με όσα μας έχουν δοθεί στην πραγματική ζωή ως παράγοντες επιτυχίας. Ο φόβος και η απληστία δεν υπήρξαν ποτέ καλοί σύμβουλοι. Αυτό ισχύει τόσο για τη ζωή όσο και για το χρηματιστήριο. Πάνω από όλα, αυτός ο νοητικός διαχωρισμός της πραγματικής ζωής και του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι ανύπαρκτος. Πάντα βιώνουμε τον τρόπο που η πραγματικότητα μας παγιδεύει, όταν είμαστε πολύ μακριά από αυτή. Το ίδιο ισχύει και με τις επενδύσεις. Τα όπλα του συντάκτη βασίζονται στις αρχές της παρακολούθησης τάσης. Και όταν μιλάμε για τάσεις, δεν αναφερόμαστε στις βραχυπρόθεσμες τάσεις που είναι στη μόδα. Αυτό το καλοκαίρι μπορεί τα κόκκινα παντελόνια να αποτέλεσαν τάση με την έννοια της μόδας, αλλά δεν είναι τάση κατά την έννοια ενός συστήματος τάσης.

Οι τάσεις είναι

βιώσιμα αναπτύγματα

Βασίζονται κυρίως σε ανάγκες που έχουμε εμείς οι άνθρωποι. Και εδώ μπορείτε ήδη να δείτε τη σύνδεση μεταξύ των τάσεων, της χρηματαγοράς και της πραγματικής ζωής. Οι τάσεις δεν προκύπτουν από το πουθενά, αλλά από την καθημερινή συμπεριφορά μας. Μια τάση δεν προκύπτει επειδή το θέλει κάποιος, αλλά επειδή εκατομμύρια άνθρωποι ικανοποιούν μια ανάγκη. Και για αυτό το λόγο η επένδυση στις τάσεις είναι επίσης μακροπρόθεσμη και βιώσιμη. Ας δούμε μία από αυτές τις μεγάλες τάσεις. Για να γίνει αυτό, δεν χρειάζεται να εξετάσουμε τις εταιρείες ή να ρωτήσουμε γνώστες της Γουόλ Στριτ. Θα εξετάσουμε μόνο το διαμέρισμά σας.

 

Μια εικόνα του μπάνιου

Ναι, πράγματι, ξεκινάμε από το μπάνιο. Τι κάνετε κάθε πρωί πριν πάτε στη δουλειά; Μία από τις συνήθειές σας θα είναι σίγουρα το βούρτσισμα των δοντιών. Το κάνετε κάθε πρωί. Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι το ίδιο κάνει και η υπόλοιπη οικογένεια. Τώρα, ρίξτε άλλη μια ματιά έξω από το παράθυρο και θα δείτε ότι το ίδιο κάνει ο γείτονάς σας και η οικογένειά του. Άρα, βλέπουμε μια συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται κάθε μέρα - όχι μόνο από εσάς και το γείτονά σας, αλλά από εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων θα αλλάξει αύριο. Αντιθέτως, όσοι το κάνουν σήμερα θα το κάνουν και αύριο, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα βουρτσίζουν τα δόντια τους κάθε πρωί. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και στις περιοχές όπου ο πληθυσμός αυξάνεται ιδιαίτερα πολύ, θα υπάρχει όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής κατά τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες.

 

Οι τάσεις προκύπτουν από τη

συμπεριφορά και τις ανάγκες

Βλέπετε, λοιπόν, ότι οι τάσεις προκύπτουν από τη συμπεριφορά και τις ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν υπάρχει κάποιος αφηρημένος διαχωρισμός μεταξύ της χρηματαγοράς και της πραγματικής ζωής. Η ζωή δίνει τις τάσεις και η χρηματαγορά ακολουθεί. Το να εξηγήσουμε τι είναι μια τάση, είναι το ένα ζητούμενο. Αλλά το άλλο είναι πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από μια τέτοια τάση. Και αυτό το βήμα, όσο μικρό κι αν είναι, αποτελεί συχνά πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους περισσότερους επενδυτές. Το να γνωρίζετε ότι βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε πρωί προφανώς δεν σημαίνει ότι την ίδια στιγμή διατηρείτε μετοχές της εταιρίας, με τα προϊόντα της οποίας βουρτσίζετε τα δόντια σας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρόκειται πάντοτε για το ίδιο νοητικό εμπόδιο. Τα άτομα δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να επηρεάσει την τιμή της μετοχής για πολλά χρόνια. Λίγοι μόνο άνθρωποι σκέφτονται τα εκατομμύρια των ανθρώπων που συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο κάθε μέρα. Όλοι μαζί δημιουργούμε τις τάσεις. Κατά κάποιον τρόπο, είμαστε οι τάσεις.

 

Είμαστε όλοι μέρος των τάσεων

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι η μοναδική κοινή τάση που προωθούμε από κοινού. Απλά σκεφτείτε το φαγητό που χρειάζεται ο κόσμος κάθε μέρα, τα φάρμακα, την μετάβαση και την ανάγκη για επικοινωνία. Αυτά είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα για να πάρετε μια μικρή ιδέα για τη δυναμική της τάσης. Το ένα είναι να καταλάβουμε την ιδέα των τάσεων. Το άλλο είναι να επωφεληθούμε από τις τάσεις. Πάρτε το παράδειγμα του βουρτσίσματος των δοντιών. Ας δούμε ένα διάγραμμα που μπορεί να είναι πολύ καλύτερο από ό,τι περιγράφεται παραπάνω, με μακροπρόθεσμες και βιώσιμες επενδύσεις στις τάσεις.

Το διάγραμμα 1 είναι της Colgate Palmolive από το 1987. Βλέπετε ότι δεν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη τάση. Η παρακολούθηση τάσεων επιβεβαιώνεται μετά από χρόνια και δεκαετίες. Και αυτή είναι η σωστή προσέγγιση όταν βλέπουμε το διάγραμμα. Τώρα, υπάρχουν σίγουρα μετοχές που από το 1987 έχουν καλύτερη απόδοση από την Colgate Palmolive. Αλλά η τιμή αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα του οφέλους από την παρακολούθηση τάσης. Θα μιλήσουμε για την απόδοση αργότερα. Τώρα, ωστόσο, το ερώτημα παραμένει ανοιχτό, πώς ακριβώς επέλεξε ο συντάκτης για όπλο του την παρακολούθηση τάσης; Ας παραμείνουμε στο παράδειγμα της Colgate Palmolive: με κάποιον τρόπο, αυτή η τιμή επελέγη σκόπιμα.

 

Ξεκίνησε με το γκολφ

Όταν ο συντάκτης αγόρασε το πρώτο του αυτοκίνητο (ήταν ένα VW Golf), ο πωλητής τον συμβούλεψε να αγοράσει μετοχές της VW και να πληρώνει τις δόσεις με τα κέρδη. Έκανε ακριβώς αυτό. Αγόρασε τις μετοχές, τις έβαλε σε ένα συρτάρι και τις ξέχασε εκεί. Όταν έφτασε η πρώτη δόση, θυμήθηκε ότι είχε αποθηκεύσει τις μετοχές και πήγε στην Τράπεζα για να δει αν είχαν ανέβει. Και τότε είδε ότι είχαν ανέβει σημαντικά. Μπορούσε να πληρώσει τη δόση από τα κέρδη. Τότε αναρωτήθηκε, αν οι μετοχές της VW μπορούν να ανέβουν τόσο πολύ, πόσο πολύ μπορούν να ανέβουν οι μετοχές της Mercedes; Τότε, εκείνο το αυτοκίνητο ήταν η επιτομή της πολυτελούς κατηγορίας. Αγόρασε μετοχές της Mercedes. Έναν χρόνο αργότερα ήρθε το σοκ. Οι μετοχές της Mercedes είχαν πέσει. Οι μετοχές της VW συνέχισαν να ανεβαίνουν. Εκείνη ήταν η στιγμή που ξύπνησε το ενδιαφέρον του για το γιατί. Γιατί υπάρχουν μετοχές που πέφτουν και άλλες που ανεβαίνουν; Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δύο εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων είχαν τόσο διαφορετική ανάπτυξη κατά την ίδια χρονική περίοδο. Κι έτσι άρχισε να ψάχνει για δείκτες που θα μπορούσαν να απαντήσουν στο ερώτημά του. Λίγα χρόνια αργότερα, ανέπτυξε τη δική του στρατηγική παρακολούθησης τάσης. Η παρακολούθηση τάσης υπήρχε ήδη για πολλές δεκαετίες, αλλά σε αυτή την τάση έβαλε το δικό του σύστημα. Το σύστημα είναι χωρισμένο σε τέσσερα βήματα.

 

Βήμα 1ο: Η θεμελιώδης ανάλυση

Το πρώτο βήμα είναι η θεμελιώδης ανάλυση, όπου εξετάζουμε τα θεμελιώδη δεδομένα της εταιρείας. Εξαρτάται πάντα από τις ετήσιες εκθέσεις. Οι τριμηνιαίοι αριθμοί δεν παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει ότι η ανάλυση μπορεί να γίνει μόνο μακροπρόθεσμα. Κατά την αξιολόγηση των δεδομένων, οι απόλυτοι αριθμοί είναι λιγότερο σημαντικοί. Περισσότερο μετράει η ανάπτυξη. Ο συντάκτης λαμβάνει υπόψη του τα θεμελιώδη δεδομένα σε ένα χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον πέντε ετών. Είναι σημαντικό να εξελίσσονται τα βασικά στοιχεία θετικά από έτος σε έτος, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίζεται η τάση. Μεταξύ άλλων, οι πωλήσεις της εταιρείας καθώς και το κέρδος και η μερισματική απόδοση. Μια πτώση κέρδους από το ένα έτος στο επόμενο δεν είναι και πάλι καθοριστικό κριτήριο για τη μετοχή. Τα στοιχεία της εταιρείας συλλέγονται και στο τέλος αξιολογούνται μαζί. Η αξιολόγηση ενός και μόνου παράγοντα ως αποφασιστικό κριτήριο θα ήταν εντελώς υπερβολική. Ένα παράδειγμα είναι η μετοχή της Amazon, που κατά τα τελευταία πέντε χρόνια προσελκύει σταθερά την προσοχή με αρνητικά κέρδη, δηλαδή απώλειες. Αυτό οφείλεται στις τεράστιες επενδύσεις που έγιναν, που είναι πλέον υπεύθυνες για ένα ρεκόρ κερδών. Η συνολική εικόνα είναι πάντα σημαντική. Τα επιμέρους βήματα και τα κριτήρια για την αξιολόγηση αποτελούν παζλ της συνολικής εικόνας. 

Βήμα 2ο: Τεχνική ανάλυση

Το επόμενο βήμα είναι η τεχνική ανάλυση, η οποία εστιάζει σε τέσσερις τεχνικούς δείκτες. Ωστόσο, αυτοί δεν χρησιμοποιούνται όπως στη θεωρία. Αυτό οφείλεται στο εξής: αν αναπτυχθεί ένας δείκτης, γίνεται με σκοπό να δώσει στις περισσότερες περιπτώσεις τα σήματα εισόδου και εξόδου. Με μια ορισμένη πιθανότητα, τέτοιοι δείκτες λειτουργούν συνήθως χειρότερα. Μετά από πολλές δοκιμές, θα μπορούσε να βρεθεί ένας συνδυασμός δεικτών που να αποφέρει  πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τη χρήση του καθενός χωριστά: MACD (κινητός μέσος όρος σύγκλισης/απόκλισης)*, δείκτης σχετικής ισχύος*, ορμή* και Williams Percent Range* WPR, δείτε το πλαίσιο πληροφοριών). Χρησιμοποιούμε αυτούς τους τέσσερις δείκτες σα σύστημα φωτεινών σηματοδοτών. Αν και οι τέσσερις δείκτες δίνουν το πράσινο φως, η μετοχή είναι γαι αγορά. Με τρεις δείκτες, η μετοχή εξακολουθεί να είναι για αγορά. Με δύο μόνο δείκτες να δείχνουν πράσινο, η μετοχή δεν είναι πλέον για αγορά. Οι μετοχές, ωστόσο, που βρίσκονται ήδη στην κατοχή μας δεν είναι ακόμα προς πώληση, αλλά υπό παρακολούθηση. Αν μόνο ένας δείκτης δείχνει πράσινο (και οι άλλοι τρεις κόκκινο), η μετοχή πωλείται. Και πάλι, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το μοντέλο του δείκτη δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη μεμονωμένα, καθώς ακόμη και η τεχνική ανάλυση αποτελεί μέρος μόνο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και συμβάλλει στη συνολική εικόνα της εταιρείας.

 

Βήμα 3ο: Οι ρευστοί παράγοντες

Εκτός από τους βασικούς παράγοντες από τα θεμελιώδη και την τεχνική ανάλυση, υπάρχουν και οι ρευστοί παράγοντες. Η αξιολόγησή τους είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της αξιολόγησης της εταιρείας. Αυτοί είναι, για παράδειγμα, η γεωπολιτική κατάσταση και το αντίστοιχο περιβάλλον επιτοκίου. Πολλές ευρωπαϊκές εταρείες επηρεάζονται επί του παρόντος από τον γεωπολιτικό παράγοντα. Εταιρείες που έχουν επενδύσει έντονα στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης υποφέρουν από τις πολιτικές συνθήκες. Αυτό μπορεί να είναι ένα προσωρινό γεγονός, αλλά μπορεί να εξελιχθεί και σε μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Οι επιχειρηματικές συνέπειες που προκύπτουν μπορεί πράγματι να οδηγήσουν μια φαινομενικά σταθερή τάση εκτός πορείας. Στους ρευστούς παράγοντες περιλαμβάνεται επίσης το ερώτημα του πώς τοποθετείται γενικά η εταιρεία στην αγορά. Ποια προϊόντα παράγονται, υπάρχει ανάγκη για αυτό και θα συνεχίσει να υπάρχει κατά τα επόμενα έτη; Τι ανταγωνισμός υπάρχει και πώς καθιερώνεται ο ανταγωνισμός; Έχει η εταιρεία οράματα για το μέλλον και είναι προετοιμασμένη για αυτό;

 

Βήμα 4ο: Σύνθεση

Τέλος, προκύπτει μια σύνθεση όλων των βασικών στοιχείων, που ενσωματώνεται σε ένα απλό σύστημα φωτεινού σηματοδότη. Με απλά λόγια: Εφόσο τα βασικά στοιχεία δίνουν το πράσινο φως, η τάση παραμένει άθικτη και συνεχίζετε να επενδύετε. Αν το φανάρι γίνει κόκκινο, παρουσιάζεται μια διακοπή τάσης - αυτό σημαίνει Έξοδος. Το σύστημα της τάσης τροφοδοτείται συνεχώς με όλα τα βασικά στοιχεία. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οι τάσεις ποτέ δεν τερματίζονται από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε διασπώνται μέσα σε μια εβδομάδα. Οι διασπάσεις των τάσεων απαιτούν πολύ χρόνο. Το σύστημα των βασικών στοιχείων είναι αναίσθητο, επειδή οι αριθμοί δεν ψεύδονται. Οι άνθρωποι μπορεί να αυταπατώνται, αλλά στην περίπτωση των αριθμών, αυτό δεν ισχύει. Εάν το σύστημα του σηματοδότη υποδείξει διάσπαση τάσης, πραγματοποιείτε έξοδο, ακόμη και αν η τιμή της μετοχής συνεχίσει να ανεβαίνει για αρκετό διάστημα. Η επικείμενη πτώση της τιμής είναι σίγουρη.

 

Και είναι τόσο αποτελεσματικό

Τώρα σίγουρα θα πείτε: όλα αυτά ακούγονται αρκετά λογικά, αλλά τι μπορεί να κάνει το σύστημα του Proffe και η παρακολούθηση τάσης στην πράξη; Το 2005, ο συντάκτης ξεκίνησε ένα δημόσιο πείραμα: μια υπηρεσία χρηματαγοράς στην οποία ο ίδιος και οι αναγνώστες του έκαναν μια κατάθεση 30.000 ευρώ. Οι αναγνώστες του λάμβαναν από αυτόν ένα εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο στο οποίο αναλυόταν η επένδυση. Ο ίδιος κράτησε τις καταθέσεις του με πραγματικά χρήματα, ώστε να μην υπάρχουν επενδύσεις σε θεωρητικά μοτίβα. Μετά από το 2005 δεν προστέθηκαν άλλα χρήματα, κι έτσι η συνολική ανάπτυξη προήλθε από αυτό το κεφάλαιο εκκίνησης. Ξεκίνησε με μια πολύ μεγάλη υπόσχεση: είχε ανακοινώσει ότι από 30.000 ευρώ το ποσό θα γίνει ένα εκατομμύριο ευρώ μέσα σε επτά χρόνια. Στο τέλος χρειάστηκαν δέκα χρόνια - η οικονομική κρίση από το 2007 έως το 2009 είχε επηρεάσει αρνητικά. Αλλά αυτή είναι η ομορφιά της τάσης: δεν υπάρχει άγχος ή λόγος ανησυχίας.

Το διάγραμμα 2 απεικονίζει την ανάπτυξη της επένδυσης. Εν τω μεταξύ, τώρα βρίσκεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Μπορεί να επιτευχθεί μια τόσο τεράστια ανάπτυξη με ένα σύστημα παρακολούθησης τάσης; Ναι, μπορεί. Μπορεί αυτό να γίνει μόνο με μετοχές; Όχι, εδώ δεν πρόκειται μόνο για μετοχές. Αλλά θα φτάσουμε σε αυτό αργότερα. Ας δούμε ένα παράδειγμα για το πώς επιλέγεται μια τιμή για την επένδυση σε τάση. Υπάρχουν προεπιλεγμένοι ακόλουθοι τάσης που συνοψίζονται σε μια ομάδα, η οποία αναθεωρείται τακτικά χρησιμοποιώντας τους παραπάνω παράγοντες.

Στα μέσα του 2009, η αναθεώρηση αναγνώρισε τις μετοχές της Whole Foods Markets ως ακόλουθο τάσης (διάγραμμα 3). Οι θεμελιώδεις παράγοντες ήταν στην πράσινη περιοχή. Η εταιρεία ήταν σε θέση να τραβάει την προσοχή, για παράδειγμα, με αύξηση των πωλήσεων. Μια ματιά στους τεχνικούς παράγοντες, δηλαδή τους δείκτες, έδειξε ένα αρχικό σήμα. Ο MACD ήταν στην πράσινη περιοχή, όπως και ο RSI. Η ορμή, επίσης, έδειχνε είσοδο, μόνο ο Williams Percent Range ήταν κόκκινος. Δεδομένου ότι τρεις πράσινοι δείκτες είναι επαρκείς για είσοδο και ο WPR είναι πολύ αργός, από τεχνικής άποψης μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Στη συνέχεια, ο WPR γύρισε έπειτα από μερικές μέρες στο πράσινο, όπως αναμενόταν. Οι ρευστοί παράγοντες ήταν επίσης πειστικοί. Η Whole Foods ήταν μια ανερχόμενη εταιρεία που από την ίδρυσή της το 1980 παρουσίαζε σταθερή ανάπτυξη. Εάν θέλατε να αγοράσετε υγιεινά τρόφιμα στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσατε να παραβλέψετε την Whole Foods. Δεν υπήρχε ανταγωνισμός. Ο συνδυασμός των δευτερευόντων τομέων δεν θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερος και έτσι, στις 20.05.2009, αγοράσαμε μετοχές της Whole Foods, τις οποίες διατηρούμε έως σήμερα. Αυτή είναι μια τυπική ιστορία για έναν ακόλουθο τάσης. Αυτό δείχνει μακροπρόθεσμη λογική. Οι τάσεις δεν διακόπτονται μέσα σε μέρες ή εβδομάδες. Δεν αρκεί η διόρθωση της τιμής και μόνο. Η διάσπαση μιας τάσης σημαίνει πολλά περισσότερα.

 

Το turbo στο σύστημα

Πάμε πίσω στην εξαιρετική απόδοση. Το γεγονός ότι μια απόδοση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με επένδυση σε μετοχές όπως φαίνεται από τα παραπάνω είναι σχεδόν αδύνατο. Αν αναφερόμαστε στα κριτήρια για την επιλογή των εταιριών για την παρακολούθηση τάσης, εξετάζουμε πάντα τις μετοχές. Εάν, ωστόσο, έχει εντοπιστεί μια μετοχή που ταιριάζει στο σύστημα παρακολούθησης τάσης (όπως η Whole Foods Markets) τότε τίποτα δεν αντιτάσσεται στην ανάπτυξη της μετοχής κατά τα προσεχή έτη. Εδώ, μπαίνουν στο παιχνίδι και τα παράγωγα προιόντα.  Πολλοί από εσάς ίσως να έχουν ήδη εκτελέσει συναλλαγές με warrant. Αυτά χρησιμοποιούνται συχνά για την εξασφάλιση θέσεων. Στην περίπτωση των warrant, να υπολογίζετε περιόδους εκμετάλλευσης ημερών ή εβδομάδων. Ναι, υπάρχουν ακόμη και στρατηγικές και επενδυτές που κρατούν τα πιστοποιητικά μόνο για λεπτά ή ώρες. Η ιδέα εδώ είναι διαφορετική: αν έχει εντοπιστεί μια μετοχή που ακολουθεί μια τάση για πολλά χρόνια, γιατί να μην συνοδευτεί αυτή η μετοχή από ένα warrant; Ένα warrant που μένει στο χαρτοφυλάκιο για ένα ή δυο χρόνια και έχει δυνατότητα μόχλευσης στη μετοχή από τρία έως πέντε. Έτσι μπορείτε να  πραγματοποιήσετε μόχλευση στην επιτυχία της μετοχής. Μια τέτοια περίοδος εκμετάλλευσης ήταν εντελώς νέα για πολλούς επενδυτές. Ο απλούστερος τρόπος για να εξηγήσουμε τη στρατηγική είναι με τη βοήθεια ενός πρακτικού παραδείγματος. Με την αγορά της μετοχής της Whole Foods, αγοράστηκε και ένα call warrant για τη μετοχή. Κατά τη στιγμή της αγοράς, το warrant είχε υπόλοιπο διάρκειας δύο χρόνια. Το warrant υπόκειται σε απώλεια ωριμότητας. Αυτό γίνεται όλο και πιο σημαντικό προς το τέλος της περιόδου, όσο περισσότερο βγαίνει εκτός του χρηματικού ισοδύναμου. Επομένως, είναι σημαντικό για τη στρατηγική, τα warrant να εξακολουθούν να έχουν μεγάλη διάρκεια. Αυτό σημαίνει διάρκεια από 1,5 έως πάνω από δύο χρόνια και αγορά του warrant ακριβώς στο χρηματικό ισοδύναμο. Καθώς μία μετοχή διατηρείται για αρκετά χρόνια, όπως περιγράφηκε, τα warrant θα πρέπει να ανταλλάσσονται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της περιόδου εκμετάλλευσης. Αυτό ελαχιστοποιεί από τη μία την απώλεια της ωριμότητας και από την άλλη, η βασική τιμή των warrant μπορεί πάντα να προσαρμοστεί στην τιμή της μετοχής προκειμένου να διατηρηθεί η μόχλευση.

Για αυτή την περιοδική ανταλλαγή των warrant, στο διάγραμμα 4 βλέπετε ένα λεπτομερές παράδειγμα. Κατά τη στιγμή της εισόδου, η τιμή της μετοχής της Whole Foods ήταν περίπου ίση με 10 δολάρια, που αντιστοιχεί στη βασική τιμή του επιλεγμένου call warrant. Λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα μεταβλητότητα της περιόδου, η προσέγγιση δεν ήταν μόνο συντηρητική, αλλά ακολουθήθηκε επίσης μια προσέγγιση βήμα προς βήμα. Έτσι, οι υφιστάμενες κερδοφόρες θέσεις έκλεισαν και επενδύσαμε εκ νέου σε Call με υψηλότερη τιμή βάσης. Όπως φαίνεται στο διάγραμµα 4, από το 2009 η τάση συνοδεύτηκε με επιτυχία από warrant. Βλεπετε, για όσο η τάση της μετοχής παραμένει άθικτη, μπορεί να συνοδεύεται από warrant. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται δεκτές ακόμη μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Σε εκτενέστερες καθοδικές ή πλάγιες φάσεις όπως κατά το 2014, οι νέες επενδύσεις μειώνονται και τα συσσωρευμένα κέρδη διανέμονται σε άλλα warrant του χαρτοφυλακίου. Μπορεί επίσης να μην ανακάμψει ένα warrant μετά από μια διόρθωση της μετοχής. Αυτός ο κίνδυνος περιλαμβάνεται στο συνολικό σύστημα, επειδή οι μεμονωμένες μετοχές και τα συνοδευτικά warrant στο χαρτοφυλάκιο λειτουργούν ως ομάδα. Εάν ένα μέλος της ομάδας αποτύχει, το καλύπτουν τα υπόλοιπα μέλη. Ένα παράδειγμα είναι ένα warrant της Apple. Μετά από την ισχυρή διόρθωση και την τρέχουσα πλάγια μετακίνηση, το warrant της Apple μπορεί να μην ανακάμψει. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όταν η συνοδεία με warrant είναι περιορισμένη. Στην οικονομική κρίση από το 2008 έως το 2009, οι μετοχές δεν συναλλασσόντουσαν επιπρόσθετα με option warrant. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, το κεφάλαιο για τα warrant κρατιόταν σε μετρητά. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών παρέμεινε στο χαρτοφυλάκιο.

 

Συμπέρασμα

Η στρατηγική παρακολούθησης τάσης του συντάκτη είναι για τους επενδυτές που θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινή ταραχή της χρηματαγοράς. Η προσέγγιση είναι πολύ μακροπρόθεσμη. Από τη μία, θα πρέπει να έχετε πολλή υπομονή, από την άλλη θα πρέπει να έχετε θάρρος και εμπιστοσύνη για να αντιμετωπίσετε τις διακυμάνσεις της αγοράς. Αν μπορείτε να το κάνετε αυτό, ξεχάστε τις βιαστικές εισόδους και εξόδους από την αγορά. Τα κέρδη αφήνονται να τρέχουν σταθερά και δεν υπάρχουν πολλά για να κάνουμε εκτός από την τακτική ανταλλαγή των warrant. «

 

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video