UBS: Οδηγός για επενδυτές σε συνθήκες sell-off στις μετοχές

Ποιοι τομείς θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν έναντι της αγοράς σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και πιέσεων στην ανάπτυξη. «Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για περαιτέρω διακυμάνσεις στο μέλλον», προειδοποιεί η επενδυτική τράπεζα.

UBS: Οδηγός για επενδυτές σε συνθήκες sell-off στις μετοχές

Οι παγκόσμιες μετοχές υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών ότι η σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών μπορεί να οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση, εξηγεί η ελβετική UBS.

Ο S&P 500 έχασε 3,2% μετά την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας κατά 0,2%, η οποία σηματοδότησε την πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση για τον δείκτη -η μεγαλύτερη σειρά από το 2011, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας. Ο δείκτης έχει πλέον υποχωρήσει κοντά στο 16% από τότε που σημείωσε υψηλό ρεκόρ στις αρχές Ιανουαρίου.

Οι απώλειες ήταν ακόμη μεγαλύτερες στον τομέα της τεχνολογίας, με τον δείκτη Nasdaq να υποχωρεί 4,3%. Ο τομέας είναι ευαίσθητος στην άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, η οποία μειώνει την τρέχουσα αξία των μελλοντικών κερδών.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε με πτώση 2,8% και το Bitcoin υποχώρησε κατά 9,5% -και έχει πλέον υποχωρήσει περισσότερο από 50% από το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών τον Νοέμβριο.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε για λίγο το 3,2% στις ενδοσυνεδριακές συναλλαγές, πριν υποχωρήσει στο 3,04% επί του παρόντος.

Παράλληλα, οι ανησυχίες της αγοράς για την αυστηρή κινητικότητα της Κίνας και τις επακόλουθες επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό πρόσθεσε φόβους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Περαιτέρω διαταραχή της προμήθειας ρωσικής ενέργειας παραμένει ένας κίνδυνος για τις αγορές.

Τι περιμένει η UBS

«Το κεντρικό μας σενάριο παραμένει ότι η ανάπτυξη θα εξακολουθήσει να είναι θετική τους επόμενους 12 μήνες και ο πληθωρισμός θα είναι συγκρατημένος. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Απρίλιο αναμένεται την Τετάρτη και το consensus μεταξύ των οικονομολόγων είναι για τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ο ετήσιος ρυθμός μειώνεται από 8,5% στο 8,1% και ο μηνιαίος ρυθμός από 1,2% σε 0,2%.

Η πτώση του πληθωρισμού κατά τους επόμενους μήνες έχει τη δυνατότητα να μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με τον ρυθμό σύσφιξης της Fed, κατά την άποψη της τράπεζα. Οι αγορές κινήθηκαν γρήγορα για να τιμολογήσουν έναν έντονο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της Fed, με τα προθεσμιακά συμβόλαια επί του παρόντος να υποδηλώνουν περίπου 270 μονάδες βάσης σύσφιξης συνολικά φέτος.

Τέλος, η περίοδος των κερδών του πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ έδειξε συνολική ανθεκτικότητα στα κέρδη, παρά κάποιες απογοητεύσεις. Με σχεδόν το 90% των εταιρειών του δείκτη S&P 500, το 78% ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη, ελαφρώς πάνω από τον πενταετή μέσο όρο του 75%.

Πώς επενδύουμε σε αυτό το περιβάλλον

«Παρά τις προσδοκίες μας για μείωση του πληθωρισμού και διατηρήσιμη ανάπτυξη, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για περαιτέρω μεταβλητότητα των μετοχών στο μέλλον, εν μέσω σημαντικών κινήσεων σε βασικές οικονομικές μεταβλητές και στις αγορές ομολόγων. Συνεχίζουμε να προτιμούμε τομείς της αγοράς που θα πρέπει να υπεραποδώσουν σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού», εξηγεί η UBS.

  1. Επενδύσεις στην αξία. Οι μετοχές με σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις (αξία) τείνουν να επωφελούνται από την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων. «Συμβουλεύουμε τους επενδυτές που έχουν υποκατανείμει την αξία, μετά μια μακρά περίοδο υποαπόδοσης, να προσθέσουν σε μακροπρόθεσμες θέσεις σε μετοχές αξίας ή σε τομείς και αγορές με προσανατολισμό στην αξία, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας ενέργειας και το ΗΒ», συνεχίζει η UBS.
  2. Δημιουργία αντισταθμιστικών μέτρων στα χαρτοφυλάκια. Τα ευρύτερα εμπορεύματα σημείωσαν καλές επιδόσεις ιστορικά κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού και πρέπει να αντιπροσωπεύουν ένα αποτελεσματικό γεωπολιτικό αντιστάθμισμα, δεδομένου του κινδύνου διαταραχών του εφοδιασμού. Τα εμπορεύματα (και οι ενεργειακές μετοχές) ήταν από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που απέδωσαν θετικά μέχρι στιγμής το 2022.
  3. Το δολάριο ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως μια καλή αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου βραχυπρόθεσμα. Είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται από τις ροές ασφαλούς καταφυγίου, την άνοδο των πραγματικών επιτοκίων των ΗΠΑ και τη θέση των ΗΠΑ ως καθαρού εξαγωγέα ενέργειας. Ο δείκτης DXY του δολαρίου έχει σημειώσει άνοδο 8% μέχρι στιγμής φέτος και 5,5% από την αρχή του τριμήνου τον Απρίλιο.
  4. Η προσθήκη έκθεσης σε αμυντικούς μετοχικούς κλάδους, όπως η υγειονομική περίθαλψη, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής μεταβλητότητας του χαρτοφυλακίου. Ο φαρμακευτικός τομέας είναι παραδοσιακά σχετικά ανθεκτικός κατά τη διάρκεια κινήσεων μείωσης του κινδύνου και οι αποτιμήσεις επί του παρόντος φαίνονται μη απαιτητικές, κατά την άποψη της τράπεζας.
  5. Διαχείριση του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων. Στο fixed income (ομόλογα), οι τομείς αξίας έχουν αναδειχθεί μετά την άνοδο των αποδόσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Η UBS βλέπει ευκαιρία στην περιβαλλοντική, κοινωνική και κυβερνητική δέσμευση (ESG) στα ομόλογα υψηλής απόδοσης. Διατηρεί την προτίμησή της σε τομείς της ιδιωτικής πίστης, όπως δάνεια πρώτης εξασφάλισης.
Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video