Αμοιβαία: Σε ποιες κατηγορίες μπήκε χρήμα και από ποιες… έφυγε

Συνεχίζονται οι εισροές κεφαλαίων στα ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια. Πώς εξηγείται το έντονο ενδιαφέρον, ποιες επιλογές κάνουν οι επενδυτές. Σε ποιες κατηγορίες καταγράφονται εκροές και τι πιστεύει η αγορά.

Αμοιβαία: Σε ποιες κατηγορίες μπήκε χρήμα και από ποιες… έφυγε

Συνεχίζονται και φέτος οι καθαρές εισροές χρημάτων στα αμοιβαία κεφάλαια, καθώς αρκετοί αποταμιευτές φαίνεται πως θεωρούν τη συγκεκριμένη τοποθέτηση ως καλύτερη επιλογή, σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων στις τραπεζικές καταθέσεις.

Οι περυσινές καθαρές εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια προσέγγισαν τα 2,5 δισ. ευρώ και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 41,3 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό προκύπτει από το γινόμενο του αυξημένου αριθμού μεριδίων επί την καθαρή τιμή των μεριδίων στις 31 Μαρτίου του 2022. Έτσι, με δεδομένο ότι στα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια παρατηρήθηκε περιορισμένη πτώση στις τιμές των μεριδίων τους κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, εκτιμάται ότι τελικά το «καθαρό χρήμα» που εισήλθε στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων ήταν στην πράξη υψηλότερο από τα 41,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων οφείλεται σε παράγοντες όπως:

  • Οι υψηλές αποδόσεις που οι περισσότερες κατηγορίες Α/Κ έχουν αποφέρει στους επενδυτές κατά τα προηγούμενα χρόνια (αν και οι παρελθούσες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές).
  • Τα μηδενικά -στην πράξη- τραπεζικά επιτόκια που προσφέρονται ακόμη και στις προθεσμιακές καταθέσεις μεγάλων ποσών. Υπάρχουν, για παράδειγμα, επενδυτές που δεν επιθυμούν να διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες έναντι μηδενικού επιτοκίου και πληθωρισμού που προσεγγίζει το 8% και αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα χαρτοφυλάκιο αμοιβαίων κεφαλαίων, αναλαμβάνοντας προφανώς και το σχετικό ρίσκο.
  • Στην έμφαση που έχουν δώσει τα τραπεζικά δίκτυα να προωθήσουν τα αμοιβαία κεφάλαια, είτε άμεσα είτε έμμεσα (π.χ. επενδυτικά προϊόντα που συνδυάζουν καταθέσεις και μερίδια Α/Κ).

Το 2021 το μεγαλύτερο μέρος των εισροών είχε κατευθυνθεί σε Α/Κ που τοποθετούνται στο εξωτερικό (κατά κύριο λόγο σε Μετοχικά και Μικτά Funds of Funds), σε Μικτά, αλλά και Ομολογιακά Εσωτερικού. Αντίθετα, σαφώς περιορισμένες ήταν οι εισροές σε Μετοχικά Ελλάδας (άρα και ο αντίστοιχος επηρεασμός των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας).

Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών), σε Μετοχικά και Μικτά Funds of Funds τοποθετήθηκαν αθροιστικά 107 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα εκροές παρουσίασαν τόσο τα Μετοχικά Εσωτερικού (-7,5 εκατ.) όσο και τα Ομολογιακά Ελλάδας (-145 εκατ.), ιδίως λόγω του φόβου για περαιτέρω άνοδο των διεθνών επιτοκίων.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video