Το deal της SoftOne και οι επόμενες κινήσεις

Πώς έκλεισε το ντιλ για την είσοδο Franck Cohen και Μάρκου Βερέμη στην εταιρεία. Το μπαράζ εξαγορών στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής με το βλέμμα στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ποια αναμένεται να είναι τα επόμενα βήματα.

Το deal της SoftOne και οι επόμενες κινήσεις

Το δεύτερο σημαντικό deal στον κλάδο της πληροφορικής μέσα σε λίγες μόνο ημέρες ανακοινώθηκε χθες, με τους κ.κ. Franck Cohen και Μάρκο Βερέμη να εξαγοράζουν το μειοψηφικό ποσοστό που κατείχαν στη  SoftOne οι ιδρυτές της κ.κ. Γ. Καρατζίκος, Δ. Βαλαχής, Ν. Αρενίκης και Σ. Βογλίτσης (την πλειοψηφία εξακολουθεί να ελέγχει ο Όμιλος Γερμανός και το γνωστό στέλεχος της αγοράς κ. Αντώνης Κυριαζής).

Αν και το ύψος της συναλλαγής δεν ανακοινώθηκε, κύκλοι της αγοράς μιλούν για μια πολύ δελεαστική προσφορά, που δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να απορρίψει. Η κίνηση αυτή έλαβε χώρα λίγες μόνο ημέρες μετά την πώληση της Intrasoft στον δανέζικο Όμιλο Netcompany, έναντι ποσού που αντιστοιχεί περίπου σε 10,7 φορές το EBITDA και σε 67 φορές τα καθαρά κέρδη του 2020.

Το χαρακτηριστικό ωστόσο του χθεσινού deal είναι ότι το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο σε ομίλους πληροφορικής που εστιάζονται σε έργα του δημοσίου και των μεγάλων ομίλων, αλλά επεκτείνεται και σε εταιρείες του κλάδου (όπως η SoftOne) που επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στο λογισμικό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εταιρείες πληροφορικής αποδίδεται τόσο στην αδήριτη ανάγκη ψηφιοποίησης των εργασιών των εγχώριων επιχειρήσεων μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια (θα συμβάλουν σ’ αυτό και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης), αλλά και στις εκτιμήσεις ότι ο κλάδος θα πρέπει να συγκεντρωθεί σε λιγότερα και μεγαλύτερα σχήματα, τα οποία θα είναι περισσότερο αποτελεσματικά και θα καρπωθούν τη μερίδα του λέοντος στις νέες εργασίες που θα προκύψουν.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στη SoftOne, οι νέοι επενδυτές αξιολόγησαν θετικά όχι μόνο τα προϊόντα και τη γενικότερη τοποθέτηση της εταιρείας, αλλά και τα μερίδια αγοράς που διαθέτει. Ένα από τα επόμενα βήματα αναμένεται να είναι αυτό των εξαγορών μικρότερων εταιρειών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, πεδίο στο οποίο αναμένεται και η συμβολή των νέων μετόχων.

Αντίθετα, η SoftOne δεν εξετάζει -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- την είσοδο των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας: «Δεν χρειαζόμαστε επιπλέον ίδια κεφάλαια. Ο δανεισμός μας είναι ιδιαίτερα μικρός, τα διαθέσιμά μας πολύ υψηλά και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο τόσο μεγάλο project που θα μας ωθούσε προς μια τέτοια κατεύθυνση», υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία.

Ο χορός των deals

Όπως όλα δείχνουν, ο χορός των deals στον κλάδο της πληροφορικής θα συνεχιστεί, με τη φημολογία να φέρνει προς πώληση τόσο μικρές όσο και μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες («στην πληροφορική όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται, αρκεί να υπάρξει το κατάλληλο τίμημα», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας του κλάδου).

Το σύνολο σχεδόν των εισηγμένων (π.χ. Entersoft, Profile, Performance και Epsilon Net) έχει δηλώσει δημόσια την πρόθεσή του για νέες εξαγορές μικρότερων εταιρειών, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η Unisystems του Ομίλου Quest, ο πρόεδρος του οποίου (Θεόδωρος Φέσσας) έχει πολλές φορές εμπλακεί κατά το παρελθόν σε πολλά deals, άλλοτε από τη θέση του αγοραστή και άλλοτε από εκείνη του πωλητή. Σχεδόν πάντα μάλιστα, καταφέρνει να αγοράζει φτηνά και να ρευστοποιεί σε πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις, όπως π.χ. έγινε φέτος με την περίπτωση της Cardlink.

«Είναι λογικό να πωλούνται μικρότερες εταιρείες, που διαθέτουν κάποια πλεονεκτήματα, αλλά είτε δεν έχουν προχωρήσει κατά τα τελευταία χρόνια στις απαραίτητες επενδύσεις είτε οι βασικοί τους μέτοχοι δεν έχουν διάδοχη κατάσταση. Ας μην εκπλαγούμε όμως αν δούμε και άλλη μεγάλη εταιρεία του κλάδου να πωλείται, καθώς το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι έντονο, λόγω των ανοδικών προοπτικών αλλά και των απίστευτων πολλαπλασιαστών με τους οποίους διαπραγματεύονται αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας, συμπληρώνοντας πως δεν είναι τυχαία και τα μειοψηφικά ποσοστά που έχουν αποκτήσει ξένοι θεσμικοί σε εισηγμένες εταιρείες.

Να σημειωθεί ότι μεγάλη ανακατανομή μεριδίων αγοράς υπήρξε φέτος, από την πώληση της SingularLogic στις εισηγμένες Space Hellas και Epsilon Net.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video