Εισηγμένες: Κόντρα στα κέρδη βαδίζουν οι ταμειακές ροές

Πώς σχολιάζουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές την αναντίστοιχη πορεία των λογιστικών κερδών και των ελεύθερων ταμειακών ροών που σημείωσαν οι εισηγμένες εταιρείες το πρώτο φετινό εξάμηνο. Αναλυτικοί πίνακες.

Εισηγμένες: Κόντρα στα κέρδη βαδίζουν οι ταμειακές ροές

Οι μεγάλες αυξήσεις κερδών που σημείωσαν οι εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, σε πολλές περιπτώσεις, δεν συνοδεύτηκαν από την αντίστοιχη πορεία στο μέτωπο των ταμειακών ροών, δηλαδή δεν μεταφράστηκαν σε ισόποσα μετρητά που εισέρρευσαν στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Ως αποτέλεσμα, αρκετοί όμιλοι κατέγραψαν ακόμη και αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές (λειτουργικές συν επενδυτικές) και έτσι οδηγήθηκαν σε αύξηση του καθαρού τους δανεισμού μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο, παρά τα σημαντικά λογιστικά κέρδη που εμφάνισαν στις λογιστικές τους καταστάσεις.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα, στον οποίο παρουσιάζονται -ενδεικτικά και μόνο- τα αποτελέσματα 15 εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες αθροιστικά σημείωσαν λογιστικά κέρδη ύψους 476,4 εκατ. ευρώ, πλην όμως τα αποτελέσματα αυτά συνοδεύτηκαν από αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές 441,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και η συγκεκριμένη εικόνα δεν είναι σε θεωρητική βάση η πλέον επιθυμητή, δεν θα πρέπει να εκφραστεί ανησυχία καθώς οι συγκεκριμένες εξελίξεις είναι αποτέλεσμα τόσο των ευρύτερων συνθηκών στο επιχειρηματικό περιβάλλον όσο και των προσπαθειών των εταιρειών να αναπτυχθούν μέσα από το κανάλι των επενδύσεων. Άλλωστε, συμπληρώνουν, ακόμη και μια αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων στις μέρες μας δεν προκαλεί ουσιαστικά προβλήματα, καθώς η χρηματοδότηση είναι εύκολη και το κόστος του χρήματος πολύ χαμηλό.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι βασικότεροι λόγοι που έχουν οδηγήσει πολλές εταιρείες σε αναντιστοιχία λογιστικών κερδών και ελεύθερων ταμειακών ροών κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο είναι οι παρακάτω:

  • Πρώτον, η αύξηση του όγκου των πωλήσεών τους, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, όταν ήρθησαν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με δεδομένα την αύξηση των πωλήσεων και το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα αυτών γίνεται με πίστωση, εξηγούνται τα αυξημένα υπόλοιπα απαιτήσεων από πελάτες, αλλά και τα περισσότερα αποθέματα στις αποθήκες των εταιρειών (παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το μέτωπο των λειτουργικών ταμειακών ροών).
  • Δεύτερον, η πολύ μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε στις τιμές των πρώτων υλών, άρα και των περισσότερων εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα να απαιτείται υψηλότερο κεφάλαιο κίνησης από την πλευρά των εταιρειών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους (ανεβαίνει το ποσό που χρειάζεται μια επιχείρηση για τη δημιουργία του απαιτούμενου στοκ).
  • Τρίτον, οι κινήσεις αρκετών ομίλων να επενδύσουν προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να εκμεταλλευθούν μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που έχουν εντοπίσει και
  • τέταρτον, η λογιστική καταγραφή κερδών από ανατίμηση αποθεμάτων (inventory gains), τα οποία δεν έχουν λειτουργικό και ταμειακό χαρακτήρα.

«Κανένας από τους τρεις προαναφερόμενους λόγους, που συνέβαλαν αρνητικά στις ταμειακές ροές του πρώτου εξαμήνου, δεν θα πρέπει να ανησυχεί σοβαρά τους επενδυτές. Οι αυξημένες απαιτήσεις από τους πελάτες ως αποτέλεσμα των ανοδικών πωλήσεων θα εισπραχθούν τους επόμενους μήνες και η κατάσταση θα ισορροπήσει.

Η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα και εκτιμάται ότι θα έχει παροδικό χαρακτήρα, οπότε σταδιακά θα δούμε την αποκλιμάκωσή τους και άρα τη μείωση του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης για τις εταιρείες. Όσο για τις επενδύσεις, αυτές είναι απαραίτητες, καθώς φαίνεται πως μπαίνουμε σε μια πενταετία αυξημένης ζήτησης.

Πέραν όμως όλων αυτών, οι υγιείς επιχειρήσεις έχουν σήμερα άνετη και φτηνή πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, οπότε το κόστος εξυπηρέτησης ενός επιπρόσθετου δανεισμού είναι πολύ χαμηλό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν φυσικά και οι εισηγμένες που συνέχισαν και κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο να σημειώνουν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, υψηλότερες σε σχέση με τα καθαρά τους κέρδη. Ενδεικτικά αναφέρονται πέντε από αυτές (δεύτερος παρατιθέμενος πίνακας), όπου ενώ τα αθροιστικά τους καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 118,7 εκατ. ευρώ, οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές τους ήταν ακόμη υψηλότερες, στα 164,7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video