Χρηματιστήριο: Κρίσιμη συνεδρίαση για ΔΕΗ και τράπεζες

Η πρώτη αποτίμηση των ανακοινώσεων της ΔΕΗ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η αγορά, μετά τη χθεσινή αλλαγή τάσης και τις ρευστοποιήσεις σε blue chips.

Χρηματιστήριο: Κρίσιμη συνεδρίαση για ΔΕΗ και τράπεζες

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και συνδυασμένη προσφορά μετοχών σε εξωτερικό (ιδιωτική τοποθέτηση) και Ελλάδα (δημόσια προσφορά), ήταν η είδηση της χθεσινής ημέρας και σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει το κλίμα της αγοράς τις επόμενες ημέρες. Το γεγονός ότι η εταιρεία είναι σε θέση να βγει στις αγορές και να ζητήσει κεφάλαια είναι θετικό για την επιχείρηση αλλά και την εγχώρια οικονομία.

Το θέμα της αποτίμησης, όμως, είναι εξίσου σημαντικό και μένει να φανεί ποιοι θα είναι οι όροι, αν και de facto στην ΑΜΚ δικαίωμα προτίμησης θα δοθεί στους υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά. Η κατά προτεραιότητα κατανομή στη δημόσια προσφορά προτείνεται να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ποσοστό συμμετοχών των παλαιών μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕH, κατά την ημερομηνία καταγραφής. Από την πλευρά του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ φωτογραφίζεται η μείωση του ποσοστού τους (34% το πρώτο και 17% το δεύτερο, συνολικά 51%),

Πιο τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να δοκίμασε τιμές σχετικά υψηλότερα από το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, όμως η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον δείκτη χαμηλότερα και κοντά στο χαμηλό ημέρας και με αξιοσημείωτες απώλειες, απόρροια της ΑΜΚ της ΔEΗ. Οι επιλεκτικές κινήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με τις εταιρείες να συνεχίζουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις της αγοράς σε γενικές γραμμές.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 554,45 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,47% και τεχνικά υπενθυμίζεται ότι δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 550-563 μονάδων, επίπεδα από τα οποία διέρχονται οι κινητοί μέσοι όροι (ΚΜΟ) 30, 60 και 90 εβδομάδων, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 550 μονάδων δίνει επιβεβαιωμένο ημερήσιο σήμα εξόδου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τα τεχνικά δεδομένα. Οι επόμενες στηρίξεις στις 532 μονάδες (gap) και 520 μονάδες, ενώ οι αντιστάσεις στις 600 μονάδες, 635 μονάδες, 655 μονάδες και 688 μονάδες είναι εμφανώς πιο ισχυρές.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη



Ο Γενικός Δείκτης έχασε την πρώτη ζώνη στήριξης στις 888-904 μονάδες από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών, ενώ το χθεσινό κλείσιμο χαμηλότερα των 892 μονάδων έδωσε και ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 914 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 870 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 848-853 μονάδες (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 836 μονάδες και 795-800 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ισχυροποιημένες παραμένουν οι αντιστάσεις στις 917 μονάδες, 930 μονάδες και 950 μονάδες.

Τέλος, ημερήσιο σήμα εξόδου έδωσε και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2.207 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις στις 2.095 μονάδες και τις 1.994 μονάδες ενώ για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 2.234 μονάδων, το οποίο θα ενεργοποιήσει σημαντικές κινήσεις κλεισίματος θέσεων πώλησης.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video