Eurobank Equities: Γιατί «κόλλησε» το Χρηματιστήριο, έξι λόγοι αισιοδοξίας

Σε στενό εύρος διακύμανσης κινούνται οι βασικοί δείκτες το τελευταίο διάστημα, παραδέχεται η χρηματιστηριακή. Πώς βλέπει τις αποτιμήσεις και γιατί δηλώνει αισιόδοξη. Ποιες μετοχές προτείνει για μια ισορροπημένη έκθεση στην εγχώρια αγορά.

Eurobank Equities: Γιατί «κόλλησε» το Χρηματιστήριο, έξι λόγοι αισιοδοξίας

Οι ελληνικές μετοχές έχουν αποδώσει 12% περίπου αλλά έχουν κολλήσει σε ένα στενό εύρος κίνησης από τον Μάιο, υποαποδίδοντας σε σχέση με τον δείκτη Stoxx 600 +4%, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Από τη μία πλευρά, οι ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα και οι ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης -σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική- έχουν επιβαρύνει την ευρύτερη διάθεση της αγοράς. Οι αυξήσεις κεφαλαίου και η σημαντική εκδοτική δραστηριότητα έχουν επίσης αποστραγγίσει τη ρευστότητα, αποτελώντας έναν πρόσθετο ιδιόμορφο αντίξοο άνεμο για την ελληνική αγορά μετοχών.

Από την άλλη πλευρά, η δυναμική των εταιρικών κερδών φαίνεται ισχυρή (ανοδικές αναθεωρήσεις μετά το β΄ τρίμηνο) ενώ οι αποτιμήσεις είναι αρκετά ελκυστικές (περίπου 7% πριμ κινδύνου ενσωματωμένο στις χρηματοοικονομικές εταιρείες στα τρέχοντα επίπεδα τιμών) και οι ελληνικές μετοχές δεν έχουν ακόμη επιστρέψει πλήρως από τις Covid-19 απώλειές τους (δείκτης αναφοράς -3% έναντι των επιπέδων του Φεβρουαρίου 2020, μη χρηματοπιστωτικές μετοχές -2%).

Η υπόθεση φαίνεται πολύ ελκυστική

Παρά τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα γύρω από τη μετάλλαξη Δέλτα, κατά την άποψή τους, η σχετική επενδυτική υπόθεση για τις ελληνικές μετοχές -έναντι έναντι των διεθνών αγορών- παραμένει αρκετά ελκυστική:

  1. Η ελληνική οικονομία βιώνει ισχυρότερη οικονομική δυναμική από την ΕΕ (ΑΕΠ β' τριμήνου +16% σε ετήσια βάση έναντι 13% για την ΕΕ).
  2. Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις (30 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευτεί από τον Μάρτιο του 2020) είναι πιθανό να στηρίξουν τις καταναλωτικές δαπάνες τα επόμενα τρίμηνα.
  3. Ο δείκτης PMI/οικονομικό κλίμα φαίνεται πιο ισχυρός από ό,τι στην Ευρώπη (και οι δύο δείκτες κοντά σε πρόσφατα/πολυετή υψηλά επίπεδα).
  4. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στις αρχές του κύκλου (και όχι στο μέσο του κύκλου),
  5. Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται, κατά μέσο όρο, με έκπτωση 30%-35% έναντι των ομοειδών τους στην ΕΕ.
  6. Η εγχώρια οικονομία θα ωθηθεί περαιτέρω από την εισροή των ΕΕ σχετικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης  (31 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-26, για την κινητοποίηση συνολικών πόρων ύψους 57,5 δισ. ευρώ, ήτοι το 31% του προ της πανδημίας ΑΕΠ).

ΟΠΑΠ, ΔEΗ, Μυτιληναίος και ΕΤΕ, κορυφαίες επιλογές

Ενάντια σε ένα κάπως λιγότερο ευνοϊκό διεθνές σκηνικό, δεδομένης της κορύφωσης των ανησυχιών για την ανάπτυξη/ρευστότητα, δεν βλέπουμε πολλά περιθώρια για μια θετική υπέρβαση βραχυπρόθεσμα, αλλά υποστηρίζουμε, εξηγεί η Eurobank Equities, ότι οποιαδήποτε διόρθωση θα πρέπει να θεωρηθεί ότι προσφέρει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου, δεδομένης της βελτίωσης των μακροπρόθεσμων προοπτικών που δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί.

H χρηματιστηριακή είναι επίσης αρκετά αισιόδοξη για το 2022, καθώς τα ασφάλιστρα των κινδύνου των μετοχών συμπιέζονται και η μακροοικονομική ανάκαμψη παγιώνεται. Από άποψη τακτικής, υποστηρίζει μια ισορροπημένη έκθεση στις ελληνικές μετοχές, εστιάζοντας σε εταιρείες με καταλύτες (ΔEΗ, ΟΠΑΠ), ισχυρή στήριξη των αποδόσεων (ΟΠΑΠ) και ισχυρή δυναμική των κερδών (Μυτιληναίος).

Η Eurobank Equities αφαιρεί την ΕΧΑΕ από τη λίστα με τις κορυφαίες μετοχικές επιλογές της, καθώς η δυναμική της συναλλακτικής δραστηριότητας φαίνεται να έχει σταματήσει. Στο πλαίσιο των τραπεζών διατηρεί την προτίμησή της για την ΕΤΕ, δεδομένου του ισχυρού ισολογισμού της, προσφέροντας έναν ξεκάθαρο δρόμο προς την ανάκαμψη των κερδών, σε συνδυασμό με μια ελκυστική αποτίμηση.

Τράπεζες: Η επαναξιολόγηση θα συνεχιστεί

Η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών, η οποία είναι πλέον ορατή (θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2022), θα πρέπει να στηρίξει την περαιτέρω επαναξιολόγηση των τραπεζών σε επόμενους μήνες, αν και με πιο σταδιακό ρυθμό, εκτιμά η χρηματιστηριακή, καθώς αυτό θα έπρεπε να έχει εν μέρει τιμολογηθεί. Καθώς πλησιάζει προς το 2022, αναμένει ότι οι επενδυτές θα επικεντρωθούν περισσότερο στις προοπτικές κερδοφορίας, οι οποίες θα καθορίσουν τον βαθμό στον οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα αποτιμηθούν για την κανονικότητα και θα μειώσουν το χάσμα αποτίμησης έναντι των ομοειδών τραπεζών της περιφέρειας της ΕΕ.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video