Τι σημαίνει για το Χρηματιστήριο η απώλεια των 900 μονάδων

Επανήλθαν οι πωλητές γύρω στα ψυχολογικά όρια της αγοράς. Σε ποια τεχνικά επίπεδα μπορούν να πιέσουν περαιτέρω την αγορά. Ποια είναι τα τεχνικά σημεία με σημασία σε ό,τι αφορά τους βασικούς δείκτες. Η αδυναμία σε επίπεδο τζίρου.

Τι σημαίνει για το Χρηματιστήριο η απώλεια των 900 μονάδων

Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την κίνηση χαμηλότερα των 900 μονάδων και η προσπάθεια επαναφοράς δεν στέφθηκε με επιτυχία. Η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών συνεχίστηκε, αλλά σαφώς πιο επιφυλακτικά.

Τεχνικά ο δείκτης των τραπεζών συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη προσοχή, για όσο διάστημα παραμένει χαμηλότερα της ζώνης των 565 μονάδων. Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 564 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 541, 545-546 (διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών) και 550 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων). Δεν αποκλείεται να επισκεφτεί και χαμηλότερα την περιοχή των 500-510 μονάδων σε διόρθωση αρχικά, όπου εδράζουν οι εκθετικοί μέσοι όροι 200 ημερών και 60 εβδομάδων, προκειμένου να «πάρει» φόρα.

Σε επίπεδο θεμελιωδών, οι τιμές των περισσότερων μετοχών του Χ.Α. έχουν σημειώσει αξιοσημείωτο ράλι και οι αποτιμήσεις των εταιρειών αυτών είναι πλέον αρκετά πιο απαιτητικές σε σχέση με ένα έτος πριν και παρά τους υπαρκτούς κινδύνους, η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να προεξοφλήσει στα τρέχοντα επίπεδα τιμών μια καλύτερη χρονική περίοδο σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, τις επενδύσεις, την κατανάλωση, τις θέσεις εργασίας και τα εταιρικά κέρδη.

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως το Χ.Α. μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει υψηλές σε σχετικούς όρους αποδόσεις και τα επόμενα χρόνια, βασιζόμενο στο θετικό μακροοικονομικό τοπίο που θα διαμορφωθεί και από τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης. Σε περίπτωση που η κατανομή των πόρων είναι χρηστή, τότε οι τιμές των μετοχών θα συνεχίσουν να ανταμείβουν τους επενδυτές.

Στα θετικά στοιχεία της αγοράς είναι και το πόσο δυναμικά αντέδρασε φέτος η ελληνική οικονομία μετά τα μακροπρόθεσμα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν. Η εκτίμηση είναι ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 θα ξεπεράσει κατά πολύ το +3,6% που αναφέρεται στον προϋπολογισμό.

Τέλος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Factset, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/Ε) για φέτος εκτιμάται σε 12,6 φορές έναντι 10,7 φορές για τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας και το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί χαμηλότερα στις 9,2 φορές έναντι 9,9 φορές για τις αγορές της «γειτονιάς» μας. H Ελλάδα είναι ωστόσο φθηνή σε σχέση με τις αγορές μετοχών της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, αφού ο δείκτης P/E για την Ευρώπη τοποθετείται στις 16,5 φορές και τις 15,3 φορές το 2022.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, η επίδοση διαμορφώνεται υψηλότερα τόσο σε σχέση με τις αγορές της περιοχής μας αλλά όσο και σε σχέση με τις αγορές στην Ευρώπη, ενώ και ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) διαμορφώνεται σε 0,9 φορές, αρκετά χαμηλά σε σχέση με τις διεθνείς αγορές μετοχών.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video