Πού στοχεύει η Αθήνα με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου

Γιατί επιλέχθηκε η επανέκδοση του 10ετούς που πωλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, αντί η προσφορά νέου τίτλου. Πόσα χρήματα προσδοκά να αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ από την έκδοση που αναμένεται σήμερα. Πού κινείται η καθοδήγηση για το τελικό επιτόκιο.

Πού στοχεύει η Αθήνα με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου

Ξανά στις αγορές βγαίνει η Ελλάδα, με επανέκδοση (re-opening) του 10ετούς τίτλου ωρίμανσης τον Ιούνιο του 2031, που είχε εκδοθεί στις αρχές του έτους (27/1/2021).

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν το βιβλίο προσφορών στις τράπεζες, οι διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους, οι joint bookrunners του βιβλίου ήταν οι Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.

Η τρέχουσα επενδυτική αξιολόγηση της χώρας είναι Ba3 / BB / BB / BBL (Moody's stable outlook, S&P positive outlook, Fitch stable outlook και DBRS stable outlook), δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα για τις S&P και Fitch Ratings.

Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (άνω των 33 δισ. ευρώ), οι περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2021 και οι αγορές από το πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη συνέχιση της επιτυχημένης παρουσίας της χώρας στις κεφαλαιαγορές.

Ο ΟΔΔΗΧ προφανώς θέλει να εκμεταλλευτεί το «παράθυρο ευκαιρίας» που δημιουργεί η συνάντηση της ΕΚΤ την Πέμπτη και η οποία θα δώσει πληροφορίες για το πρόγραμμα ΡΕΡΡ, τη διάρκειά του, αλλά και τις μελλοντικές ενέργειες της ΕΚΤ αναφορικά με τη νομισματική χαλάρωση.

Η έκδοση του Ιανουαρίου ήταν η πρώτη κοινοπρακτική (syndicate) έκδοση της φετινής χρονιάς, συνολικής έκτασης 3,5 δισ. ευρώ, με κουπόνι 0,75% και πραγματική απόδοση 0,807% (Mid Swaps + 100 bps). Η συναλλαγή αντιμετωπίστηκε από την αρχή με πολύ ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές και οι εγγραφές ξεπέρασαν τα 22 δισ. ευρώ σχεδόν με το άνοιγμα. Δεδομένης της ισχυρής δυναμικής της έκδοσης, το βιβλίο αυξήθηκε περαιτέρω και έκλεισε με πάνω από 29 δισ. ευρώ και το τελικό μέγεθος να διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για επανέκδοση 2-2,5 δισ. ευρώ και το αρχικό guidance, κρίνοντας και από την τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 0,864%, θα είναι Mid Swaps + 90 - 100 bps.

Η διάθεση των τίτλων ήταν επίσης πολύ ικανοποιητική, με τελική συμμετοχή σε hedge funds μόλις 5%, 7% σε ασφαλιστικά ταμεία, 3% κεντρικές τράπεζες, 28% τράπεζες και 57% διαχειριστές κεφαλαίων. Η προέλευση των κεφαλαίων ήταν πρωτίστως από ΗΒ (30%), ΗΠΑ (9%), Γαλλία (12%), Ιταλία (10%) και Σκανδιναβικές χώρες (11%).

Η τελευταία έκδοση της χώρας ήταν στις 5 Μαΐου, με την έκδοση του βραχυπρόθεσμου 5ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. με κουπόνι 0%, λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026. Οι οίκοι που διαχειρίστηκαν τη συναλλαγή ήταν οι Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Société Générale.

Η συναλλαγή ήταν ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην ομαλοποίηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά και την 30ετή έκδοση ύψους 2,5 δισ. ευρώ που τιμολογήθηκε τον Μάρτιο. Η συναλλαγή επωφελήθηκε από την ισχυρή ζήτηση, με τη συμμετοχή περισσότερων από 140 επενδυτών και με υπερκάλυψη 6,7 φορές, γεγονός που επέτρεψε και το μηδενικό επιτόκιο.

Να σημειωθεί ότι από τις προηγούμενες εκδόσεις της χρονιάς, ο ετήσιος δανεισμός της χώρας από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές έχει φθάσει τα 9 δισ. ευρώ. 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video