«Φρέσκο» χρήμα μπήκε στα Αμοιβαία Κεφάλαια

Ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ το «φρέσκο» χρήμα που τοποθετήθηκε στα α/κ το τελευταίο τετράμηνο. Σε περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού κατευθύνεται το μεγαλύτερο τμήμα των εισροών. Καταλύτης τα μηδενικά τραπεζικά επιτόκια.

«Φρέσκο» χρήμα μπήκε στα Αμοιβαία Κεφάλαια

Ξεπέρασε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ το καθαρό ποσό που τοποθέτησαν οι επενδυτές στα αμοιβαία κεφάλαια των εγχώριων ΑΕΔΑΚ κατά το τελευταίο τετράμηνο.

Ειδικότερα, οι καθαρές κεφαλαιακές εισροές κατά το τετράμηνο Νοεμβρίου 2020 - Φεβρουαρίου 2021 διαμορφώθηκαν στα 521 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 84,7 εκατ. ευρώ προστέθηκαν το Νοέμβριο, 90,5 εκατ. τον Δεκέμβριο, 203 εκατ. τον Ιανουάριο και 143,6 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Όπως και κατά τους προηγούμενους μήνες, έτσι και τον Φεβρουάριο του 2020 το μεγαλύτερο τμήμα των «φρέσκων» χρημάτων κατευθύνθηκε σε αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό, με έμφαση τις τοποθετήσεις μεικτού και επιθετικού προσανατολισμού (υπήρξαν εκροές από τα Ομολογιακά Εξωτερικού).

Συγκεκριμένα, από τα 143,5 εκατ. ευρώ που ήταν οι καθαρές εισροές του Φεβρουαρίου, περίπου τα 82 εκατ. κατευθύνθηκαν σε Funds of Funds (33 εκατ. σε μετοχικά, 46 εκατ. σε μικτά και 2,1 εκατ. σε ομολογιακά) και άλλα 12 εκατ. ευρώ σε Μετοχικά Εξωτερικού.

Αντίθετα, οι τοποθετήσεις σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία ήταν σαφώς περιορισμένες (μόλις 2,13 εκατ. σε Ελληνικά Μετοχικά και 16,73 εκατ. ευρώ σε Ομολογιακά Εσωτερικού). Τέλος, 24,13 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στα Μεικτού τύπου αμοιβαία κεφάλαια, το ενεργητικό των οποίων μπορεί να τοποθετείται τόσο σε εγχώρια όσο και σε ξένα περιουσιακά στοιχεία.

Οι θετικές κεφαλαιακές ροές των τελευταίων μηνών αποδίδονται από παράγοντες της αγοράς, κατά κύριο λόγο, στους παρακάτω παράγοντες:

  • Πρώτον, στην πολύ σημαντική αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι καταθέσεις των νοικοκυριών (βλέπε στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος) οι οποίες είχαν αυξηθεί κατά 3,33 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, «φούσκωσαν» κατά επιπλέον 700 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να έχουν διευρυνθεί κατά περίπου 11 δις ευρώ από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον πρώτο μήνα του 2021.
  • Δεύτερον, στα οριακά πλέον επιτόκια (κάτω του 0,1%) που προσφέρουν οι τράπεζες ακόμη στις προθεσμιακές καταθέσεις. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πολλοί συντηρητικοί αποταμιευτές ωθούνται στο να αυξήσουν το ρίσκο του χαρτοφυλακίου τους, κατευθυνόμενοι κυρίως σε αμοιβαία κεφάλαια μεικτού τύπου, ή σε καλάθι αμοιβαίων κεφαλαίων προκειμένου να διατηρήσουν το ρίσκο σε ανεκτά -γι’ αυτούς- επίπεδα.
  • Τρίτον, στην πολιτική των τραπεζών να στρέψουν ένα τμήμα των καταθέσεών τους σε αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά προϊόντα, έτσι ώστε να εξοικονομούν τόκους και να καρπώνονται προμήθειες.
  • Τέταρτον, ένα τμήμα των εισροών στα αμοιβαία κεφάλαια προκύπτει έμμεσα από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες προωθούν μακρόχρονα επενδυτικά-αποταμιευτικά προϊόντα. Με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τον φετινό Ιανουάριο η παραγωγή του κλάδου ζωής σημείωσε αύξηση κατά 22,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020 (δηλαδή περίπου κατά 40 εκατ. ευρώ) ωθούμενη κυρίως από τα επενδυτικά-αποταμιευτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η προτίμηση των αποταμιευτών προς αμοιβαία κεφάλαια που τοποθετούνται σε τίτλους εξωτερικού είναι αποτέλεσμα των υψηλότερων αποδόσεων που έχουν αποφέρει κατά τα τελευταία χρόνια, αν και οι παρελθούσες αποδόσεις σε καμιά περίπτωση δεν εγγυώνται τις μελλοντικές.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video