Συνεδριάσεις με ειδικά χαρακτηριστικά στο Χρηματιστήριο

Κρίσιμη για τη συνέχεια της εγχώριας αγοράς η συμπεριφορά των επενδυτών που είναι εκτός αγοράς σε αυτή τη διορθωτική κίνηση, αφού οι τράπεζες δείχνουν να αποτελούν βαρίδι. Τα επίπεδα των βασικών δεικτών που έχουν... σημασία.

Συνεδριάσεις με ειδικά χαρακτηριστικά στο Χρηματιστήριο

Η αναμενόμενη διόρθωση στην εγχώρια αγορά, παρότι παραμένει εντός των προβλεπόμενων τεχνικών ορίων, δημιουργεί μια μικρή ανησυχία στις τάξεις των αγοραστών, αφού το ενδιαφέρον φαίνεται να έχει κοπάσει ελαφρώς. Ο συγχρονισμός ωστόσο με τις ξένες αγορές αποτελεί σημαντικό θετικό στοιχείο και μιας και η αποφόρτιση των τεχνικών δεικτών και ταλαντωτών έχει επιτευχθεί, θα πρέπει στις επόμενες συνεδριάσεις να υπάρξει μεγαλύτερη επιθετικότητα από τους αγοραστές.

Παράλληλα, τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που είναι ακόμα εκτός αγοράς, στο γρήγορο κύμα ανόδου που προηγήθηκε, εξακολουθούν να έχουν στάση αναμονής (wait and see) και μάλλον να επιθυμούν ακόμα καλύτερες αποτιμήσεις για να εισέλθουν. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέραμε και στις προηγούμενες αναλύσεις, το βάθος στην ανοδική ορμή της αγοράς θα φανεί από τη συμπεριφορά των επενδυτών στην πρώτη διορθωτική κίνηση.

Η επιστροφή των θεσμικών διαχειριστών στις αναδυόμενες αγορές θα αποτελέσει το μεγάλο όπλο για την εγχώρια αγορά, η οποία έχει δει τα ποσοστά τους μειωμένα τους τελευταίους 18 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR και της αμερικανικής Jefferies. Αντίθετα, όμως, η επίσης αμερικανική Bank of America Securities δεν «βλέπει» ελκυστικότητα στις εγχώριες αξίες και υπολογίζει πολύ διαφορετικά τα στοιχεία των τοποθετήσεων των θεσμικών επενδυτών από την Jefferies. Από την άλλη, πάντως, η προσδοκία για έντονη αντίδραση της οικονομίας, αν και εφόσον οι εμβολιασμοί επιφέρουν επιστροφή στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με τη βοήθεια που θα προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, είναι στοιχεία τα οποία δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις στις εγχώριες μετοχικές αξίες.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου μπόρεσε να διατηρήσει τη σημαντική του στήριξη στις 765 μονάδες, γεγονός που δείχνει ότι η πτωτική πορεία είναι πλήρως ελεγχόμενη και ήταν, βάσει των δεικτών momentum, το πιθανότερο σενάριο. Σε μια ανοδική αγορά, οι αντιστάσεις είθισται να κάμπτονται μετά από μερικές προσπάθειες διάσπασης και έπειτα να αποτελούν ισχυρές στηρίξεις, όπως στην περίπτωση των 765 μονάδων.

Η διόρθωση σε χρόνο διατηρεί με ευκολία τις 790 μονάδες, η αγορά παραμένει σε ανοδικό τέμπο (bullish) και η μακροπρόθεσμη τάση είναι ανοδική. Όσο ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου βρίσκεται πάνω από το επίπεδο στήριξης στις 760 μονάδες (για άλλους χαμηλότερα, στις 740 μονάδες) δεν κινδυνεύει. Τα σημεία αντίστασης είναι οι 800 και οι 820 μονάδες. Για άλλους αναλυτές, οι επόμενες αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη τοποθετούνται στις 805, 845 και 860-880 μονάδες και η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση μέχρι τις 750 μονάδες, επίπεδο από όπου διέρχονται και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Αυτό το επίπεδο το «σεβάστηκε» και η έντονη διόρθωση στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, η αντίσταση των 530 μονάδων φαίνεται ότι αποτελεί αρκετά δύσκολη περιοχή αντίστασης, ωστόσο η συσσώρευση που γίνεται στα επίπεδα των 475 μονάδων δείχνει ότι οι αγοραστές δεν έχουν παραδώσει τα «όπλα». Η ζώνη των 415-455 μονάδων αποτελεί σημαντικό μαξιλάρι στη φαρέτρα των αγοραστών και stop στην τρέχουσα ανοδική κίνηση. Οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών διέρχονται από τις 350 και 420 μονάδες, ενώ για τους πιο γρήγορους, η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση είναι στις 455 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).

Το διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο πρώτος στόχος των αγοραστών είναι οι 1.960-2.010 μονάδες, που αποτελεί ωστόσο ισχυρή περιοχή αντίστασης, όπως φάνηκε σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η διόρθωση δεν πρέπει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα από τις 1.780 μονάδες. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1.910 και 1.967 μονάδες (απλός και εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Το διάγραμμα του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video