Γιατί αναμένεται φρέσκο χρήμα στο εγχώριο Asset Management

Μεγάλα ποσά θα ζητήσουν επαγγελματική διαχείριση τα επόμενα χρόνια, με τράπεζες, ασφαλιστικές και ΑΕΔΑΚ να διεκδικούν κομμάτι της πίτας. Καταλύτες το συνταξιοδοτικό και τα μηδενικά επιτόκια. Η ανάγκη για περισσότερες επενδυτικές επιλογές.

Γιατί αναμένεται φρέσκο χρήμα στο εγχώριο Asset Management

Έτος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το 2021 για το εγχώριο asset management, λόγω των θεσμικών αλλαγών που αναμένονται στο μέτωπο του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και εξαιτίας του περιβάλλοντος των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων. «Μετά από πολλά χρόνια σκληρής ταλαιπωρίας, κάτι καλό διαφαίνεται για τον χώρο της διαχείρισης χαρτοφυλακίων», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος της αγοράς.

Μια πρώτη πηγή αισιοδοξίας για τον κλάδο είναι η ραγδαία ανάπτυξη των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν πως τα προσφερόμενα φορολογικά κίνητρα αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να δημιουργήσουν έναν «κουμπαρά» για το μέλλον, «κουμπαρά» στον οποίον μάλιστα θα συμμετέχουν και οι εργοδότες.

Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 25 ΤΕΑ (με περιουσιακά στοιχεία 1,6 δισ. ευρώ στις 30/9/2020), εκ των οποίων τα 12 ιδρύθηκαν μόλις κατά την τελευταία πενταετία, ενώ μέσα στο 2021 θα μπορούσαν να λάβουν άδεια έως και άλλα δέκα!

Με άλλα λόγια, δημιουργούνται συνεχώς νέα χαρτοφυλάκια που χρειάζονται επαγγελματική διαχείριση, με τις ΑΕΔΑΚ, τις ΑΕΠΕΥ, τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να δηλώνουν πρόθυμες να αναλάβουν δράση.

Επιπλέον, οφέλη θα προσπαθήσει να αποκομίσει και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ως αποδέκτης σημαντικού τμήματος (π.χ. μετοχές, εταιρικά ομόλογα) των χρημάτων που θα σωρευτούν.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται με έντονο ενδιαφέρον το 2021 οι υπουργικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα για την ουσιαστική κατεύθυνση του υπάρχοντος νόμου για τα ΤΕΑ.

Μια δεύτερη εξέλιξη που περιμένει με ενδιαφέρον το εγχώριο asset management είναι η κυβερνητική πρόθεση να καταστήσει κεφαλαιοποιητική την επικουρική ασφάλιση για τους νέους εργαζόμενους από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Με άλλα λόγια, οι εισφορές των νέων εργαζομένων στην επικουρική ασφάλιση θα επενδύονται για δικό τους λογαριασμό (κίνηση αντιμετώπισης των επιπτώσεων του δημογραφικού προβλήματος) και σε πλήρως ανταποδοτική βάση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σταδιακά επενδυτικά χαρτοφυλάκια μεγάλου ύψους, τα οποία θα απαιτούν επαγγελματική διαχείριση.

Αν και τα πράγματα δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένα, εκτιμάται ότι κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέγει φορέα διαχείρισης που μπορεί να είναι είτε κρατικός είτε ιδιωτικός, με το ενδιαφέρον για εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών, των ΑΕΔΑΚ, των τραπεζών και των ΑΕΠΕΥ να είναι έντονο.

Πέραν όμως των θεσμικών αλλαγών, οι εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου προσδοκούν οφέλη και από το περιβάλλον των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων, τα οποία ωθούν τους αποταμιευτές στην ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου και στη μεταφορά καταθέσεων προς άλλες μορφές επενδύσεων, όπως για παράδειγμα τα εταιρικά ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια και οι μετοχές.

Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα συμβάλλουν και οι ίδιες οι τράπεζες, ωθώντας τους αποταμιευτές τους σε επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου, καθώς αφενός διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα, αφετέρου, από μια τέτοια διαδικασία θα αποκομίσουν έσοδα από προμήθειες.

Ζητούνται επενδυτικές επιλογές

Παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές για τις εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίων δείχνουν να είναι θετικές, δεν απουσιάζουν οι προβληματισμοί για την «επόμενη μέρα».

Χαρακτηριστική είναι η θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης, για την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων επενδυτικών προτάσεων προς τα ΤΕΑ, γιατί από ένα σημείο ανάπτυξής τους και μετά, μεγάλο ποσοστό κεφαλαίων θα αναζητά διέξοδο τοποθετήσεων στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα των περιορισμένων επιλογών στην Ελλάδα είναι ευρύτερο, καθώς ήδη περίπου το 60% των επενδύσεων των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών (ανέρχονται γύρω στα 17-18 δισ. ευρώ) είναι τοποθετημένο σε τίτλους του εξωτερικού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου κάλεσε την κυβέρνηση να συζητήσουν τρόπους προκειμένου κάποια από τα προαναφερθέντα δισ. ευρώ να επαναπατριστούν και να επενδυθούν προς όφελος της οικονομίας.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι απόψεις:

  • Του πρόεδρου του Ταμείου της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Κίμωνα Βολίκα ότι τα κεφάλαια των ΤΕΑ θα πρέπει -μεταξύ άλλων- να χρηματοδοτήσουν μέσα από project bonds και ΣΔΙΤ αποδοτικές μακροχρόνιες επενδύσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.
  • Του ΣΜΕΧΑ που ζητά τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων, με στόχο την είσοδο περισσότερων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και τη δημιουργία μακροχρόνιων επενδυτικών λογαριασμών.
Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video