Εισηγμένες: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου

Τα μηνύματα που στέλνουν τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν 119 μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες. Οι οικονομικές επιδόσεις και τα περιθώρια ανάκαμψης μετά το χτύπημα της πανδημίας. Αναλυτικοί πίνακες με τα βασικά στοιχεία.

Εισηγμένες: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου

Μέχρι σήμερα, 119 μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες (περισσότερες από οκτώ στις δέκα) είτε έχουν δημοσιεύσει πλήρεις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου είτε έχουν ανακοινώσει επισήμως κάποια βασικά οικονομικά τους μεγέθη.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι εμφανείς, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί πολύ μεγάλη υποχώρηση αθροιστικών επιδόσεων σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών (20%), το EBITDA (22,7%) και την κερδοφορία των εταιρειών (92,7%, που μειώνεται κατά πολύ, αν δεν συνυπολογιστούν τα δύο διυλιστήρια).

Παρ' όλα αυτά, αν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η πλειονότητα των εταιρειών θα καταφέρει να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και έτσι θα μπορέσει να ελπίζει σε σαφώς καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά (το Euro2day.gr είχε αναφερθεί σχετικά σε δημοσίευμα στις 12/12/2020 με τίτλο «Κερδοφόρο εννεάμηνο για τις περισσότερες εισηγμένες»).

Αντίθετα, τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. μεταφορές, διυλιστήρια, ξενοδοχεία, κλωστοϋφαντουργίες, λιανικό εμπόριο) και κυρίως για όσες εισηγμένες αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Μια δεύτερη εκτίμηση που θα μπορούσε να προκύψει από τις ανακοινώσεις των εταιρειών είναι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του δεύτερου lockdown φαίνεται πως είναι μέχρι σήμερα μικρότερες από αυτές του πρώτου, ωστόσο: α) Παραμένει άγνωστη η διάρκεια των νέων περιοριστικών μέτρων (πιθανόν να είναι χρονικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της φετινής άνοιξης), β) Οι επιπτώσεις του δεύτερου lockdown έρχονται να επιδράσουν σωρευτικά στις αντοχές των εταιρειών, γ) Οι όποιες κυβερνητικές ενισχύσεις μπορούν μόνο να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και όχι να τις εξαλείψουν πλήρως.

Μια περιεκτική στατιστική εικόνα των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των εισηγμένων θα μπορούσε να προκύψει από τα στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα (λόγω των περιορισμένων στοιχείων, υπάρχουν εταιρείες για τις οποίες δεν μπορεί π.χ. να εκτιμηθεί το αν είναι κερδοφόρες ή όχι, ή ακόμη το προς ποια κατεύθυνση έχει κινηθεί η «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους), απ’ όπου προκύπτει ότι:

α) περισσότερες από τις μισές εισηγμένες εμφάνισαν κερδοφόρο τελικό αποτέλεσμα.

β) Περίπου οι τέσσερις στις δέκα βελτίωσαν το καθαρό τους αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι (αύξηση κερδών, ή μείωση ζημιών) και

γ) Περίπου οι οκτώ στις δέκα σημείωσαν θετικό EBITDA.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video