Παραμένει θετική για τα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan

O οίκος προβλέπει ότι θα συνεχιστεί και το νέο έτος η αποκλιμάκωση των spreads έναντι των bunds. Ερχεται νέα έκδοση 10ετούς από την Αθήνα και εκδόσεις συνολικά 10 δισ. ευρώ. Τι βλέπει για το ΑΕΠ, πώς «έπαιξε» τα ελληνικά ομόλογα φέτος.

Παραμένει θετική για τα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan

Την εποικοδομητική της στάση και σύσταση για τα ελληνικά ομόλογα διατηρεί η JP Morgan στο report της που προτείνει τα trading θέματα για το 2021. Η αμερικανική τράπεζα επίσης διατηρεί και τη θετική της άποψη για τα κυπριακά ομόλογα.

Πιο ειδικά για την Κύπρο, μεταξύ της των μικρότερων χωρών της περιφέρειας, συνεχίζει να είναι σε θέση αγοραστή (long) στο επταετές (7Y) της Κύπρου έναντι της Πορτογαλίας, με στόχο κοντά σε επίπεδη κατανομή έναντι τρεχόντων spreads των 30 bp.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της JP Morgan, η τράπεζα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσουν να μειώνονται έναντι των γερμανικών bunds. Πιο ειδικά, στη διάρκεια του έτους, η JP Morgan είχε προτείνει δύο trades με τα ελληνικά ομόλογα. Το κερδοφόρο ήταν μια long θέση στο οκταετές εγχώριο κρατικό ομόλογο και μια εναντίον του γερμανικού οκταετούς, η οποία είχε θετική απόδοση 22,5 μονάδες βάσης από 10/1 έως 21/2. Το αρνητικό ήταν μια long θέση στο ομόλογο με 13 έτη διάρκεια στο εγχώριο κρατικό ομόλογο και μια εναντίον θέση επί του γερμανικού αντίστοιχου ομολόγου, η οποία είχε αρνητική απόδοση 110 μονάδες βάσης από 21/2 έως 12/3. Η αρνητική επίπτωση της Covid-19 στο έτερο trade ήταν εμφανής.

Για τους επόμενους μήνες, η JP Morgan προβλέπει ότι η διαφορά του εγχώριου δεκαετούς θα κινηθεί πτωτικά από τις 125 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού bund σε 110 μ.β. τον Μάρτιο του 2021, σε 100 μ.β. τον Ιούνιο και έπειτα στις 80-90 μ.β. έως το τέλος του 2021.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Ελλάδα, είτε τον Ιανουάριο είτε τον Φεβρουάριο, θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου 10ετούς ή 30ετούς διάρκειας.

Βάσει των υπολογισμών της, η Ελλάδα θα εκδώσει συνολικά 10 δισ. ευρώ σε ομόλογα το 2021, εκ των οποίων το 1 δισ. θα είναι επιστροφή, με αποτέλεσμα η καθαρή έκδοση να μην ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ ενώ υπολογίζει ότι πλην των εντόκων γραμματίων, η ΕΚΤ, μέσω των προγραμμάτων PEPPP και PSPP, θα μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας μέχρι και 19 δισ. ευρώ ενώ για το 2020 υπάρχει υπολειπόμενο άνοιγμα από το πρόγραμμα PEPP 3 δισ. ευρώ. Αναφορικά με τα προγράμματα TLTRO των τραπεζών, η JP Morgan εκτιμάει ότι το cap για τη χώρα είναι τα 55 δισ. ευρώ, βάσει των κανονισμών, και μέχρι τώρα έχει γίνει χρήση των 38 δισ. ευρώ.

Τέλος, η JP Morgan είναι αισιόδοξη αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ το 2021. Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το ΑΕΠ το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί στα 174 δισ. ευρώ και θα αυξηθεί περίπου 5%, εκτίμηση που κινείται υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του consensus των οικονομολόγων. Το συνολικό έλλειμα του προϋπολογισμού θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλό στο 6,3% και το πρωτογενές έλλειμα στο 3,6%. Η τράπεζα προβλέπει δείκτη χρέος προς ΑΕΠ στο 201% ενώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το έλλειμα θα είναι επίσης υψηλό, στο 6,4%. Τέλος, η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 16,7%.

 Η JP Morgan αναμένει ότι ο ΟΔΔΗΧ μέχρι τέλος του έτους θα ανακοινώσει το πρόγραμμά του για το 2021. 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video