Χρηματιστήριο: Δείγμα bull market η βίαιη διόρθωση

Οι κινήσεις και η «ξαφνική ορμή» των ξένων στην εγχώρια αγορά. Η ψυχολογία των επενδυτών και τα τεχνικά όρια. Η μακροπρόθεσμη θετική τάση και πόσο «αντέχουν» να υποχωρήσουν οι δείκτες, χωρίς να ανατραπούν τα δεδομένα.

Χρηματιστήριο: Δείγμα bull market η βίαιη διόρθωση

Η αναμενόμενη διόρθωση στην εγχώρια αγορά ήρθε μετά από 14 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ δεκαετιών για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ η βίαιη διόρθωση είναι καλοδεχούμενη, γιατί αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αγοράς που κινείται βάσει bull market.

Οι συναλλαγές στην αγορά το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι επενδυτικά χαρτοφυλάκια που παρέμειναν εκτός αγοράς πλέον συζητούν την είσοδο με την πρώτη ευκαιρία διόρθωσης. Αν το ενδιαφέρον είναι πραγματικό, θα φανεί από το εάν θα τοποθετηθούν στη διόρθωση που ξεκίνησε.

Η ταχεία κίνηση σχεδόν στις παρυφές των 800 μονάδων, η οποία ξεκίνησε από τις 700 μονάδες στον Γενικό Δείκτη, συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, καθιστώντας την τεχνική εικόνας της αγοράς ιδιαίτερα ισχυρή, ξεπερνώντας και τις προσδοκίες των πιο αισιόδοξων.

Ο δείκτης μπόρεσε να διασπάσει τη σημαντική αντίσταση των 765 μονάδων με την πρώτη του προσπάθεια, γεγονός που δεν ήταν το πιθανότερο σενάριο. Σε μια ανοδική αγορά σε ισχυρή τάση, οι αντιστάσεις είθισται να κάμπτονται γρήγορα και έπειτα να αποτελούν ισχυρές στηρίξεις. Αν αυτό το επίπεδο τιμών διατηρηθεί στο profit taking, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η αγορά είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών στις 682 μονάδες. Επόμενο σημείο στήριξης οι 750 μονάδες και δεύτερο οι 740 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 800 και οι 820 μονάδες. Για άλλους αναλυτές, για τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις στις 805, 845 και 860-880 μονάδες και η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση μέχρι τις 745 μονάδες (από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Πέραν όμως των τεχνικών στοιχείων, η ψυχολογία της αγοράς είναι σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο από ό,τι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά προσδοκά σημαντική άνοδο το 2021 σε επίπεδο δραστηριότητας. Για την Ελλάδα, η προσδοκία από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη, η πτώση στην απόδοση των δεκαετών ομολόγων και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρείες δείχνουν ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες, δικαιολογείται μια μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου στην ευρύτερη αγορά και αύξηση των αποτιμήσεων.

Ο δείκτης των τραπεζών διέσπασε χωρίς δυσκολία τη ζώνη αντίστασης των 387-393 μονάδων, η οποία αποτελεί σημαντικό μαξιλάρι στη φαρέτρα των αγοραστών και stop στην ανοδική κίνηση. Οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών διέρχονται από τις 350 και 400 μονάδες. Για τον εν λόγω δείκτη, η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση είναι στις 445 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο πρώτος στόχος των αγοραστών είναι οι 1.880-1.900 μονάδες, που αποτελεί ωστόσο ισχυρή περιοχή αντίστασης, όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση. Η διόρθωση δεν πρέπει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα από τις 1.750-1.785 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1.933 και 1.967 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Η μακροπρόθεσμη αλλαγή τάσης είναι αδιαμφισβήτητη στην ελληνική αγορά και βασίζεται κυρίως στις υψηλές προσδοκίες περιορισμού της πανδημίας, αλλά και στα τεράστια προγράμματα ανάκαμψης που αναμένονται. 

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video