Χρηματιστήριο: Η πρώτη αποτίμηση της «επιχείρησης rebranding»

Σε ποιο βαθμό έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα οι περσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για το «rebranding» του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη γενικότερη τόνωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Ποια μέτωπα παραμένουν ανοιχτά.

Χρηματιστήριο: Η πρώτη αποτίμηση της «επιχείρησης rebranding»

Ηταν τον περσινό Δεκέμβριο, στο συνέδριο του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου, όταν για πρώτη φορά ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός είχε αναφερθεί στη «στρατηγική rebranding», που είχε ως στόχο να ακολουθήσει η κυβέρνηση για το ελληνικό χρηματιστήριο και την εγχώρια κεφαλαιαγορά γενικότερα.

Και επειδή πέρασε ένα ολόκληρο έτος από τότε (το φετινό συνέδριο του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου είναι προγραμματισμένο για την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου), είναι ίσως η στιγμή για έναν πρώτο απολογισμό των όσων έχουν γίνει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Πρώτον, για τη διαμόρφωση στρατηγικής ανάπτυξης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς συστήθηκε Επιτροπή (στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι εμπλεκόμενοι φορείς του κλάδου, όπως ο ΣΜΕΧΑ, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, το ΧΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι εισηγμένες εταιρείες), τα μέλη της οποίας υπέβαλαν ήδη τις σχετικές προτάσεις τους.

Πέραν αυτού, η κυβέρνηση -εκμεταλλευόμενη κοινοτική χρηματοδότηση- προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση σχετικής μελέτης σε εξειδικευμένο οίκο. Ο οίκος αυτός δεν έχει ακόμη επιλεγεί και από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, θα απαιτηθούν γύρω στους έξι μήνες μέχρις ότου κληθεί να παραδώσει το έργο του. Προφανώς, ριζικές αποφάσεις πριν την παράδοση της συγκεκριμένης μελέτης δεν αναμένεται να ληφθούν, άρα λοιπόν τα σπουδαιότερα αναμένονται είτε για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 είτε και για το 2022.

Δεύτερον, τον φετινό Ιούλιο ψηφίστηκε ο νέος νόμος για την Εταιρική Διακυβέρνηση, που απέσπασε θετικά σχόλια από τους παράγοντες της αγοράς και άφησε σαφή περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον. Ωστόσο, η ουσιαστική εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2021, ενώ παράλληλα, πέρα από ένα σύγχρονο πλαίσιο, απαιτείται και η ουσιαστική στήριξή του στην πράξη από το «ευρύτερο επενδυτικό οικοσύστημα» (εισηγμένες, επενδυτικό κοινό, τράπεζες, θεσμικοί επενδυτές).

Τρίτον, ήρθησαν προϋπάρχοντα φορολογικά αντικίνητρα για τη δημιουργία νέων κατηγοριών επενδυτικών σχημάτων και για τη δυνατότητα δραστηριοποίησης στην Ελλάδα διαχειριστών χαρτοφυλακίου.

Τέταρτον, συστήθηκε νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που θα προτείνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Συνεγγυητικού Ταμείου. Οι φορείς της αγοράς κατέθεσαν τις προτάσεις τους (ενίοτε, αυτές είχαν… αντιδιαμετρική κατεύθυνση) και η Επιτροπή έχει πλέον χρονικό περιθώριο (μετά από παράταση που δόθηκε, λόγω της Covid-19) να συντάξει το πόρισμά της έως τον προσεχή Μάρτιο.

Πέμπτον, το Χρηματιστήριο της Αθήνας προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα αναθεώρηση των δεικτών, με την εισαγωγή νέων που παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον (Select, Select Plus, Χρηματικών Διανομών), χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα αυτοί να αποτελέσουν τη βάση (benchmark), προκειμένου να επενδύσουν funds στο XA.

Έκτο, έχει διαφανεί πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να θεσπίσει φορολογικά κίνητρα που θα ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη επένδυση (στο πρότυπο των αποταμιευτικών λογαριασμών που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο) και θα τονώσουν το ενδιαφέρον εταιρειών να εισαχθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει ψηφιστεί μέχρι σήμερα, ίσως και λόγω των δημοσιονομικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Έβδομο, φορείς της εγχώριας κεφαλαιαγοράς υποστηρίζουν πως θα λειτουργήσει θετικά η ανάπτυξη του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων, κίνηση που δηλώνει ότι θα δρομολογήσει η κυβέρνηση μέσα από την ψήφιση νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video