Jefferies: Στα top trades του 2021 οι ελληνικές μετοχές

Bullish για την Ελλάδα ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, που κατατάσσει την εγχώρια αγορά στα κορυφαία στοιχήματα για το επόμενο έτος. Τα καλά νέα, οι μετοχές... survivors και η τεχνική εικόνα.

Jefferies: Στα top trades του 2021 οι ελληνικές μετοχές

Η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη πιθανή θετική μεταβολή εξαιτίας του επιτυχημένου εμβολίου και του ανοίγματος των ευρωπαϊκών οικονομιών, επισημαίνει η αμερικανική Jefferies και κατατάσσει την εγχώρια αγορά μετοχών στα υψηλότερά της στοιχήματα στην ετήσια στρατηγική για το 2021.

Οι δείκτες κινδύνου στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η αγορά μετοχών εμφανίζει ουδέτερη τεχνική εικόνα. Οι αναθεωρήσεις κερδών έχουν αυξηθεί ταυτόχρονα, με το ασφάλιστρο κινδύνου να φαίνεται αρκετά αυξημένο σε σχέση με τα ιστορικά στοιχεία.

Η αγορά μετοχών δεν είναι ακριβή και οι επενδυτές έχουν ρευστοποιήσει θέσεις τους τελευταίους 18 μήνες. H Jefferies παραμείνει Bullish για την Ελλάδα. Οι μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) 9,9 φορές και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) 0,6 φορές, μερισματική απόδοση (D/Y) 5,1% και αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) 6,3%.

«Η ελληνική αγορά παραμένει πολύ μακριά από τα επίπεδα πριν την Covid-19, δεδομένου ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% το 2020. Τα μάκρο έχουν αναπόφευκτα επιδεινωθεί το προηγούμενο έτος (- 9,5% ΑΕΠ FY20, προβλέπει το ΔΝΤ), αλλά τα προγράμματα της ΕΚΤ έχουν συγκρατήσει τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης. Οι μετοχές survivors έχουν αξιοπρεπείς αποδόσεις και φερεγγυότητα του ισολογισμού.

Σε αντίθεση με τις πιο λειτουργικά προσανατολισμένες οικονομίες και τις οικονομίες που οδηγούνται από τις εξαγωγές, οι μετοχές στην Ελλάδα διαπραγματεύονται πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από την Covid-19. Η οικονομία, που πέρασε σοβαρή ύφεση από το 2009 έως το 2015, είδε πολλή από τη σκληρή δουλειά για την ανασυγκρότηση των μάκρο να αλλάζουν δραματικά εντός έξι μηνών. Τα καλά νέα είναι ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έγινε αρκετά θετικό τον Αύγουστο. Είναι ενδιαφέρον ότι στην τελευταία έκθεση του Σεπτέμβριου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται ότι: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, οι οποίες έχουν αναπόφευκτα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση πολλών δράσεων, η Ελλάδα έχει προχωρήσει καλά με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων... και ιδίως με την οριστικοποίηση της πολυαναμενόμενης νομοθετικής πρότασης για την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας». Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας είναι καταθλιπτικά υψηλό, στο 16,8%.

Ομοίως, η έκθεση αποστολής του ΔΝΤ στις αρχές Οκτωβρίου έδειξε ότι «στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα, η ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους παραμένει επαρκής... εν μέρει αυξάνεται η υποστήριξη από την ΕΕ και την ΕΚΤ, καθώς και ένα ουσιαστικό προληπτικό απόθεμα μετρητών».

Βεβαίως, η ανισορροπία TARGET 2 της Ελλάδας έχει διευρυνθεί απότομα και υπάρχει ο κίνδυνος, το αναμενόμενο ριμπάουντ στο ΑΕΠ το 2021-22 της τάξεως του 5% ετησίως να είναι αισιόδοξο.

Ένα από τα καλά νέα είναι ότι οι τράπεζες έχουν δει μια συνεχιζόμενη βελτίωση των τραπεζικών καταθέσεων. Η πίστωση προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχει ακόμη επιταχυνθεί, ενώ και για τις ΜμΕ, άρχισε να γίνεται θετική, μετριάζοντας τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της τραπεζικής πίστωσης σε νοικοκυριά.

Ένα άλλο κομμάτι των θετικών ειδήσεων είναι ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων και η διαφορά της απόδοσης από τα Bunds έχει μειωθεί κοντά στα χαμηλά. Τα spreads με το γερμανικό Bund στα μακροπρόθεσμα ομόλογα έχουν μειωθεί κατά περίπου 250 bp από τις αρχές Μαΐου 2020 ενώ το δεκαετές κρατικό ομόλογο διαπραγματεύεται περίπου στο 0,9%.

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video