Χρηματιστήριο: Οι νέες κορυφές και τα σενάρια για year-end rally

Οι κινήσεις και η «ξαφνική ορμή» των ξένων στην εγχώρια αγορά. Η ψυχολογία των επενδυτών και τα τεχνικά όρια. Η μακροπρόθεσμη θετική τάση και πόσο «αντέχουν» να υποχωρήσουν οι δείκτες, χωρίς να ανατραπούν τα δεδομένα.

Χρηματιστήριο: Οι νέες κορυφές και τα σενάρια για year-end rally

Η εγχώρια αγορά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αγοράς που κινείται βάσει των κινήσεων των ξένων και της ορμής που προκαλούν οι εισροές στο εγχώριο σύστημα (flows & momentum driven market).

Η ταχεία κίνηση πάνω από τις 700 μονάδες στον Γενικό Δείκτη συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, καθιστώντας την τεχνική εικόνας της αγοράς πολύ δυνατή και μετά από κάποιες συνεδριάσεις ηρεμίας και ήπιου profit taking, ο δείκτης θα επιχειρήσει να διασπάσει την αντίσταση των 765 μονάδων.

Πέραν όμως των τεχνικών στοιχείων, η ψυχολογία της αγοράς είναι σε εντελώς διαφορετικό τέμπο από ό,τι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το γεγονός ότι οι αγορές είναι πλήρως αποκομμένες από την πραγματικότητα και λειτουργούν ως μηχανισμοί προεξόφλησης προσδοκίας.

Οι συναλλαγές στην αγορά το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι επενδυτικά χαρτοφυλάκια που παρέμειναν εκτός αγοράς πλέον συζητούν την είσοδο με την πρώτη ευκαιρία διόρθωσης και αν το ενδιαφέρον είναι πραγματικό, θα φανεί στην πρώτη σοβαρή διόρθωση. Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών στις 673 μονάδες. Πρώτο σημείο στήριξης οι 750 μονάδες και δεύτερο οι 740 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 770 και 780 μονάδες.

Για την Ελλάδα και τους εγχώριους μετοχικούς τίτλους, η προσδοκία από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη, η απόδοση στα δεκαετή ομόλογα, οι ελπίδες για μια κανονική χρονιά στην οικονομία και τα αποτελέσματα στις τράπεζες δείχνουν ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες, ολοκληρώνουν τους σχεδιασμούς τους έγκαιρα. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρείες, στην πλειονότητά τους, είναι καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών και αυτό δικαιολογεί μία ανοδική διόρθωση των αποτιμήσεων.

Ο δείκτης των τραπεζών διέσπασε χωρίς δυσκολία τη ζώνη αντίστασης των 387-393 μονάδων και σταμάτησε ακριβώς πριν την επόμενη αντίσταση στις 447 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων). Οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών διέρχονται από τις 373 και 397 μονάδες. Στον αντίποδα, η στήριξη στις 400 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 490 μονάδες.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ο Γενικός Δείκτης έχει αφήσει πίσω του τις αντιστάσεις στις 709 και 719 μονάδες και ο επόμενος στόχος είναι στις 765 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη τις 740 μονάδες, ενώ δείχνει δύσκολο η όποια διόρθωση να απειλήσει τους ανερχόμενους 200άρηδες. Η πορεία της αγοράς έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των εταιρειών να βρίσκονται πλέον πάνω από το ΚΜΟ 200 ημερών, καταγράφοντας υψηλά 52 εβδομάδων, αλλά και κάποιες σε νέα ιστορικά υψηλά.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο πρώτος στόχος των αγοραστών είναι οι 1.880-1.900 μονάδες, που αποτελεί ωστόσο ισχυρή περιοχή αντίστασης. Η διόρθωση δεν πρέπει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1.690 μονάδων (διέρχεται και ο εκθετικός ΚΜΟ 250 ημερών). Η μακροπρόθεσμη αλλαγή τάσης είναι αδιαμφισβήτητη στην ελληνική αγορά και βασίζεται κυρίως στις υψηλές προσδοκίες περιορισμού της πανδημίας, αλλά και στα τεράστια προγράμματα ανάκαμψης που αναμένονται (κάποια στιγμή).

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video