Χρηματιστήριο χωρίς… τράπεζες: Μύθοι, αλήθειες και συμπεράσματα

Πώς θα ήταν η εγχώρια αγορά χωρίς τράπεζες και πόσο «φθηνές» είναι οι αποτιμήσεις των υπόλοιπων μετοχών; Η πορεία των επενδυτικών αποδόσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο την τελευταία δεκαετία. Αναλυτικοί πίνακες.

Χρηματιστήριο χωρίς… τράπεζες: Μύθοι, αλήθειες και συμπεράσματα

Γνωστός χρηματιστηριακός αναλυτής κατέγραψε την πορεία του Γενικού Δείκτη από την αρχή του 2010 έως και την 11η Νοεμβρίου του 2020, ενώ παράλληλα παρέθεσε και την αντίστοιχη κίνηση που θα είχε ο ίδιος δείκτης, αν σε αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονταν οι τράπεζες. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στους δύο παρατιθέμενους πίνακες και μας δίνουν πολύ χρήσιμα στοιχεία, τόσο για το πώς εξελίχθηκαν οι αποδόσεις των επενδυτών κατά το παρελθόν όσο και για το πώς θα μπορούσαν να κινηθούν στο μέλλον.

Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι από την αρχή του 2010 έως και την 11η/11/2020, ενώ ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 70%, ο αντίστοιχος χωρίς τις τράπεζες υποχώρησε μόλις κατά 12%. Αν μάλιστα συνεκτιμήσει κάποιος ότι κατά την αναφερόμενη ενδεκαετία οι τράπεζες δεν διένειμαν μερίσματα, κάτι που έπραξαν πολλές άλλες εταιρείες, τότε συνάγεται ότι οι επενδυτές οι οποίοι δεν ήταν τοποθετημένοι σε τίτλους του χρηματοπιστωτικού τομέα και διακράτησαν όλο αυτό το διάστημα τις μετοχές του σημερινού Γενικού Δείκτη, όχι μόνο δεν ζημιώθηκαν αλλά ίσως και να σημείωσαν περιορισμένα κέρδη.

Η κατάσταση βέβαια δεν εξελίχθηκε στην πράξη τόσο ρόδινα όσο δείχνουν τα νούμερα (για παράδειγμα μιλάμε για μετοχές του σημερινού Γενικού Δείκτη και όχι εκείνου του 2010), ωστόσο είναι προφανές ότι εδώ και πολλά χρόνια μιλάμε για χρηματιστήριο δύο τουλάχιστον ταχυτήτων.

Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι πολλοί από τους επενδυτές που απέφυγαν τις τραπεζικές μετοχές κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν καταγράψει σημαντικότατα κέρδη, καθώς ο Γενικός Δείκτης χωρίς τράπεζες έχει σημειώσει άνοδο 46,6% από το τέλος του 2012, 37,5% από το τέλος του 2015, 15,8% από το τέλος του 2016 και 6% από το τέλος του 2018. Στις αποδόσεις αυτές θα πρέπει να προστεθούν και τα όποια διανεμηθέντα μερίσματα.

Άρα, λοιπόν, όσο και αν η στατιστική δεν λέει πάντα την αλήθεια, υπάρχουν γύρω μας επενδυτές που υποχρεώθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια σε βαρύτατες απώλειες, αλλά και άλλοι που βγήκαν ιδιαίτερα κερδισμένοι. Δυστυχώς, η πρώτη κατηγορία φαίνεται πως είναι πολυπληθέστερη. Πραγματικότητα επίσης είναι πως οι μεγαλύτερες αποδόσεις προήλθαν κυρίως από τους τίτλους της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και από αυτούς που προχωρούσαν σε συστηματικές χρηματικές διανομές.

Αυτά όμως αφορούν το παρελθόν και το ζητούμενο των επενδυτών είναι το πώς θα μπορούσαν να προβλέψουν το μέλλον. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει γνωστός αναλυτής: «Πολλοί θεωρούν τις τρέχουσες τιμές των μετοχών “τσάμπα”, επειδή απλά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται γύρω στις 650 μονάδες. Η αλήθεια όμως είναι πιο σύνθετη, καθώς ο Γενικός Δείκτης χωρίς τις τράπεζες βρίσκεται σήμερα, εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας:

  1. Λίγο υψηλότερα από τον μέσο όρο του διμήνου Δεκέμβριος 2018-Ιανουάριος 2019.
  2. Αρκετά πιο πάνω σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου πενταμήνου του 2017 και
  3. Σε πολύ ανώτερα επίπεδα από εκείνα του έτους 2016.

Από την άλλη πλευρά, η απόδοση των δεκαετών κρατικών ελληνικών ομολόγων έχει κατρακυλήσει από το 6,6% του Δεκεμβρίου του 2016 γύρω στο 0,70%, ενώ παράλληλα έως και το 2019 η πορεία των εταιρικών κερδών και των χρηματικών διανομών ήταν σαφώς ανοδική. Αναμφίβολα, η πανδημία θα πλήξει τις εταιρικές επιδόσεις του 2020 και του 2021, ωστόσο η Ελλάδα ελπίζει ότι έχει μπροστά της την εισροή σημαντικών επενδυτικών κονδυλίων από κοινοτικούς και ιδιωτικούς πόρους.

Όσο για τις τραπεζικές μετοχές, το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα εξακολουθήσουν να χαρακτηρίζονται από έντονη μεταβλητότητα, χωρίς κάποιος να μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει τη μεσομακροπρόθεσμη τάση των τιμών τους».

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video