Αλλαγή σκηνικού στα εταιρικά ομόλογα

Χαμηλότερες αποδόσεις, σε σχέση με το παρελθόν αλλά πολλαπλάσιες από τα yields των κρατικών τίτλων και τα επιτόκια των τραπεζών. Πληθαίνουν οι εκδόσεις επταετούς διάρκειας. Μεταξύ 2 έως 2,8 εκατ. ευρώ η ετήσια εξοικονόμηση τόκων από τον ΟΠΑΠ.

Αλλαγή σκηνικού στα εταιρικά ομόλογα

Με ικανοποίηση αντιμετωπίζεται από τη χρηματιστηριακή κοινότητα η επάνοδος του ΟΠΑΠ στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση και το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο επενδυτικό προϊόν.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας: «Τα εταιρικά ομόλογα μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στο χρηματιστήριο. Πρώτον, γιατί μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό μέρος εκείνου του τμήματος του χαρτοφυλακίου των επενδυτών που δεν είναι τοποθετημένο σε μετοχές. Και δεύτερον, επειδή είναι σε θέση να προσελκύσουν στο ΧΑ ένα τμήμα αποταμιευτών που δεν επιθυμεί να αναλάβει κατά την τρέχουσα περίοδο το ρίσκο των μετοχών. Αυτοί, με την πάροδο του χρόνου, θα ενισχύσουν τα πορτοφόλια τους μέσω των υψηλότερων επιτοκίων και ενδεχομένως να τοποθετήσουν ένα ποσοστό της περιουσίας τους και σε μετοχές εταιρειών που εμπιστεύονται».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η τρέχουσα κατάσταση στην εγχώρια εταιρικών ομολόγων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι η εξής:

  • Πρώτον, για εταιρείες του ίδιου επενδυτικού κινδύνου, τα «κουπόνια» (επιτόκια) είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών. Αυτό αποτελεί αντανάκλαση της εποχής των οριακών πλέον επιτοκίων, όπου το yield των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έχει πέσει στο 0,8% (γύρω στο 3,5% στις αρχές του 2019 και ακόμη υψηλότερο παλαιότερα) και η απόδοση των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων ετήσιας διάρκειας κυμαίνεται γύρω στο 0,10% έως 0,15%.
  • Δεύτερον, κατά την τελευταία τριετία έχουμε δει εκδόσεις μόνο από μεγάλους ομίλους όπως οι Attica Group, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development και τώρα ο ΟΠΑΠ. Αντίθετα, δεν έχουμε δει εκδόσεις μικρότερων εταιρειών, πράγμα που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μπορεί να εξηγηθεί από τις «περιπέτειες» των σχετικών εκδόσεων της MLS, αλλά και από τα χαμηλότερα πλέον επιτόκια χορηγήσεων με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνουν τις μεσαίες εγχώριες επιχειρήσεις.
  • Τρίτον, σταδιακά διευρύνεται η διάρκεια των ομολόγων, καθώς από την πενταετία ανεβαίνουμε στην επταετία.

Οφέλη για ΟΠΑΠ-Τέρνα Ενεργειακή

Ειδικότερα για την περίπτωση του ΟΠΑΠ, το κουπόνι με το οποίο είχε διατεθεί το προηγούμενο εταιρικό ομόλογο (έκδοσης 2017) ήταν 3,5%. Επρόκειτο για έκδοση πενταετούς διάρκειας, που όμως αποπληρώθηκε πρόωρα από την εισηγμένη, καθώς υπήρχε στους όρους το δικαίωμα της πρόωρης εξόφλησης.

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια εγγραφή της τρέχουσας εβδομάδας, το κουπόνι της ομολογιακής έκδοσης του ΟΠΑΠ θα κυμανθεί μεταξύ του 2,10% και του 2,50%. Με βάση το ύψος της έκδοσης (έως 200 εκατ. ευρώ), ο ΟΠΑΠ θα εξοικονομήσει ετησίως από τους μειωμένους τόκους από 2 έως 2,8 εκατ. ευρώ, πέραν του ότι θα δανειστεί αυτή τη φορά για επτά χρόνια και όχι για πέντε όπως είχε γίνει το 2017.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, η οποία είχε αποπληρώσει πρόωρα πενταετές ομολογιακό δάνειο έκδοσης 2017 με κουπόνι 3,85% και εξέδωσε πέρυσι νέα, επταετούς διάρκειας, έκδοση με κουπόνι 2,6%.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video