Σε επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου προχωρά η Αθήνα

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε σχετικό mandate σε διεθνείς οίκους για τον τίτλο που ωριμάζει στις 4 Φεβρουαρίου 2035. Στόχος επιτόκιο χαμηλότερο από το 1,91% σχολιάζει ο Χρ. Σταϊκούρας.

Σε επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου προχωρά η Αθήνα

Σε επανέκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, όπως έγινε σήμερα γνωστό. 

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε σχετικό mandate σε BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, ΗSBC και JP Morgan, που ενεργούν ως ανάδοχοι, για τη διερεύνηση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην επανέκδοση του τίτλου με ωρίμανση στις 4 Φεβρουαρίου 2035 και κουπόνι 1,875%.

Η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον, αναλόγως των συνθηκών στην αγορά, αναφέρει.

«Στόχος μας είναι να καταφέρουμε χαμηλότερο επιτόκιο από το 15ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 που ήταν στο 1,91%» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την δεύτερη έξοδο της χώρας στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ομολόγου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι εκτός από τα 15ετή ομόλογα, «η χώρα μας έχει βγει στις αγορές με επιτυχία και έχει καταφέρει να δανειστεί συνολικά 14 δισ. ευρώ, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν το 1/3, από αυτό των προηγούμενων ετών».

«Προσδοκούμε» είπε ο υπουργός, και για το νέο 15ετές ομόλογο, να καταφέρουμε να έχει ένα χαμηλότερο επιτόκιο από εκείνο της έκδοσης του Φεβρουαρίου του 2020 καθώς θα είναι «ένα ακόμα δείγμα της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία»

Η νέα έξοδος στις αγορές

Οπως έγραφε πρόσφατα το Euro2day.gr, τα νέα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν το έδαφος για νέα έξοδο του δημοσίου στις αγορές, παρότι το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού έχει ήδη καλυφθεί και τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στην περιοχή των 38 δισ. ευρώ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το «χτίσιμο» μιας νέας καμπύλης, με πολλά σημεία αναφοράς και ορίζοντα που μπορεί να φτάνει έως και το 2051 με την έκδοση 30ετών ομολόγων, με new money transactions. Για το στήσιμο της επιθυμητής καμπύλης απαιτούνται, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, συνολικές νέες εκδόσεις από 8 έως 13 δισ. ευρώ και στο ιδανικό σενάριο, «η καμπύλη θα έχει 6-7 σημεία με 3,5-4 δισ. ευρώ το καθένα».

Η αλήθεια είναι πως στην ελληνική αγορά ομολόγων ποτέ ξανά δεν έχουν καταγραφεί αποδόσεις 0,15% στην πενταετία, κάτω από 0,8% στη δεκαετία ή κάτω από 1% στη δεκαπενταετία. Είναι επίσης αλήθεια πως οι αποδόσεις αυτές οφείλονται σχεδόν εξολοκλήρου στις αγορές ελληνικών τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως συμβαίνει σε όλες τις αγορές της ευρωζώνης που βρέθηκαν στο κόκκινο, όταν ξέσπασε η πανδημία.

Η ενεργοποίηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ εξασφάλισε ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότηση των αυξημένων αναγκών για δαπάνες, στη σκιά του κορωνοϊού. Οι αγορές προεξοφλούν ότι το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021, εξέλιξη η οποία αν προβληθεί στην ελληνική αγορά δημιουργεί το περιθώριο για επιπλέον αγορές ελληνικών τίτλων της τάξεως των 13-14 δισ. ευρώ.

Από την έναρξη του προγράμματος έως το τέλος Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικούς τίτλους της 12,966 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία αποτυπώνεται και στον ημερήσιο τζίρο της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (50 εκατ. ευρώ πέρυσι, 500 εκατ. ευρώ τώρα).

Το ελληνικό δημόσιο, τους τελευταίους 14 μήνες, έχει αντλήσει 14 δισ. ευρώ μέσω έξι εκδόσεων χρέους, με τελευταία την έκδοση 10ετούς ομολόγου, με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, να ανέρχονται σε 37,9 δισ. ευρώ.

  

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video