Επ. Κεφαλαιαγοράς: Προς διαγραφή τίτλοι «υπό αναστολή διαπραγμάτευσης»

Διάλογο με φορείς και εισηγμένες για βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο. Προς «εκπαραθύρωση» εταιρείες που βρίσκονται υπό αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ξέπλυμα χρήματος μέσω cryptoassets ανέλαβε η ΕΚ.

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Προς διαγραφή τίτλοι «υπό αναστολή διαπραγμάτευσης»

Στη διαδικασία γενικότερης αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου μέσα από διάλογο με τις εισηγμένες εταιρείες και τους φορείς της επενδυτικής κοινότητας βρίσκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚ κα Βασιλική Λαζαράκου. «Στόχος μας είναι η Επιτροπή να προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις, που θα καταστήσουν την ελληνική αγορά πιο ελκυστική σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σε σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε η ηγετική ομάδα της ΕΚ (Βασιλική Λαζαράκου, Νατάσα Στάμου, Νίκος Κονταρούδης) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι:

  • Έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος με τις εισηγμένες εταιρείες, προκειμένου να εφαρμοστεί χωρίς προσκόμματα από τον Ιούλιο του 2021 ο νέος νόμος για την Εταιρική Διακυβέρνηση.
  • Υπήρξε άρση φορολογικών αντικινήτρων για την εγκατάσταση στην Ελλάδα κεφαλαίων εναλλακτικών επενδύσεων.
  • Υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).
  • Απλοποιούνται διαδικασίες για όσες εταιρείες υποβάλλουν στοιχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
  • Ενισχύεται η προληπτική εποπτεία σε ζητήματα όπως π.χ. η κατάχρηση της αγοράς ή η αποτροπή επενδυτικών προτροπών από πρόσωπα και φορείς που δεν είναι σχετικά αδειοδοτημένα.
  • Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αναλάβει ως νέα αρμοδιότητα το ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων και γι’ αυτό δρομολογείται σύσταση μητρώου σε όσους παρέχουν υπηρεσίες για σχετικά περιουσιακά στοιχεία (cryproassets).

Μεταξύ των άλλων ζητημάτων που δρομολογεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συγκαταλέγονται:

  • Η συζήτηση με την ΕΧΑΕ για τη διαγραφή μετοχών που βρίσκονται για μακρό χρονικό διάστημα εκτός διαπραγμάτευσης. «Η αναστολή διαπραγμάτευσης πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο, που δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής κα Νατάσα Στάμου.
  • Εξετάζεται το ζήτημα των εταιρειών που εμφανίζουν μεγάλα ποσά άυλων περιουσιακών στοιχείων.
  • Η Επιτροπή αναζητά τη μετεγκατάστασή της μεταξύ των κτιρίων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
  • Έχουν ήδη αυξηθεί οι έλεγχοι σε χρηματιστηριακές εταιρείες, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου Guardian Trust.
Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video