Ο Θ. Ράμμος, η ΕΚ και η υπόθεση των «δομημένων ομολόγων»

Πώς εξελίσσεται ο δικαστικός μαραθώνιος μεταξύ της Επ. Κεφαλαιαγοράς και του τέως βασικού μετόχου της Πήγασος Χρηματιστηριακής. Η αθώωση, το ακαταδίωκτο των μελών-στελεχών της ΕΚ και η «επόμενη μέρα».

Ο Θ. Ράμμος, η ΕΚ και η υπόθεση των «δομημένων ομολόγων»

Πολύ συχνά η κοινή γνώμη (και ο Τύπος φυσικά) ασχολείται έντονα με ένα θέμα, όταν προκύπτει οσμή σκανδάλου, ωστόσο λίγους μήνες αργότερα η υπόθεση ξεχνιέται και περνάει… στα αζήτητα.

Το 2007 για παράδειγμα, κεντρικό πολιτικό και οικονομικό ζήτημα (με έντονες χρηματιστηριακές-επενδυτικές προεκτάσεις) είχε αποτελέσει το «σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων», καθώς κάποια ασφαλιστικά ταμεία υποχρεώθηκαν σε μεγάλες ζημίες από την τοποθέτηση μέρους των αποθεματικών τους σε «δυσνόητα επενδυτικά προϊόντα», τα περιβόητα «δομημένα ομόλογα».

Το 2007, λοιπόν, στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχαν ελέγξει σχετικά -μεταξύ άλλων- την Πήγασος Χρηματιστηριακή και στη συνέχεια:

Πρώτον, προειδοποίησαν τον βασικό της μέτοχο κ. Θανάση Ράμμο (όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο τελευταίος) πως αν δεν ρευστοποιούσε άμεσα τις μετοχές του, θα διοριζόταν Επίτροπος στην εταιρεία και δεύτερον, προχώρησαν σε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του κ. Ράμμου σχετικά με συναλλαγές επί ομολόγων που είχαν γίνει το έτος 2005.

Ο κ. Ράμμος διώχτηκε ποινικά, του ετέθησαν περιοριστικοί όροι, ωστόσο τελικά αθωώθηκε το 2012 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Στην αθώωση συνέβαλε και η χρήση πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος, το οποίο τον δικαίωνε έναντι των κατηγοριών που του είχαν απαγγελθεί (σύμφωνα με το πόρισμα, δεν προέκυψε συναλλαγή της εταιρείας με δομημένα ομόλογα, παρά μόνο συνήθεις και νόμιμες συναλλαγές για λογαριασμό πέντε ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες αφορούσαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου).

Ο κ. Ράμμος είχε υποστηρίξει τότε ότι οι συγκεκριμένες συναλλαγές απλών ομολόγων που έγιναν μέσω της εταιρείας του (η Πήγασος εκτελούσε τις εντολές, χωρίς να αποτελεί διαχειριστή των Ταμείων) είχαν χαμηλό ποσοστό προμήθειας και επίσης όχι μόνο δεν απέβησαν σε βάρος των οικονομικών των Ταμείων αλλά απέφεραν κέρδη.

Έχοντας στα χέρια του την αθωωτική απόφαση, ο κ. Ράμμος προσέφυγε νομικά τόσο κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και προσωπικά εναντίον των μελών του τότε διοικητικού συμβουλίου της ΕΚ και στελεχών της, από τα οποία ζητούσε, μέσω αγωγής, αποζημίωση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, ο γνωστός χρηματιστής ζητούσε αποζημίωση όχι μόνο λόγω ηθικής βλάβης και προσβολής προσωπικότητας, αλλά και επειδή: α) Αναγκάστηκε να πουλήσει τις μετοχές της Πήγασος Χρηματιστηριακής στην ονομαστική τους αξία, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την εύλογη αξία τους και β) Απώλεσε εισοδήματα ετών που θα καρπωνόταν ως στέλεχος της εταιρείας.

Πριν λίγους μήνες, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε αθωωτική απόφαση σχετικά με την αγωγή του κ. Ράμμου εναντίον των μελών του Δ.Σ. και των στελεχών της ΕΚ (ακούγεται ότι ο κ. Ράμμος άσκησε έφεση επί της συγκεκριμένης αποφάσεως).

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το Δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά βασίστηκε στο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 3483/2006), σύμφωνα με το οποίο «τα μέλη του Δ.Σ. και εν γένει το προσωπικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε για πράξεις ή παραλήψεις τους κατά την άσκηση των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία αρμοδιοτήτων τους. Κατ’ εξαίρεση, οι παραπάνω ευθύνονται, εφόσον δολίως προβαίνουν σε παραβίαση του χρηματιστηριακού απορρήτου σε πράξεις χειραγώγησης της αγοράς ή σε κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών που κατέχουν».

Με άλλα λόγια, δεν μπορεί κάποιος να προσφύγει προσωπικά εναντίον μελών Δ.Σ. και υπαλλήλων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ικανοποίηση αστικών αξιώσεων, για χειρισμούς που έκαναν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Αντίθετα, μπορεί κάποιος να στραφεί εναντίον της ίδιας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως νομικού προσώπου.

Όπως μαθαίνουμε, ο κ. Ράμμος έχει ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία, η υπόθεση εκδικάστηκε το 2018 και η σχετική απόφαση αναμένεται.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video