Ζητείται καύσιμο για αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Τι σήματα προκύπτουν από την ανάλυση της πορείας του βασικού δείκτη, καθώς και των δεικτών που αποτυπώνουν τις κινήσεις τραπεζών και blue chips. Ποιες είναι οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις, εν μέσω συναλλακτικής ανομβρίας.

Ζητείται καύσιμο για αντίδραση στο Χρηματιστήριο

H αγορά των μετοχών όχι μόνο συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αλλά, το κυριότερο, οι προσπάθειες των αγοραστών σε όλες τις περιπτώσεις ήταν αδύναμες, δείχνοντας ότι οι πωλητές κατέχουν τα ηνία της αγοράς βραχυπρόθεσμα.

Οι αθροιστικές απώλειες του Γενικού Δείκτη προσεγγίζουν το 4%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έχει προλάβει να καταγράψει απώλειες της τάξεως του 9%. Ακόμη μια φορά, η αγορά πληρώνει τη ρηχότητα των συναλλαγών της, αν και πλέον είναι εξαιρετικά πιθανή μία τεχνική αντίδραση καθώς έχουν προσεγγιστεί ήδη και αξιόλογες περιοχές με στηρίξεις σε αρκετές μετοχές.

Σε όλη αυτή την περίοδο, η πορεία των εγχώριων ομολόγων δεν δίνει ανάσες στην αγορά των μετοχών και η αποσύνδεση μεταξύ των δύο δεν είναι ποτέ καλό σημάδι για τις μετοχές και ειδικά τους τραπεζικούς τίτλους.

Οι συναλλαγές επικεντρώνονται σε ιδιαίτερα μικρό αριθμό τίτλων και η μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παραμένουν σε συναλλακτική αφάνεια. Αρνητικά επέδρασε επίσης στην ψυχολογία των αναλυτών και των επενδυτών η απόφαση της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών να μεταφέρει τις μετοχές της Intralot (-19,85%) από την Κύρια Αγορά στην κατηγορία Επιτήρησης.

Το έτερο στοιχείο ήταν η επί τα χείρω αναπροσαρμογή των προβλέψεων του ΙΟΒΕ για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του Απριλίου. Η ύφεση της τάξεως του 7,5%, έναντι 5% της προηγούμενης πρόβλεψης και η οποία στο δυσμενές σενάριο, με την πανδημία να συνεχίζεται, εκτοξεύεται στο 10,5%, δείχνουν ότι οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερες. Στο σενάριο ονομαστικής ύφεσης 7,5%, οι απώλειες στο ΑΕΠ θα ανέλθουν στο 9%, ενώ στο δυσμενές σενάριο, με την ονομαστική ύφεση στο 10,5%, η πραγματική απώλεια του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 13%. Στο βασικό σενάριο προβλέπεται αύξηση της ανεργίας άνω του 19%, ενώ στο δυσμενές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20%.

Πιο τεχνικά, ο βασικός δείκτης από τα όρια της πρώτης βραχυπρόθεσμης αντίστασης στην περιοχή των 650-660 μονάδων κινήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στις στηρίξεις των 630 μονάδων. Η επόμενη περιοχή είναι στις 615 μονάδες, στην παρούσα φάση. Τα τεχνικά όρια της αγοράς δεν έχουν διαφοροποιηθεί μέχρι τώρα και παραμένουν ως έχουν, με το πάνω όριο να οριοθετείται από τις 680 μονάδες και στον αντίποδα, το κάτω όριο να τοποθετείται στα επίπεδα των 600 μονάδων.

Ουσιαστικά, για τον Γενικό Δείκτη, όσο παραμένει χαμηλότερα των 650 μονάδων, τον έλεγχο της τάσης τον έχουν ξεκάθαρα οι πωλητές και η εικόνα θα επιδεινωθεί, σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, χαμηλότερα των 630 μονάδων, ανοίγοντας τον δρόμο προς τις 605-600 και 582 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική αντίδραση ήταν σε παρόμοιο τέμπο με την ευρύτερη αγορά και πλέον η ουσιαστική στήριξη είναι στις 1.525 μονάδες. Χαμηλότερα από τις 1.525 μονάδες, η κίνηση μπορεί να κατέλθει έως τις 1.400 μονάδες. Τα ενδιάμεσα επίπεδα με ενδιαφέρον του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι οι στηρίξεις στις 1.504, 1.492 και 1.430 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Για τον δείκτη των τραπεζών, η περιοχή των 415 μονάδων, που θα αλλάξει σε αρκετά πιο θετική την εικόνα του κλάδου, είναι πολύ μακριά ακόμα. Η στήριξη στην περιοχή των 360 μονάδων χάθηκε εύκολα και πλέον κάτω από τις 320 μονάδες «χαλάει» επικίνδυνα η κατάσταση. 

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video