Εισηγμένες: Τι δείχνει ο χάρτης των αποτελεσμάτων 2019

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα 143 μη τραπεζικών εισηγμένων για την οικονομική χρήση της περασμένης χρονιάς. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι, τα «θετικά καθαρά ταμεία», τα αρνητικά ίδια κεφάλαια και τα turnaround stories. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Τι δείχνει ο χάρτης των αποτελεσμάτων 2019

Βελτιωμένη ήταν σε γενικές γραμμές η εικόνα των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2019 που εμφάνισαν οι εισηγμένες εταιρείες στις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις, η προθεσμία υποβολής των οποίων εκπνέει σήμερα το βράδυ.

Όσο και αν πολλοί ισχυρίζονται ότι η εξέταση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων έχει μικρή μόνο σημασία, καθώς η φετινή πανδημία έχει αλλάξει δραστικά τα δεδομένα για πολλές εισηγμένες, οι αναλυτές διαφωνούν, εκτιμώντας πως μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεπεράσουν γρήγορα και αυτή την κρίση θα έχουν όσες εταιρείες μπήκαν σ’ αυτή με ισχυρή ρευστότητα, υψηλή παραγωγικότητα και μεγάλη ευελιξία. Και πως όλα αυτά μπορούν συχνά να «ανιχνευτούν» σε μια λογιστική κατάσταση που διαβάζεται από «έμπειρα μάτια».

Η ουσιαστική αποτίμηση των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2019 σε σχέση με αυτών του 2018 δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στα αθροίσματα, αλλά να επεκταθεί και σε άλλες συγκρίσεις όπως π.χ. το πόσες εισηγμένες βελτίωσαν την κερδοφορία τους και πόσες την επιδείνωσαν, για τους ακόλουθους λόγους:

Πρώτον, η μεγάλη υποχώρηση που εμφανίζονται στα αθροιστικά κέρδη οφείλεται κυρίως σε τρεις εισηγμένες, οι οποίες είναι τα δύο διυλιστήρια (κυκλικός κλάδος σε ό,τι αφορά τα περιθώρια διύλισης, ενώ τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου) και η ΔΕΗ (αναμένεται σαφής βελτίωσή τους το 2020) και

δεύτερον, σε πολλές εταιρείες τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν είτε θετικά (π.χ. κλάδος ακινήτων) είτε αρνητικά (π.χ. Quest Holdings) από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα.

Γενικότερα, βέβαια, παρατηρήθηκε και το 2019 η πορεία εισηγμένων δύο ταχυτήτων, με άλλες να βαδίζουν από το καλό στο καλύτερο, άλλες να προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα. Έμφαση βέβαια θα πρέπει να δοθεί στις εισηγμένες που συνέχισαν μέσα στο 2019 να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εμφανίζοντας μεγάλες συσσωρευμένες ζημίες και προβληματική ρευστότητα και αυτό όταν φέτος πολλές εξ αυτών έχουν πληγεί και από την εκδήλωση της πανδημίας Covid-19.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, 143 εισηγμένες εκτός τραπεζών και ΑΕΕΧ εμφάνισαν το 2019 κύκλο εργασιών αυξημένο οριακά σε σχέση με πέρυσι κατά 0,4%, EBITDA ανεβασμένο κατά περίπου 8% και καθαρά κέρδη κατώτερα των αντίστοιχων του 2018 κατά περίπου 49,5%.

Πάντως, από τις 143 εταιρείες του πίνακα:

  • Οι 96 παρουσίασαν κέρδη και οι 47 ζημία (το ποσοστό κερδοφόρων διαμορφώθηκε σε κάτι λιγότερο από τα δύο τρίτα).
  • Οι 85 (περίπου οι έξι στις δέκα) βελτίωσαν την επίδοσή τους σε σχέση με το 2018 (αύξηση κερδών ή μείωση ζημιών) και οι 58 την επιδείνωσαν (μείωση κερδών ή αύξηση ζημιών).
  • Η μέση αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους (κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιρειών) διαμορφώθηκε στο 2,3%.
  • 28 εταιρείες έκλεισαν το 2019 με θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα συν βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές επενδύσεις μεγαλύτερες από το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων). Πρόκειται για τις εταιρείες Alpha Αστικά Ακίνητα, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, AS Company, BriQ Properties, Centric, Entersoft, Epsilon Net, Jumbo, Ideal, Lamda Development, Mermeren Kombinat, Newsphone, Optronics, Profile, Quest Holdings, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΧΑΕ, Καρέλιας, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Πλαίσιο, Mediterra Hellas, Πλαστικά Κρήτης και Vidavo.
  • 18 εισηγμένες εμφάνισαν στις 31/12/2019 αρνητικά ίδια κεφάλαια (AVE, Forthnet, Frigoglass, Intralot, Lavipharm, Pasal Development, ΑNEΚ, Εκδόσεις Λιβάνη, ΕΛΓΕΚΑ, Μπήτρος, Νίκας, ΣΙΔΜΑ, Βιοτέρ, Dionic, ΚΡΕΚΑ, Βαρβαρέσος, Βαράγκης και Sato).
  • 14 εταιρείες μετέτρεψαν τις ζημίες του 2018 σε κέρδη το 2019, άλλοτε με τη συνδρομή έκτακτων αποτελεσμάτων (π.χ. Pasal Development, Βαράγκης) και άλλοτε όχι (turnaround stories). Πρόκειται για τις εισηγμένες Doppler, Frigoglass, Intracom Holdings, Mevaco, Unibios, ΑNEΚ, ΕΛΓΕΚΑ, Δομική Κρήτης, Inform Λύκος, Interwood, Μύλοι Σαραντόπουλου, Vidavo και Μοτοδυναμική.
Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video