Χρηματιστήριο: «Ζεσταίνεται» το κλίμα στις αντλήσεις κεφαλαίων

Τρεις σημαντικές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, μια δημόσια εγγραφή για τη μετάταξη από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ και δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ήδη εισηγμένων, αποτελούν το «μενού» των επόμενων σαράντα ημερών.

Χρηματιστήριο: «Ζεσταίνεται» το κλίμα στις αντλήσεις κεφαλαίων

Σε κατάσταση «κανονικότητας» επιστρέφει σταδιακά η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σε ό,τι αφορά το μέτωπο της άντλησης ρευστότητας προς όφελος των επιχειρήσεων και της οικονομίας, καθώς δρομολογούνται εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αλλά και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ήδη εισηγμένων εταιρειών.

Η αρχή γίνεται με το νέο ομόλογο του κατασκευαστικού-ενεργειακού ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, η δημόσια εγγραφή του οποίου ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 29 Ιουνίου.

Παράλληλα, ξεκίνησε ήδη η νέα ομολογιακή έκδοση της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ (όχι μέσω του ΧΑ), αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου για το πρώτο φετινό πεντάμηνο, όπου διαπιστώθηκε η πολύ ισχυρή αμυντική του συμπεριφορά λόγω και της σαφούς γεωγραφικής του διαφοροποίησης.

Πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε και τη διάθεση του ομολόγου της Lamda Development (270 έως 320 εκατ. ευρώ), με στόχο τη χρηματοδότηση του εμβληματικού project του Ελληνικού.

Μέσα στον ίδιο μήνα, δρομολογείται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή της Epsilon Net, η οποία θα δρομολογήσει τη μετάταξη της γνωστής εταιρείας πληροφορικής από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ (σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει τον Μάρτιο, λίγες ημέρες πριν τη λήψη απαγορευτικών μέτρων λόγω της πανδημίας και η Entersoft).

Παράλληλα, αυτή την περίοδο, «τρέχουν» και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Trastor και Pasal Development. Ειδικότερα, η Trastor αποσκοπεί στην άντληση ποσού έως και 72,6 εκατ. ευρώ (οι δύο βασικότεροι μέτοχοί της, Varde και Τράπεζα Πειραιώς, έχουν δεσμευτεί ότι θα καταβάλουν 14,95 και 22 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), ενώ στην περίπτωση της Pasal Development ο επενδυτής Ηλίας Γεωργιάδης της Sterner Stenhus έχει δεσμευθεί ότι θα καλύψει το όποιο τυχόν αδιάθετο υπόλοιπο της έκδοσης, το ύψος της οποίας υπερβαίνει ελαφρά τα δέκα εκατ. ευρώ (πιθανολογείται βάσιμα και άλλη ΑΜΚ της Pasal μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο).

Επιπρόσθετα, αρκετές άλλες εταιρείες αναμένουν τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά και την οικονομία, προκειμένου να απευθυνθούν και αυτές στο επενδυτικό κοινό προς άντληση κεφαλαίων, κινητικότητα που είχε διακοπεί απότομα λόγω της πανδημίας Covid-19.

Στο ερώτημα αν μπορεί η εγχώρια αγορά να σηκώσει μεγάλες εκδόσεις μέσα στο καλοκαίρι, κύκλοι της αγοράς εκφράζουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους:

«Αυτή την περίοδο πολλοί επενδυτές βρίσκονται με υψηλή ρευστότητα. Θυμίζω ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι εγχώριες καταθέσεις συνέχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, μπορεί ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda Develοpment να ζητούν αθροιστικά γύρω στα 800 εκατ. ευρώ από την αγορά, ωστόσο μέσα στους τελευταίους μήνες έχουν αποχωρήσει ή ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την ίδια αγορά οι εκδόσεις των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου και Sunlight, επιστρέφοντας αντιστοίχως μεγάλα ποσά στο επενδυτικό κοινό.

Τέλος, να επισημάνω ότι κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου καταβάλλεται το μεγαλύτερο μέρος των μερισμάτων και των χρηματικών διανομών των εισηγμένων εταιρειών, οπότε ενδυναμώνεται η ρευστότητα των επενδυτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα άντλησης μεγάλου ύψους κεφαλαίων μέσα από το ελληνικό χρηματιστήριο συγκαταλέγεται στους στόχους που θα θέσει η υπό σύσταση επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών για την ευρύτερη ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video