«Μικρές ανάσες» για τις χρηματιστηριακές εταιρείες

Αναλυτικός πίνακας με τις οικονομικές επιδόσεις 17 χρηματιστηριακών εταιρειών το 2019. Ποια συμπεράσματα προκύπτουν, η πορεία του πρώτου φετινού πενταμήνου και οι προβληματισμοί της αγοράς για την επόμενη ημέρα.

«Μικρές ανάσες» για τις χρηματιστηριακές εταιρείες

Κάποιες ανάσες πήραν οι χρηματιστηριακές εταιρείες μέσα στο 2019, καθώς αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους και βελτίωσαν ως ένα βαθμό την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους.

«Αναμφίβολα το 2019 ήταν μια κάπως καλύτερη χρονιά και το πρώτο φετινό εξάμηνο διατηρείται περίπου στο ίδιο τέμπο. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν αλλάζει τη γενικότερη εικόνα, που θέλει τις εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες να έχουν υποστεί βαρύτατες ζημίες κατά την τελευταία δεκαετία. Φοβάμαι ότι δεν έχουμε αφήσει τα προβλήματα πίσω μας και ότι θα τα ξαναδούμε μπροστά μας, εκτός αν ληφθούν μέτρα για την τόνωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Κάτι τέτοιο, δεν θα ωφελήσει μόνο τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τις ΕΠΕΥ, αλλά και το σύνολο της οικονομίας», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστής.

Όπως προκύπτει τα οικονομικά στοιχεία 17 χρηματιστηριακών εταιρειών (πολλές ΑΧΕΠΕΥ δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τις λογιστικές τους καταστάσεις) για το έτος 2019 (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα):

  • Ο αθροιστικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 49,4 στα 59,9 εκατ. ευρώ, ή κατά 21,1%.
  • Το προ φόρων αποτέλεσμα συνέχισε να είναι ζημιογόνο, πλην όμως οι ζημίες υποχώρησαν από τα 9,34 του 2018 στο 1,05 εκατ. ευρώ το 2019. Από τις 17 ΑΧΕΠΕΥ, οι εννέα ήταν κερδοφόρες, έναντι μόλις τεσσάρων το 2018. Επίσης, τα αποτελέσματα ορισμένων εταιρειών για το 2019 (π.χ. Eurocorp) επηρεάστηκαν αρνητικά από έκτακτες απομειώσεις.

Με βάση την πορεία του πρώτου φετινού πενταμήνου, η αξία των συναλλαγών παρουσιάζεται αυξημένη με διψήφιο ποσοστό σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, γεγονός που μάλλον ευνοεί τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της ΕΧΑΕ ο CEO της εταιρείας Σωκράτης Λαζαρίδης επισημαίνοντας:

  1. Την αύξηση της αξίας των συναλλαγών που σημειώθηκε πέρυσι (από τα 55,7 του 2018 στα 67,4 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος όγκος των συναλλαγών).
  2. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τάση συνεχίζεται και μέσα στο 2020 (+20,7% από την αρχή του έτους έως την ημέρα της γενικής συνέλευσης, στα 73,6 εκατ. ευρώ).
  3. Η φετινή σύγκριση γίνεται με ένα σχετικά αναιμικό πρώτο τετράμηνο του 2018 (οπότε αν ο όγκος των συναλλαγών διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, το ποσοστό ανόδου του πρώτου πενταμήνου θα αποκλιμακωθεί δραστικά στο σύνολο του 2020).

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video