Χρηματιστήριο: Οι ζώνες άμυνας στη δύσκολη συγκυρία

Ξεκίνημα με πτώση για το Γενικό Δείκτη. Τι σηματοδοτούν οι βαριές απώλειες και των τραπεζικών μετοχών. Το profit taking και οι ανησυχίες στα διεθνή χρηματιστήρια. Τα ακραία «sell off» και η τεχνική εικόνα για δείκτες και μετοχές.

Χρηματιστήριο: Οι ζώνες άμυνας στη δύσκολη συγκυρία

Με την τρίτη ημέρα πτώσης των τραπεζικών τίτλων μετά και την υποβάθμιση των ομολογιακών εκδόσεων Tier 2 από την αμερικανική τράπεζα JP Morgan, η αγορά αρχίζει και πάλι να αισθάνεται «ανήσυχη», ειδικά από το γεγονός ότι η πτώση διαμορφώνεται με ικανοποιητικές αξίες συναλλαγών, πλην της χθεσινής συνεδρίασης.

Οι πιέσεις έχουν επιδεινώσει σημαντικά τα τεχνικά δεδομένα για πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ είναι πιθανόν η κίνηση της αγοράς να συνδυάζεται και με τις αλλαγές στις σταθμίσεις του δείκτη FTSE Athex Large Cap.

Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη στις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ανέρχονται στο 6% περίπου, ενώ ο κλάδος των τραπεζών που δίνει και το σήμα της υποχώρησης με δύο συνεχόμενες πτωτικές, σημειώνει αθροιστικές απώλειες 11%.

Η επιδείνωση στο διεθνές κλίμα των μετοχών και του πετρελαίου σε συνδυασμό με την εμπλοκή στο Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, έως 750 δισ. ευρώ, δίνει λαβή για αποκόμιση κερδών, αν και κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ήδη ότι η πτωτική κίνηση θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας. Ειδικά για τον δείκτη Nasdaq, η τιμή που σημείωσε στις 10/06 μπορεί να αποτελεί το υψηλό του 2020. Η ταχύτητα μεταβολής της διάθεσης των αγορών δείχνει ότι οι κίνδυνοι είναι πλέον αυξημένοι σε σχέση με το παρελθόν και οι επενδυτές θα βρίσκονται πλέον αρκετά συχνά με την πλάτη στον τοίχο, όποτε η ρευστότητα του συστήματος ή οι ειδήσεις για την πανδημία ή ο αστάθμητος παράγοντας του πετρελαίου κινείται εκτός consensus.

Επίσης οι τιμές των δεικτών των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών αγορών έχουν αποκτήσει και πάλι ένα σημαντικό μαξιλάρι από τα χαμηλά τους και την πτώση του 35%. Συνεπώς, ακόμα κι αν οι μετοχικοί δείκτες έχουν ήδη εισέλθει και πάλι σε ανοδικό κύκλο (bull market), είναι αρκετά πιθανό να υπάρχουν πολύ πιο συχνά ακραία sell-off και τα οποία να αποτελούν τη νέα νόρμα.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Πιο τεχνικά, ο βασικός δείκτης έχασε την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη στην περιοχή των 660-650 μονάδων και ο στόχος για την άμεση υπέρβαση των 700 μονάδων δεν εκπληρώθηκε στην παρούσα φάση. Η επανάληψη της προσπάθειας θα απαιτήσει την επιβεβαίωση των επιπέδων στήριξης της περιοχής των 650-640 μονάδων για τον ΓΔ και την εμφάνιση νέων θετικών καταλυτών.

Τα όρια παραμένουν ως έχουν, κάτω όριο οι 600 μονάδες και πάνω όριο οι 740 μονάδες, ωστόσο δεν είναι σαφές αν έχει εκ νέου αλλάξει η διάθεση για αυξημένο ρίσκο. Για να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα στην αγορά, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αλλαγές των δεικτών FTSΕ, οι οποίες θα φέρουν μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και θα αλλάξουν τη δομή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και τα πονταρίσματα των επενδυτών στην αγορά των παραγώγων.

 

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

 

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο σχόλιό μας, η άνοδος του Γενικού Δείκτη είχε οδηγήσει αρκετές μετοχές σε περιοχές με τεχνικές αντιστάσεις και θα απαιτούνταν «φρέσκα» κεφάλαια και όχι απλή ανακύκλωση μεταξύ των υφιστάμενων συμμετεχόντων. Η άποψή μας είναι ότι η αγορά, για να αλλάξει οπτική, θα πρέπει να διατηρηθεί πάνω από αυτό το επίπεδο των 640-650 μονάδων και να κινηθεί προς τις 685-690 μονάδες. Στον αντίποδα, η περιοχή των 630 και χαμηλότερα των 600 μονάδων είναι οι περιοχές στήριξης.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video