«Κάηκαν» όσοι πούλησαν Αμοιβαία μέσα στην κρίση

Τα Μετοχικά Α/Κ περιόρισαν δραστικά τις απώλειές τους και τα μισά Ομολογιακά Εσωτερικού πέρασαν ήδη σε θετικό έδαφος αποδόσεων. Ποια αμοιβαία κεφάλαια σημειώνουν από την αρχή του έτους έως σήμερα τις καλύτερες επιδόσεις.

«Κάηκαν» όσοι πούλησαν Αμοιβαία μέσα στην κρίση

Πολύ ακριβά πλήρωσαν τον πανικό που τους κατέβαλε, όσοι επενδυτές αμοιβαίων κεφαλαίων επέλεξαν να ρευστοποιήσουν τα μερίδιά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε ο ερχομός της πανδημίας Covid-19, «παρακούοντας» τις συμβουλές των διαχειριστών ότι οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις έχουν μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Έτσι, ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις επενδυτών που ρευστοποίησαν μερίδια ομολογιακών Α/Κ εσωτερικού μέσα στον Μάρτιο, όταν οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών τίτλων είχαν εκτιναχθεί στο 4%, ενώ πρόσφατα το ελληνικό δημόσιο προσέφυγε εκ νέου στις αγορές δανειζόμενο με μόλις 1,5%.

Επίσης, υπήρξαν ρευστοποιήσεις μεριδίων στα μέσα Μαρτίου στα μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού, όταν ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ είχε βυθιστεί κάτω από τις 500 μονάδες ενώ σήμερα υπερβαίνει τις 650. Τέλος, ανάλογα πράγματα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει και για άλλες κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων, είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού.

Μετοχικά Εσωτερικού: Από την αρχή της χρονιάς έως και την 11η Μαΐου (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr) τα Α/Κ της κατηγορίας είχαν υποχρεωθεί σε απώλειες μεταξύ του 24% και του 37,55%, ενώ από την αρχή του έτους έως και την 5η Ιουνίου, οι αντίστοιχες απώλειες έχουν μειωθεί μεταξύ του 17,8% και του 29% (σχετικά καλύτερη συμπεριφορά είχαν τα Α/Κ που εστίασαν περισσότερο στη μεσαία και στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό την κατακρήμνιση των τραπεζικών τίτλων που έλαβε χώρα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα).

Το Optima Μετοχικό σημείωσε την καλύτερη επίδοση της κατηγορίας του (-12,38%), ενώ ακολούθησαν τα NN Hellas Μετοχικό (-17,81%), 3Κ Greek Value (-18,27%), Triton Αναπτυξιακό (-18,51%), MetLife Μεσαίας και Μεικτής Κεφαλαιοποίησης (-18,78%) και Δήλος Small Cap (-18,89%).

Ομολογιακά Εσωτερικού: Έως και την 11η Μαΐου, οι αποδόσεις των Ομολογιακών Α/Κ Εσωτερικού ξεκινούσαν από το -1,56% και έφταναν έως και το -13,79%. Η ενδιάμεση χαρακτηριστική βελτίωση του κλίματος είχε ως αποτέλεσμα από την αρχή της χρονιάς έως και την 5η Ιουνίου, τα μισά από τα 46 Α/Κ της κατηγορίας να καταγράφουν κέρδη, με πρώτα τα NN Hellas Ομολογιακό (+4,66%), Interamerican Σταθερό (+4,59%), Alpha Ελληνικό (+4,38%) και Eurobank I LF Greek Government Fund (+4,16%).

Μετοχικά Εξωτερικού: Σημαντική ανάκαμψη κατά το τελευταίο δίμηνο έχουν καταγράψει και τα διεθνή χρηματιστήρια, τιμωρώντας όσους έσπευσαν να ρευστοποιήσουν κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας.

Για παράδειγμα, κέρδη καταγράφουν από την αρχή του έτους όλα τα Α/Κ της κατηγορίας Μετοχικά Αμερικής (πρώτο το Triton American +4,61%) και τέσσερα από τα είκοσι Α/Κ της κατηγορίας Μετοχικά Αναπτυγμένων Αγορών (πρώτο το Athos Discovery Διεθνές με +21,22%). Αντίθετα, σε απώλειες έχουν υποχρεωθεί και τα οκτώ Α/Κ της κατηγορίας Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Αγορών (μικρότερες για τα MetLife BRIC -5,39%, Eurobank I LF Emerging Europe -20,14% και Allianz Αναπτυσσόμενων Αγορών ΕΜΕΑ -20,43%).

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα Μετοχικά Funds of Funds, σε κέρδη από τις αρχές του έτους έχουν «γυρίσει» τα έξι από τα 38 Α/Κ της κατηγορίας (πρώτο το Eurobank I LF Equity Blend με +0,73%).

Μεικτά: Από την αρχή του έτους έως και την 11η Μαΐου, δεν υπήρχε Μεικτό Α/Κ με θετική απόδοση, ενώ οι απώλειες έφταναν έως και το 25,23%. Αντίθετα, έως την 5η Ιουνίου, οριακά κέρδη καταγράφει το Δύναμις Global και ακολουθούν σε αποδόσεις τα Πειραιώς Μεικτό Διεθνές (-0,66%) και Alpha Global Allocation (-1,08%).

Σε ό,τι αφορά τα Μεικτά Funds of Funds, τις μικρότερες απώλειες σημειώνουν τα Piraeusinvest Global Balanced Retail (-0,27%) και Eurobank I LF Balanced Blend US (-0,54%).

Ομολογιακά Διεθνή: Από τα 43 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας, από την αρχή του έτους έως και την 5η Ιουνίου, έχουν περάσει σε θετικό έδαφος αποδόσεων τα 16, με πρώτα τα Δήλος USD Bond (+4,87%), Πειραιώς Διεθνές Κρατικών Ομολόγων (+2,4%) και Allianz Ομολογιών Ευρωπεριφέρειας (+1,39%).

Ομολογιακά Ανεπτυγμένων Χωρών: Από την αρχή του έτους έως και την 5η Ιουνίου, σε θετικές αποδόσεις έχουν επιστρέψει τα πέντε από τα δέκα Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα MetLife Ομολόγων US Δολαριακό (+5,70%), Interamerican I Δολαρίου (+2,70%) και Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων (+2,49%).

ΥΓ1: Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απόδοση κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου κρίνεται με βάση τον Δείκτη Αναφοράς (Benchmark) που επισήμως υιοθετούν οι διαχειριστές του και συνήθως σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών.

ΥΓ2: Οι αποδόσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων των Α/Κ γίνονται σε ευρώ, άρα τα κέρδη ή οι ζημίες που καταγράφουν τα Α/Κ που επενδύουν εκτός Ευρωζώνης επηρεάζονται και από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

ΥΓ3: Οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται και να συνεκτιμούν οποιεσδήποτε προμήθειες και οποιαδήποτε ενδεχόμενα έξοδα επιβαρύνουν κάθε Α/Κ.

ΥΓ4: Τα στοιχεία προέρχονται από επεξεργασία δεδομένων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video