Χρηματιστήριο: Τα όρια κίνησης για μετοχές και δείκτες

Η διάθεση για αυξημένο ρίσκο και οι κινήσεις των επενδυτών. «Κλειδί» για την πορεία της εγχώριας αγοράς, το βάθος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Οι τεχνικές αντιστάσεις και το σενάριο της συσσώρευσης για τον Γενικό Δείκτη.

Χρηματιστήριο: Τα όρια κίνησης για μετοχές και δείκτες

Η εγχώρια αγορά προσπαθεί να διατηρήσει την επαφή της με την ανοδική φάση που έχουν εισέλθει οι διεθνείς αγορές, με μια μικρή καθυστέρηση λόγω και της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI Greece Standard και Small Cap.

Μετά την κατακρήμνιση που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας, ακολούθησε περίοδος έντονης νευρικότητας και, τελικά, το πάνω χέρι το τελευταίο διάστημα πέρασε στους πιο αισιόδοξους και σε εκείνους που θεωρούν ότι η αγορά προεξόφλησε ήδη τα χειρότερα.

Μετά την απότομη πτώση, που έφερε τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 470 μονάδων και τις τραπεζικές μετοχές σε νέα ιστορικά χαμηλά, η αγορά έχει εισέλθει σε ευνοϊκότερη φάση, με κάτω όριο τις 600 μονάδες και πάνω όριο τις 740 μονάδες. Είναι σαφές ότι αυτό που έχει αλλάξει είναι η διάθεση για αυξημένο ρίσκο. Μετά και το rebalancing του FTSE ATHEX Large Cap, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, το πιθανότερο είναι ότι η εικόνα στην αγορά θα είναι πιο ξεκάθαρη. Η άνοδος από τα χαμηλά του κάθε δείκτη είναι 43% για τον Γενικό Δείκτη ενώ ο τραπεζικός δείκτης, μετά από μια προσπάθεια να πιάσει την αγορά, ξεκίνησε πάλι την υποαπόδοσή του.

Η οικονομική επίδοση της περιόδου 2020-2021 θα έχει καταλυτικό ρόλο για την πορεία των μετοχών και της αγοράς. Το βασικό σενάριο που ανέλυσαν οι τραπεζίτες στις παρουσιάσεις τους στους αναλυτές περιλαμβάνει μια πτώσης του ΑΕΠ της τάξεως του -1% έως -2,5%, συνεπώς εκτιμούν ότι η οικονομία θα αναπηδήσει σημαντικά από το τέλος του τρίτου τριμήνου φέτος.

Η άνοδος του Γενικού Δείκτη έχει οδηγήσει αρκετές μετοχές σε περιοχές με τεχνικές αντιστάσεις και θα απαιτηθούν «φρέσκα» κεφάλαια και όχι απλή ανακύκλωση μεταξύ των υφιστάμενων συμμετεχόντων. Οι μεταβολές των σταθμίσεων των δεικτών FTSE, με το ειδικό βάρος της Coca Cola HBC και του ΟΤΕ να μειώνονται προς όφελος της υπόλοιπης υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα παίξει επίσης ρόλο.

Πιο τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να ξεκινάει τη συσσώρευσή του, αφού διέσπασε τις πρώτες αντιστάσεις στις 645-650 μονάδες. Η αγορά, για να αλλάξει οπτική, θα πρέπει να διατηρηθεί πάνω από αυτό το επίπεδο και να κινηθεί προς τις 685-690 μονάδες. Στον αντίποδα, η περιοχή των 630 και χαμηλότερα των 600 μονάδων είναι οι περιοχές στήριξης.

Για να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα στην αγορά, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αλλαγές των δεικτών FTSΕ, οι οποίες θα φέρουν μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και θα αλλάξουν τη δομή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και τα πονταρίσματα των επενδυτών στην αγορά των παραγώγων.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

 Η κατεύθυνση του Τραπεζικού δείκτη, ο οποίος βρίσκεται 30% πάνω από τα ιστορικά χαμηλά, ενδέχεται να επηρεάσει αναλόγως τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Όσο ο δείκτης των τραπεζών είναι χαμηλότερα από την περιοχή των 370-390 μονάδων, δεν αλλάζει κάτι στην πορεία του. Στην εγχώρια αγορά, το decoupling, o διαχωρισμός δηλαδή των τραπεζικών τίτλων από την υπόλοιπη αγορά των μετοχών, δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Συνολικά, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αρκετές εξακολουθούν να σημειώνουν υψηλά κέρδη στο διάστημα των 52 εβδομάδων ή πολύ μικρές απώλειες. Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η περιοχή με πολύ υψηλή τεχνική σημασία είναι οι 1.660-1.690 μονάδες. Η στήριξη είναι στις 1.520-1.560 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video