ΧΑ: Πότε αναμένεται το ριμπάουντ των τραπεζών

To decoupling της εγχώριας αγοράς και η αναμονή για το rebalancing στους δείκτες MSCI. Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά όρια για τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE 25 και τον τραπεζικό. Οι ανάσες που δίνει η εικόνα στην αγορά ομολόγων.

ΧΑ: Πότε αναμένεται το ριμπάουντ των τραπεζών

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα, ενώ οι λοιπές δυνάμεις της αγοράς προσπαθούν να προεξοφλήσουν τα επόμενα βήματα από το άνοιγμα της οικονομίας. Στο θετικό σενάριο, το decoupling τα οποίο έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο και μετά θα ολοκληρωθεί με τις διαγραφές των τραπεζικών μετοχών από τον δείκτη MSCI Greece Standard.

Σε επίπεδο ευρύτερης αγοράς, αυτή παραμένει τριγύρω από τις 600 μονάδες, χωρίς όμως να δείχνει επίπεδο το οποίο οι αγοραστές θα υπερασπιστούν με πάθος, αν οι συνθήκες επιδεινωθούν. Η εγχώρια αγορά μετοχών παραμένει σε αυτούς που έμειναν πίσω στην Ευρώπη σε όρους απόδοσης και η πτωτική φάση στην οποία έχει περιέλθει, θα απαιτήσει κεφάλαια για να διασπαστεί. Ταυτόχρονα, η σχέση ανοδικών - καθοδικών τίτλων και οι χαμηλοί όγκοι των συναλλαγών δεν βελτιώνουν την αισιοδοξία.

Πιο τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται συσσωρευτικά του στενού εύρους τιμών του, με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 630 και 650 μονάδες. Η αγορά, για να αλλάξει οπτική, θα πρέπει να κινηθεί υψηλότερα από το επίπεδο των 645-650 μονάδων, που είναι πλέον πολύ ισχυρή αντίσταση. Στον αντίποδα, η περιοχή των 560 και χαμηλότερα των 530 μονάδων είναι οι περιοχές στήριξης. Για να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα στην αγορά, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αλλαγές των δεικτών MSCI.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η κατεύθυνση του Τραπεζικού δείκτη, ο οποίος βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, ενδέχεται να επηρεάσει αναλόγως τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Αν και δεν γνωρίζουμε τι από αυτά που προεξοφλεί η ραγδαία πτώση στις τραπεζικές μετοχές είναι υπερβολή και τι όχι, σε ένα καλό σενάριο, στο οποίο η διαταραχή θα είναι πιθανότατα περιορισμένης χρονικής διάρκειας και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επηρεαστεί μόνο εντός του 2020, χωρίς περαιτέρω αρνητική επίπτωση στη μακροχρόνια πορεία του, τότε οι τιμές μπορεί να έχουν προεξοφλήσει τα περισσότερα.

Όσο ο δείκτης των τραπεζών είναι χαμηλότερα από την περιοχή των 360-370 μονάδων, έχει αρνητικό momentum. Η μετοχή της Αlpha Βank, που σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά κάτω από το 0,50 ευρώ, είναι ο σηματωρός της κίνησης στις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο δείκτης ξαναδοκίμασε τη στήριξη στις 265 μονάδες και έκλεισε οριακά ψηλότερα, ενώ σε περίπτωση καθοδικής, το επόμενο σημείο με τεχνική σημασία είναι στις 250 μονάδες. Η επιστροφή της Oceanwood Capital Management με καθαρή αρνητική θέση 0,53% στην Τράπεζα Πειραιώς έχει τη σημασία της. 

 

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Στην εγχώρια αγορά, το decoupling, o διαχωρισμός δηλαδή των τραπεζικών τίτλων από την υπόλοιπη αγορά των μετοχών, δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα. Συνολικά, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αρκετές εξακολουθούν να σημειώνουν υψηλά κέρδη στο διάστημα των 52 εβδομάδων ή πολύ μικρές απώλειες. Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική αντίδραση ήταν πιο ρηχή και βραχυπρόθεσμα η πίεση είναι υψηλότερη. Η στήριξη είναι στις 1.290-1.350 μονάδες.

Σε αντίθεση με το Χ.Α., η αγορά των ομολόγων παραμένει ισχυρή, με αποτέλεσμα τη νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,748% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου), αλλά αυτή τη φορά, οι λόγοι της διαφοροποίησης των αποδόσεων είναι η αδυναμία της οικονομίας και τα ισχυρά μέτρα από την ΕΚΤ.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video