Πώς αποτιμάται τώρα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας

Goldman Sachs, JP Morgan και Pantelakis Securities παραμένουν αισιόδοξες για τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας. Οι συστάσεις και οι τιμές-στόχοι. Οι αντοχές στην κρίση του κορωνοϊού και ο καθαρισμός των NPEs.

Πώς αποτιμάται τώρα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας

Χωρίς αλλαγές στις συστάσεις τους παρότι χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα του 2019 ικανοποιητικά, προχώρησαν η Goldman Sachs και η JP Morgan.

Για την πρώτη, η σύσταση είναι ουδέτερη και η τιμή-στόχος στα 2,22 ευρώ και για την έτερη, η σύσταση διατηρείται σε υπεραπόδοση και η τιμή-στόχος στα 3,80 ευρώ. H Pantelakis διατηρεί τιμή-στόχο στα 3,30 ευρώ και επίσης με σύσταση υπεραπόδοσης.

Για την Goldman Sachs, τα πέντε βασικά στοιχεία μετά το conference call είναι τα εξής:

  • Μείωση NPE (-): Η μεγάλη τιτλοποίηση NPEs (άνω των 6 δισ. ευρώ) θα πάει για αργότερα κατά τη διάρκεια του έτους, όπως ανακοίνωσαν και οι άλλες τράπεζες τις τελευταίες ημέρες.
  • ΛΕΠΕΤΕ (=): Επιπρόσθετα έξοδα ύψους 54 εκατ. ευρώ κατά το 4ο τρίμηνο του 2019, ενώ το μάνατζμεντ έδωσε guidance για δαπάνη της τάξεως των 35-40 εκατ. ευρώ ετησίως τα επόμενα χρόνια.
  • CET1 (+): Κέρδη από συναλλαγές ύψους € 800 εκατ., ισοδύναμα με 200 μονάδες βάσης CET1 στο πρώτο τρίμηνο φέτος. (2) Από την αρνητική πλευρά, ωστόσο, οι αναφορές στον Τύπο κάνουν λόγο ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ενδέχεται να έχει τεθεί σε αναμονή από την τρέχουσα μακροοικονομική αβεβαιότητα.
  • Αύξηση των δανείων (+): Η πορεία των χορηγήσεων αναμένεται να είναι θετική το 2020. Οι μη αναληφθείσες πιστωτικές γραμμές για επιχειρήσεις είναι περίπου 0,5 δισ. ευρώ επί του παρόντος.
  • NII (+): Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να είναι ανθεκτικά λόγω της συνεχιζόμενης συμπίεσης στην απόδοσης των καταθέσεων.

Βάσει των νέων προβλέψεων της Goldman Sachs, η ΕΤΕ είναι διαπραγματεύσιμη με 3,8 φορές τα κέρδη του 2020 και 10,5 φορές του 2021. Σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας P/TBV: 0,2 φορές.

Για την JP Morgan, η θετική τους άποψη για την Εθνική Τράπεζα βασίζεται εν μέρει στην πιθανά ταχύτερη και απλούστερη διαδικασία καθαρισμού των NPEs έναντι των υπόλοιπων τραπεζών, υποστηριζόμενων από το ευνοϊκό χαρτοφυλάκιο NPEs (τιτλοποίηση ενυπόθηκων δανείων), με υψηλό ποσοστό κάλυψης σε 53%, την πολύ άνετη κεφαλαιακή βάση της με δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στο 18,3% pro-forma και την προσδοκία για την έγκαιρη διάθεση της ασφαλιστικής δραστηριότητας.

Η Covid-19 παραμορφώνει την ιστορία για την ώρα, επισημαίνει η JP Morgan, όμως υπάρχει η άνεση από την ισχύ του ισολογισμού της τράπεζας και την επιχειρησιακή λειτουργική ορμή. Όπως και οι άλλες τράπεζες, η διοίκηση δεν έχει παράσχει νέα καθοδήγηση για τις επιχειρησιακές επιδόσεις του 2020.

Οι μετοχές της ΕΤΕ διαπραγματεύονται στο 0,2 φορές σε όρους P/BV και 6,6 φορές σε όρους P/E μετά από μείωση κατά 52% της τιμής από την εμφάνιση της Covid-19 κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ΕΤΕ, με βάση τις εκτιμήσεις της Pantelakis Securities, διαπραγματεύεται επί του παρόντος 0,21 φορές σε όρους P/TBV 2020 σε σύγκριση με 0,29 φορές για τη Eurobank, 0,18 για την Alpha και 0,13 για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η χρηματιστηριακή υποστηρίζει ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, η κάλυψη των NPEs, η ρευστότητα στον ισολογισμό, η κεφαλαιακή ισχύς και οι διαθέσιμες τσέπες της βελτίωσης CET1 δικαιολογούν premium στην αποτίμησή του.

Βεβαίως, ο «μαύρος κύκνος» της Covid-19 μειώνει τη βραχυπρόθεσμη ορατότητα τόσο για τις προοπτικές για το 2020 (ιδιαίτερα για τον σχηματισμό NPE, την κάλυψη των προβλέψεων) όσο και την ολοκλήρωση των εκκρεμών ενεργειών, εξηγεί η Pantelakis Securities.

Υποθέτοντας, καταλήγει η χρηματιστηριακή, ότι αυτό αποδειχθεί προσωρινό σοκ, οι εγχώριες τράπεζες, αφού έπεσαν κατά μέσο όρο στο 60%, προσφέρουν ένα ελκυστικό προφίλ ανταμοιβής κινδύνου, δεδομένης της ανανεωμένης εστίασής τους στην αποφυγή του κινδύνου, μια πρώτη συστηματική λύση (με τη χρήση κρατικών εγγυήσεων) και την αυξημένη αίσθηση ανοχής από την κανονιστική αρχή.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video