Τι παραπάνω γνωρίζουν τα τσακάλια της Wall Street

Οι πρωτοφανείς κινήσεις στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες και η αδυναμία άντλησης πραγματικών δεδομένων. Πώς κινούνται επενδυτικοί οίκοι και hedge funds. Ποια η εικόνα στα κρυπτονομίσματα.

Τι παραπάνω γνωρίζουν τα τσακάλια της Wall Street

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αναστέλλει τη σύνοψη των οικονομικών προβλέψεων, λέγοντας ότι «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξάπλωση του ιού, τα μέτρα που λαμβάνονται και πόσο καιρό θα διαρκέσει. Και αυτό δεν είναι κάτι που είναι γνωστό. Επομένως, στην πραγματικότητα η καταγραφή μιας πρόβλεψης σε αυτή την περίσταση δεν φαίνεται να είναι χρήσιμη».

Με άλλα λόγια, οι υπεύθυνοι που χαράζουν την οικονομική και νομισματική πολιτική σε όλο τον κόσμο, λειτουργούν χωρίς να γνωρίζουν τα δεδομένα. Αποφάσισαν να τυπώσουν τρισεκατομμύρια (χιλιάδες δισεκατομμύρια, αν δεν το έχετε αντιληφθεί) απλά ελπίζοντας ότι η δοσολογία θα είναι πετυχημένη. Οι σύγχρονοι μάγοι της οικονομίας, οι άνθρωποι που τους έχουμε εμπιστευτεί το μέλλον μας, στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν τι τους γίνεται. Πηδάνε από την βεράντα, ελπίζοντας να σπάσουν μόνο κάνα πόδι. Γιατί ρισκάρουν; Διότι το σπίτι έχει πιάσει φωτιά και αν μείνουν θα καούν σίγουρα. Δηλαδή όχι αυτοί. Όλοι μας.

Κατά το παρελθόν το λεγόμενο «τύπωμα» χρήματος αποδείχτηκε χρήσιμο κατά την ύπαρξη τραπεζικού πανικού ή όταν υπήρχε αποπληθωρισμός. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν μια χώρα τυπώνει χρήμα που δεν αντιστοιχεί στις παραγωγικές της ικανότητες, δημιουργεί ανεπιθύμητο υψηλό πληθωρισμό. Αν λοιπόν η παραγωγή δεν πάρει μπρος, αν οι εργαζόμενοι δεν βγουν από τα σπίτια τους να αρχίσουν να παράγουν, καταλαβαίνετε τι θα γίνει. Θα γεμίσουμε χρωματιστά χαρτάκια που θα γράφουν πάνω δολάρια, ευρώ, λίρες, πέσος, αλλά θα μας λείπουν τα προϊόντα.

Αυτά τα νέα από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες. Για να περάσουμε να δούμε τι λένε για όλα αυτά τα τσακάλια της Wall Street. Οι διαχειριστές που έχουν πρόσβαση στις καλύτερες πληροφορίες. «Στο σημερινό περιβάλλον δεν μπορούμε ακόμη να ποσοτικοποιήσουμε τις πιθανότητες», παραδέχτηκαν οι αναλυτές της JP Morgan. Έχουν κατεβάσει τα μολύβια κάτω. Τα πληκτρολόγια και τα ποντίκια είναι σε ακινησία. Έχουν παραλύσει από το γεγονός ότι έχουν πολύ λίγα να τοποθετήσουν στα υπολογιστικά φύλλα πρόβλεψης τους.

Ενδεικτικό της σύγχυσης είναι οι προβλέψεις της Goldman Sachs. Την Παρασκευή παρουσίασαν την πρωτοφανή εκτίμηση τους, πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα παρουσιάσει μείωση κατά 24% στο δεύτερο τρίμηνο. Το πρώτο θα είναι… καλύτερο, καθώς αναμένουν να μειωθεί «μόνο» 6%. Μετά όμως αρχίζουν τα ευχάριστα. Το τρίτο τρίμηνο θα εκτιναχθεί και 10%, ενώ το τέταρτο τρίμηνο θα αυξηθεί άλλο ένα στο 9%. Για το 2020 προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,8%.

Goldman Sachs είναι αυτή, όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρει, είναι μια λογική σκέψη. Η λογική όμως πάει περίπατο, αν αναλογιστούμε πως μόλις πριν 5 ημέρες, οι προβλέψεις τους ήταν εντελώς διαφορετικές. Είχανε ανακοινώσει 0%, -5%, +3% και +4% μεταβολή του ΑΕΠ ανά τρίμηνα, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα που ανάρτησε το CNBC.

Η Bridgewater Associates, το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο που διαχειρίζεται 160 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνει σημαντικές ζημιές. Ο ιδρυτής της Ray Dalio, ομολόγησε πως «Δεν γνωρίζαμε πώς να κατευθυνθούμε και τελικά επιλέξαμε να μην κάνουμε τίποτα, καθώς αντιληφθήκαμε πως δεν διαθέτουμε κανένα πλεονέκτημα στο trading. Κρίνοντας εκ των υστέρων, θα έπρεπε να είχαμε περιορίσει τον κίνδυνο». Το ερώτημα αναδεικνύεται από μόνο του. Αν δεν βγάζει λεφτά ο Dalio, ο οποίος, να σημειωθεί, βγήκε κερδισμένος από την κρίση του 2008, τι ελπίδα να έχουμε εμείς;

Ο πλανήτης βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η φυσική ισορροπία που θεωρούσαμε δεδομένη υπάρχει μόνο στην φαντασία μας. Η φύση δεν είναι ποτέ σε ισορροπία. Σε όλα τα μέτωπα μαίνεται ένας αδυσώπητος ανταγωνισμός. Πρόκειται για μια ιστορία αμφίδρομων διαδικασιών προσαρμογής. Η πρόσκρουση ενός μετεωρίτη ή η εμφάνιση μιας παγκόσμιες επιδημίας δεν είναι περισσότερο καταστροφική από το λιοντάρι που τρώει την γαζέλα. Η κλίμακα αλλάζει.

Μια Αφρικανική παροιμία μας λέει πως κάθε πρωί μια γαζέλα ξυπνά στη ζούγκλα. Ξέρει πως θα πρέπει να τρέξει ταχύτερα από το πιο γρήγορο λιοντάρι, αλλιώς θα φαγωθεί. Λίγο πιο πέρα, κάθε πρωί ένα λιοντάρι ξυπνά. Ξέρει πως πρέπει να προσπεράσει την πιο αργή γαζέλα, αλλιώς θα μείνει νηστικό. Δεν έχει σημασία αν είσαι γαζέλα ή λιοντάρι. Όταν ανατείλει ο ήλιος, άρχισε να τρέχεις.

Η αγορά των crypto

Μετά την έντονη μεταβλητότητα της Παρασκευής, το bitcoin έδειξε να ηρεμεί. Θετικό είναι πως δεν απειλήθηκε η πορτοκαλί οριζόντια στήριξη, ούτε η πράσινη ανοδική γραμμή τάσης.


Προσοχή τι θα κάνει τις επόμενες ώρες. Τις τελευταίες εβδομάδες το bitcoin μας έχει δείξει πως τις Δευτέρες δεν ακολουθεί την γενικότερη τάση των αγορών, αλλά προπορεύεται! Ίσως επειδή δεν κλείνει ποτέ και οι traders εκμεταλλεύονται πρώτοι τα νέα του Σαββατοκύριακου, όσο τα futures των μεγάλων δεικτών αναπαύονται.

Σεμινάρια

Τα σεμινάρια συνεχίζονται κανονικά κάθε Δευτέρα. Σεβόμενοι την επικρατούσα κατάσταση και για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video