Ξανά «στα δύσκολα» οι χρηματιστηριακές

Μετά τις «ανάσες» που πήραν το 2019 και τον αυξημένο φετινό όγκο των συναλλαγών, χρηματιστηριακοί κύκλοι εκφράζουν και πάλι τον προβληματισμό τους για το μέλλον του κλάδου. Ζητούν λήψη μέτρων. Αναλυτικός πίνακας.

Ξανά «στα δύσκολα» οι χρηματιστηριακές

Βαθιές ανάσες φαίνεται πως πήρε ο κλάδος των χρηματιστηριακών εταιρειών το 2019, καθώς η πλειονότητα των ΑΧΕΠΕΥ είτε εμφάνισε κερδοφόρο πορεία, είτε περιόρισε το ύψος των ζημιών του πριν τη φορολογία.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, όπου επτά χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες δημοσίευσαν τα περυσινά οικονομικά τους στοιχεία σημείωσαν αθροιστικά αύξηση του κύκλου εργασιών τους και κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Στη βελτίωση των τελικών αποτελεσμάτων συνέβαλαν παράγοντες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

α) Η τόνωση της αξίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών β) Τα επενδυτικά κέρδη που κατέγραψαν ορισμένες ΑΧΕΠΕΥ μέσα από τη διαχείριση των δικών τους χαρτοφυλακίων γ) Οι όποιες προμήθειες εισπράχθηκαν από ορισμένες ΑΧΕΠΕΥ για διάφορες υπηρεσίες που προσέφεραν (π.χ. αναδοχές εκδόσεων).

Το 2020 ξεκίνησε θετικά για τις χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς από την αρχή του έτους έως σήμερα η μέση αξία των ημερήσιων συναλλαγών είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι (ειδικότερα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της μεγάλης πτώσης των τιμών των μετοχών και των ομολόγων). Ειδικότερα από την αρχή της χρονιάς έως και την 6η Μαρτίου, ο μέσος ημερήσιος όγκος των συναλλαγών στο ΧΑ ανέβηκε από τα 67,3 στα 85,5 εκατ. ευρώ, ή διαφορετικά ενισχύθηκε κατά 27%.

Παρόλα αυτά, οι χρηματιστές ανησυχούν για τις εξελίξεις, καθώς αφενός βλέπουν τους πελάτες τους -ακόμη και εκείνους που είχαν τοποθετηθεί στο ΧΑ με σαφώς αμυντικό προσανατολισμό επιλέγοντας μη τραπεζικά blue chips- να καταγράφουν βαρύτατες απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους και αφ’ ετέρου φοβούνται πως αν δεν αναστραφεί σχετικά γρήγορα η «ελεύθερη πτώση» στο ταμπλό, τότε θα δούμε την αξία των συναλλαγών να μειώνεται και αυτή.

«Φοβάμαι πως αν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία του Γενικού Δείκτη, θα επαναληφθεί αυτό που βιώσαμε κατά την περίοδο της βαθιάς κρίσης: Ο όγκος των συναλλαγών (τεμάχια) θα παραμένει μεν σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά σε όρους αξίας θα είναι σαφώς μειωμένος εξ’ αιτίας των χαμηλότερων αποτιμήσεων, υποστηρίζει γνωστός χρηματιστής, ενώ άλλος συνάδελφός του σημειώνει:

«Τα αποτελέσματα του 2019 δεν φαίνεται τελικά πως ήταν τόσο βελτιωμένα, σε σχέση τουλάχιστον με τις αρχικές προσδοκίες. Και αυτό γιατί κινητήριος μοχλός δεν ήταν οι συναλλαγές των ιδιωτών επενδυτών (υψηλότερες προμήθειες) αλλά αυτές των θεσμικών χαρτοφυλακίων και του market making. Φέτος ξεκινήσαμε καλύτερα και τώρα ζούμε την εποχή του fast trading, με ταχεία εναλλαγή θέσεων και επενδυτών. Φοβάμαι πως αν δεν μεταβληθεί προσεχώς η κατάσταση σε σχέση με τον κορωνοϊό, όταν θα σταματήσει σε κάποιες εβδομάδες το fast trading, θα σταθεροποιηθούμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα συναλλαγών. Ελπίζω πάντως κάτι τέτοιο να μη γίνει, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε εκλογική χρονιά στις ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ θέλει το αμερικανικό χρηματιστήριο ψηλά.

Πέραν αυτού όμως, πρέπει να επισημάνω πως κάποιες χρηματιστηριακές εταιρείες θα αποχωρήσουν μεσομακροπρόθεσμα από την αγορά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όσο και καλά να εξελιχθούν οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων στο ΧΑ. Έχουμε περισσότερες εταιρείες από όσες αντέχει η αγορά μας».

Πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την εξέταση μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης για την ουσιαστική και μακροπρόθεσμη τόνωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς (βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της). Ήδη μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υποβληθούν πακέτα σχετικών προτάσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς (ΣΜΕΧΑ, Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ΣΕΠΕΥ, Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών) προς τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video