ΧΑ: Η επίδειξη ισχύος των αγοραστών και η κόπωση

Οι προσπάθειες για προσέγγιση των 950 μονάδων και ο κομβικός ρόλος των τραπεζών. Ποια είναι τα δεδομένα σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης. Μοιρασμένα τα πονταρίσματα για τη σημερινή αξιολόγηση της οικονομίας από τη Fitch.

ΧΑ: Η επίδειξη ισχύος των αγοραστών και η κόπωση

Παρά τη μικρή υποχώρηση των τιμών στον Γενικό Δείκτη και με μικρές αξίες συναλλαγών, επί της ουσίας η επίδειξη ισχύος από τους αγοραστές διατηρείται.

Μετά το καταιγιστικό σερί των επτά τελευταίων θετικών συνεδριάσεων, είναι πλέον πολύ πιο ευδιάκριτη η κόπωση σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους, χωρίς όμως η ψυχολογία στην αγορά των μετοχών να αλλάζει. Παρότι η τεχνική εικόνα θα μπορούσε να δώσει λαβή για profit taking σε αρκετές μετοχές, αυτό δεν έχει λάβει χώρα, στοιχείο που δείχνει τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων και τη δυναμική στην αγορά.

Τα πονταρίσματα για τον σημερινό (24/1) χρησμό της Fitch Ratings ήταν μάλλον μοιρασμένα. Περίπου το ήμισυ των συμμετεχόντων προβλέπει αλλαγή μόνο στις προοπτικές της χώρας, χωρίς αναβάθμιση του αξιόχρεου, ενώ το άλλο μισό αναμένει αναβάθμιση με αλλαγή των προοπτικών σε σταθερές. Οτιδήποτε διαφορετικό από τα δύο παραπάνω σενάρια θα είναι εκτός κοινής πεποίθησης.

Παράλληλα, η εγχώρια αγορά μετοχών συνεχίζει να δίνει «καύσιμα» στην αγορά των μετοχών αφού η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου συνεχίζει να υποχωρεί και χθες βρέθηκε ακόμα πιο κοντά στο 1,33%. Ταυτόχρονα, οι όγκοι των συναλλαγών είναι αυξημένοι τις τελευταίες ημέρες, στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα νέας έκδοσης στις επόμενες ημέρες.

Από την άλλη -και αυτό ίσως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής- και στη χθεσινή συνεδρίαση ο αριθμός ανοδικών και πτωτικών μετοχών ήταν σχεδόν μοιρασμένος, αν και οι πτωτικές μετοχές ήταν κυρίαρχες στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς, αν και έχει εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες, δείχνει τη μάχη για κίνηση προς τις 950 μονάδες. Οι τράπεζες είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά, αφού αποτελούν την κατηγορία μετοχών που παραμένει χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό τους.

Στην περίπτωση συνέχισης της τάσης, οι 950 μονάδες διαμορφώνουν την επόμενη αντίσταση του Γενικού Δείκτη, ενώ στον αντίποδα η περιοχή των 900 και 920 μονάδων είναι τα οχυρά της αγοράς σε περίπτωση οπισθοχώρησης. Προσοχή για σήμερα (24/1) απαιτούν οι 928 μονάδες, η διατήρηση των οποίων ενισχύει το σενάριο της κίνησης προς την περιοχή των 950 μονάδων. Για το τελευταίο, χρήσιμη θα ήταν η αύξηση των συναλλαγών προς τα 80 εκατ. και αναλογικότερη κατανομή του τζίρου σε blue chips και μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Συνολικά πάντως, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει υψηλότερα από τη σημαντική περιοχή των 900-920 μονάδων, μια μικρή υποχώρηση από αυτά τα επίπεδα δεν αλλάζει τη θετική φορά των τελευταίων εβδομάδων και η επόμενη ζώνη με ενδιαφέρον είναι οι 950 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 Στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο μεσοπρόθεσμος θετικός βηματισμός διατηρείται, ο οποίος δείχνει υψηλότερα προς τις 2.400-2.450 μονάδες. Η στήριξη είναι πλέον η περιοχή των 2.250-2.300 μονάδων.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών φαίνεται ότι η συνέχεια είναι δυσκολότερη, παρά τα νέα υψηλά του Γενικού Δείκτη. Ο δείκτης έχει πλέον ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 800-820 μονάδων και, εφόσον διασπάσει πειστικά τις 880 μονάδες, οι 950 παραμένουν το επόμενο επίπεδο και πρώτος πιθανός στόχος του δείκτη.

Η Αlpha Βank παραμένει εντός της ζώνης των 1,76-2,01 ευρώ, με ενδιάμεσα επίπεδα στόχων τα 1,92 και 1,98 ευρώ και λίγο πριν από τα 2 ευρώ ανά μετοχή. Διάσπαση των επιπέδων 1,78-1,85 ευρώ είναι το stop σε αυτό τον ανοδικό κύκλο.

Για την Εθνική Τράπεζα, το επίπεδο των 3 ευρώ είναι μόνο ψυχολογικό όριο και η στήριξη είναι στα 2,70-2,80 ευρώ, που είναι και η πλέον αξιόπιστη περιοχή για stop. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 3,15 ευρώ ανά μετοχή και έπειτα τα 3,30 ευρώ. Απώτερος στόχος τα 3,65-3,75 ευρώ ανά μετοχή.

Για τη Eurobank, η επιστροφή πάνω από το επίπεδο του 0,90 ευρώ, που είναι το προηγούμενο υψηλό, θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς το 1 ευρώ ή και υψηλότερα. Η στήριξη στην τρέχουσα διαδρομή είναι το 0,87 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κινείται πλέον στο πάνω εύρος του καναλιού των 2,85-3,30 ευρώ, χωρίς να έχει καταφέρει να διασπάσει ανοδικά το προηγούμενο υψηλό. Υψηλότερα είναι τα 3,30 ευρώ και τα 3,50 ευρώ ανά μετοχή και εκεί θα κριθεί η πορεία της φετινής χρονιάς, ενώ stop μπορεί να είναι η ζώνη των 2,85-2,90 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video