Τα επιχειρήματα των «ταύρων» για το Χρηματιστήριο

Το αισιόδοξο σενάριο που μπορεί να κρατήσει την αγορά σε θέση πρωταγωνιστή σε παγκόσμιο επίπεδο και το 2020. Ο ρόλος και η πορεία των ομολόγων, η σημασία των επιτοκίων δανεισμού και οι φόβοι από τις εξωτερικές συνθήκες.

Τα επιχειρήματα των «ταύρων» για το Χρηματιστήριο

Οι επιδόσεις των εγχώριων αξιών σε χρηματιστήριο και ομολογιακές αγορές ήταν στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως για το 2019, συνεπώς οι συνθήκες για το 2020 θα είναι δυσκολότερες από ό,τι πέρυσι.

Οι εγχώριες συνθήκες ωστόσο είναι ενθαρρυντικές για να συνεχίσουν οι αναπροσαρμογές τιμών σε μετοχές και ομόλογα. Ήδη αρκετοί ξένοι επενδυτικοί οίκοι έχουν εκτιμήσει ότι τα spreads των εγχώριων δεκαετών ομολόγων έναντι των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης θα μειωθούν περαιτέρω φέτος και οι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε θετικές αναθεωρήσεις για το αξιόχρεο της χώρας.

Η αλλαγή όμως του παγκόσμιου γεωπολιτικού σκηνικού, σχεδόν αυτομάτως, μπορεί να οδηγήσει τους ξένους επενδυτές σε αναθεώρηση της παραπάνω προοπτικής αλλά και των εκτιμήσεων τους για τη χώρα, τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών αλλά και αυτά των εγχώριων εταιρειών. Αν ωστόσο οι κίνδυνοι στο διεθνές περιβάλλον τελικά δεν επαληθευτούν ή με κάποιο τρόπο «συγκαλυφθούν», το θετικό σενάριο ισχυροποιείται, καθώς σωρεύονται σταδιακά ευμενείς ενδείξεις για τη φετινή χρονιά.

Σε αυτό το μήκος κύματος, μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το placement μετοχών Εθνικής και Eurobank που πραγματοποιήθηκε από την JP Morgan. Η ταχύτατη κάλυψη της προσφοράς δείχνει διάθεση από τους ξένους επενδυτές είτε για δημιουργία νέων θέσεων, είτε για ενίσχυση υφιστάμενων, είτε ακόμα και για κλείσιμο short θέσεων στις εγχώριες τράπεζες.

Οι συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν μπορεί να μας δείξουν αν η JP Morgan πήρε μέρος των μετοχών του placement για ίδιο όφελος και αν o διαχειριστής που πώλησε τις εν λόγω θέσεις διαθέτει και άλλες προς ρευστοποίηση. Ο τραπεζικός κλάδος, στο μεσοπρόθεσμο ανοδικό σενάριο των εγχώριων μετοχών, θα πρέπει αυτή τη φορά να είναι ο βασικός άξονας και πρωταγωνιστής.

Πιο τεχνικά για την αγορά και τον Γενικό Δείκτη, η διατήρηση των 900 μονάδων και η επαναφορά της κίνησης κοντά στα υψηλά του αυξάνει τις πιθανότητες της θετικής διαφυγής και το ανοδικό μεσοπρόθεσμο σενάριο ως πρωτεύον. Η άμεση επιστροφή στους τίτλους των ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Eurobank, ETE, Αlpha Βank δείχνει τις διαθέσεις των αγοραστών για rotation στις θέσεις τους.

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει υψηλότερα από τη σημαντική περιοχή των 880-900 μονάδων και μια μικρή υποχώρηση από αυτά τα επίπεδα δεν αλλάζει τη θετική φορά των τελευταίων εβδομάδων. Επόμενη ζώνη με ενδιαφέρον οι 950 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

 Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κάλυψε πάλι την απόσταση από τον Γενικό Δείκτη λόγω ΟΠΑΠ και ο στόχος των 2.270 μονάδων, που ήταν ο αρχικός, έχει πλήρως επιτευχθεί. Πλέον η στήριξη της κίνησης είναι στις 2.250 μονάδες και η τελική στήριξη στις 2.200 μονάδες. Η φορά ωστόσο του δείκτη, αφού και ο θετικός βηματισμός διατηρείται, δείχνει υψηλότερα, προς τις 2.400-2.450 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

Για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών, μετά τα νέα υψηλά έτους αρκετά πάνω από τις 900 μονάδες, η συνέχεια είναι δυσκολότερη, αν και διατηρείται με ευκολία πάνω από τις 800 μονάδες. Ο δείκτης βρήκε στήριξη στην περιοχή των 800-820 μονάδων και συνέχισε άμεσα ανοδικά προς τις 850 μονάδες. Εφόσον διασπάσει τις 880 μονάδες, οι 950 παραμένουν το επόμενο επίπεδο και πρώτος πιθανός στόχος του δείκτη. Χαμηλότερα, πολύ σημαντική πλέον περιοχή οι 800-815 μονάδες.

Η Αlpha Βank παραμένει εντός της ζώνης των 1,78-2,01, με ενδιάμεσα επίπεδα στόχων τα 1,92 και 1,98 ευρώ και λίγο πριν από τα 2 ευρώ ανά μετοχή. Διάσπαση των επιπέδων 1,78 ευρώ-1,80 ευρώ είναι τα stop σε αυτό τον ανοδικό κύκλο.

Για την Εθνική Τράπεζα, το επίπεδο των 3 ευρώ είναι μόνο ψυχολογικό όριο και η στήριξη είναι στα 2,70-2,80 ευρώ, που είναι και η πλέον αξιόπιστη περιοχή για stop. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 3,15 ευρώ ανά μετοχή και έπειτα τα 3,30 ευρώ. Απώτερος στόχος τα 3,65-3,75 ευρώ ανά μετοχή.

Για τη Eurobank, η επιστροφή πάνω από το επίπεδο του 0,90 ευρώ, που είναι το προηγούμενο υψηλό, θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς το 1 ευρώ ή και υψηλότερα.

Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει σε συσσώρευση δυνάμεων εδώ και εβδομάδες (2,85-3,20 ευρώ), χωρίς να έχει διασπάσει ανοδικά το προηγούμενο υψηλό. Υψηλότερα βρίσκονται τα 3,30 ευρώ και τα 3,50 ευρώ ανά μετοχή και εκεί θα κριθεί η πορεία της φετινής χρονιάς, ενώ stop μπορεί να είναι η ζώνη των 2,85 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video