Κεφάλαια 1,3 δισ. «έδωσε» φέτος το ΧΑ στις επιχειρήσεις

Σε «χαμηλό βαρομετρικό» παρέμεινε και φέτος το ύψος των κεφαλαίων που αντλήθηκε μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, παρά τον τριπλασιασμό της σχετικής επίδοσης. Παράγοντες της αγοράς ελπίζουν σε «καλύτερες μέρες» από το 2020.

Κεφάλαια 1,3 δισ. «έδωσε» φέτος το ΧΑ στις επιχειρήσεις

Μπορεί μέσα στο 2019 να αντλήθηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σχεδόν τριπλάσια κεφάλαια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο το ποσό αυτό διατηρήθηκε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και επιθυμία όλων των παραγόντων της αγοράς είναι να αυξηθεί δραστικά στο μέλλον.

H σπουδαιότερη εξέλιξη του 2019 ήταν η πλήρης κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development (650 εκατ. ευρώ), ενώ θετικές εξελίξεις ήταν οι καλύψεις αντίστοιχων εκδόσεων από τις εισηγμένες BriQ Properties (50 εκατ. ευρώ), Μοτοδυναμική, Intertech και Unibios, αλλά και η επιτυχής προσφυγή ομίλων στην εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων (βλέπε Attica Group και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

Για το 2020 αναμένεται με ενδιαφέρον η κεφαλαιακή ενίσχυση δύο τουλάχιστον ΑΕΕΑΠ (Prodea και Trastor), της κατασκευαστικής εταιρείας Άβαξ, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν:

α) Θα προχωρήσουν σε ΑΜΚ οι συστημικές τράπεζες με όρους «αξιοπρεπείς» για τους σημερινούς για τους σημερινούς μετόχους.

β) Θα υπάρξουν και άλλες επιχειρήσεις που θα επιδιώξουν να αντλήσουν ρευστότητα μέσα από την εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων.

Κύκλοι πάντως της αγοράς εκφράζουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους υποστηρίζοντας ότι τα δυσκολότερα για το χρηματιστηριακό θεσμό βρίσκονται πίσω μας. Ειδικότερα, ελπίζουν πως η άνοδος του Γενικού Δείκτη το 2019 σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στην πραγματική οικονομία, θα ωθήσει τμήμα των επενδυτών να τοποθετήσει επιπλέον ποσοστό του χαρτοφυλακίου του σε εκδόσεις εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, ιδίως τώρα που οι αποδόσεις ανταγωνιστικών επενδύσεων (καταθέσεις, κρατικά ομόλογα) είναι οριακές.

Επιπρόσθετα, η διοίκηση της ΕΧΑΕ ελπίζει σε σταδιακή απόδοση των νέων εργαλείων που έχει λανσάρει (Εναλλακτική Αγορά, ΕΝΑ STEP, ΕΝΑ PLUS), προκειμένου πέρα από τις μεγάλες, να προσελκύσει και μικρότερου μεγέθους (μικρομεσαίες) επιχειρήσεις.

Παρά την έντονη κριτική που έχει δεχτεί το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης σε ότι αφορά τη δυνατότητά του να προσφέρει φρέσκα κεφάλαια στις επιχειρήσεις, από το 2008 έως και το 2019 συνεισέφερε στην αγορά το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 70,4 δισ. ευρώ!

Η κριτική βέβαια που ασκείται εστιάζεται στο ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των κεφαλαίων κατευθύνθηκε στον τραπεζικό τομέα στα πλαίσια των κατά καιρούς επανακεφαλαιοποιήσεων του κλάδου και μάλιστα «κάηκε» λόγω της πορείας που ακολούθησαν στη συνέχεια οι συγκεκριμένες μετοχές στο ταμπλό του ΧΑ.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video