Τα αμοιβαία κεφάλαια που μοίρασαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις

Κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών, το 2019 αποτελεί χρονιά πολύ υψηλών αποδόσεων για τους μεριδιούχους. Οφέλη από τα ράλι σε μετοχές και ομόλογα, ώθηση από τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι «πρωταθλητές» ανά κατηγορία.

Τα αμοιβαία κεφάλαια που μοίρασαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις

Σε μια πολύ καλή χρονιά για την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων εξελίχθηκε το 2019, καθώς ιδιαίτερα ενθαρρυντικός είναι ο απολογισμός του έτους που εκπνέει σε λίγες ημέρες. Ειδικότερα, τα τρία θετικότερα στοιχεία που χαρακτήρισαν τον κλάδο μέσα στη φετινή χρονιά ήταν:

• Οι πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις που σημείωσαν τα Αμοιβαία Κεφάλαια όλων των κατηγοριών προς όφελος των μεριδιούχων τους, κόντρα στις ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας προ δωδεκαμήνου.

• Η κάποια αύξηση του αριθμού των μεριδίων (εμφάνιση επενδυτικού ενδιαφέροντος), με αποτέλεσμα -σε συνδυασμό με τις θετικές επενδυτικές αποδόσεις- την άνοδο του υπό διαχείριση ενεργητικού.

• Η σαφέστατη φορολογική ελάφρυνση που αποφασίστηκε το φετινό φθινόπωρο και αναμφίβολα θα λειτουργήσει υπέρ των μεριδιούχων και του κλάδου.

Μετοχικά Ελλάδας: Με το ΧΑ να αποτελεί το πρώτο σε απόδοση χρηματιστήριο του κόσμου, λογικό είναι πως τα φετινά κέρδη κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα ήταν. Με δεδομένο επίσης ότι η φετινή άνοδος διαχύθηκε σε όλο σχεδόν το ταμπλό (συμπεριέλαβε τόσο τις τράπεζες όσο και τη ΔΕΗ) ευνοήθηκαν σημαντικά όλες οι υποκατηγορίες των Μετοχικών Ελλάδας, καθώς κέρδη κατέγραψε τόσο η υψηλή όσο και οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Έτσι, από την αρχή της χρονιάς έως και τη 19η Δεκεμβρίου, κέρδη μεταξύ 9,16% και 49,5% κατέγραψαν και τα σαράντα Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα Allianz Επιθετικής Στρατηγικής (+49,5%), Πειραιώς Μετοχικό Εσωτερικού (+48,64%), Athos High Peaks (+48,47%) και Δήλος Blue Chips (+46,73%).

Μετοχικά Ανεπτυγμένων Αγορών: Σαφώς ανοδικά κινήθηκαν και τα 15 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας, με πρώτα τα NBG International Funds SICAV (+28,51%), MetLife Διεθνών Ανεπτυγμένων Αγορών (+28,05%), Alpha Global Blue Chips (+27,36%) και Eurobank I LF Global Equities (+25,38%).

Μετοχικά Αμερικής: Πολύ καλά πήγαν και τα τρία Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτο το Πειραιώς US Μετοχικό (+27,96%).

Μετοχικά Ευρωζώνης: Αξιοσημείωτα έως και πολύ υψηλά κέρδη καταγράφουν φέτος και τα επτά Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα Πειραιώς Eurozone (+24,04%) και NBG International Funds SICAV European Allstars (+23,49%).

Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Χωρών: Ενώ συχνά τα χρηματιστήρια των αναπτυσσόμενων χωρών καταγράφουν αντίθεση πορεία με αυτά των ανεπτυγμένων, το 2019 κλείνει με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και για τις δύο αυτές κατηγορίες. Κέρδη λοιπόν είχαμε για τα οκτώ Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσόμενων Αγορών, όπου ξεχώρισαν φέτος τα Eurobank I LF Equity Emerging Markets (+32,71%) και το Interamerican LF Equity Emerging Markets (+31,35%).

Funds of Funds Μετοχικά: Θετικές αποδόσεις μεταξύ 6,23% και 29,3% καταγράφουν και τα 37 Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα Alpha Cosmos Stars USA (+29,3%) και Πειραιώς Fund of Funds (+25,18%).

Ομολογιακά Ελλάδας: Τα Α/Κ της κατηγορίας συνέχισαν και φέτος την εντυπωσιακή τους πορεία, «χρυσώνοντας» όσους τα εμπιστεύτηκαν μετά το πρώτο εξάμηνο του 2012. Κέρδη είχαμε και για τα 42 Α/Κ, με πρώτα τα Alpha Ελληνικό (+35,66%), Athos Recovery (+35,4%), Eurobank I LF Greek Government Bond (+34,03%) και Alpha Trust Ομολογιών Εσωτερικού (+33,85%).

Ομολογιακά Κρατικά Ανεπτυγμένων Χωρών: Η περαιτέρω υποχώρηση των επιτοκίων ευνόησε τις επιδόσεις των δέκα Α/Κ, το σύνολο των οποίων κατέγραψε φέτος κέρδη (π.χ. Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων +18,02%, Τρίτων Εισοδήματος Ομολογιών Ανεπτυγμένων Χωρών (+12,58%) και Interamerican I Δολαρίου Ομολογιακό (+7,92%).

Ομολογιακά Διεθνή: Από τα 42 Α/Κ της κατηγορίας, αρνητικές αποδόσεις σημειώνουν μόνο τα πέντε. Μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν τα Allianz Ομολογιών Ευρωπεριφέρειας (+29,75%), Thetis Ευρωπαϊκών Ομολόγων (+12,88%), Δήλος US Bond (+7,88%) και 3Κ International Income (+7,30%).

Μεικτά: Από τη στιγμή που φέτος ανέβηκαν τόσο οι μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια όσο και τα ομόλογα (ελληνικά και ξένα), αναμενόμενο είναι να ωφεληθούν και τα Μεικτά Αμοιβαία Κεφάλαια. Ειδικότερα, με «συν» έκλεισαν και τα 45 Α/Κ της κατηγορίας (πρώτα τα Allianz Μεικτό Εσωτερικού με 43,3%, Alpha Ελληνικό με 38,47% και Πειραιώς Μικτό Εσωτερικού με 36,98%), όπως επίσης και τα 39 Μεικτά Funds of Funds (πρώτο το Eurobank LF Global High με +20,37%).

Να σημειωθεί, τέλος, πως υπάρχουν και Α/Κ άλλων κατηγοριών που έχουν αποφέρει κέρδη στους μεριδιούχους τους και ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των Alpha ETF FTSE ATHEX Large Cap (+44,27%), MetLife Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ΧΑ (+42,72%) και Alpha Trust Global Leaders Μετοχικό Εξωτερικού (+29,31%).

ΥΓ1: Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απόδοση κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου κρίνεται με βάση τον Δείκτη Αναφοράς (Benchmark) που επισήμως υιοθετούν οι διαχειριστές του και συνήθως σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών.

ΥΓ2: Οι αποδόσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων των Α/Κ γίνονται σε ευρώ, άρα τα κέρδη ή οι ζημίες που καταγράφουν τα Α/Κ που επενδύουν εκτός Ευρωζώνης επηρεάζονται και από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

ΥΓ3: Οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται και να συνεκτιμούν οποιεσδήποτε προμήθειες και οποιαδήποτε ενδεχόμενα έξοδα επιβαρύνουν κάθε Α/Κ.

ΥΓ4: Τα στοιχεία προέρχονται από επεξεργασία δεδομένων της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video