Σε αυξήσεις κεφαλαίου και placements ελπίζει το ΧΑ

Η μείωση των επιλογών λόγω αποχώρησης επιχειρήσεων από την εγχώρια αγορά. Ποιες αποχαιρέτησαν το ταμπλό το 2019. Οι κινήσεις που ξεκίνησαν με αυξήσεις κεφαλαίου επενδυτικού χαρακτήρα και οι διαθέσεις πακέτων μετοχών.

Σε αυξήσεις κεφαλαίου και placements ελπίζει το ΧΑ

To 2019 αποτέλεσε μια ακόμη χρονιά μείωσης των μετοχικών επενδυτικών επιλογών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, είτε γιατί αρκετές εταιρείες επέλεξαν να αποχωρήσουν από το ταμπλό, είτε γιατί κάποιες άλλες τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα, στις εισηγμένες που είτε αποχαιρέτησαν μέσα στο 2019 το ΧΑ, είτε έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για να το πράξουν συγκαταλέγονται οι ιχθυοκαλλιεργητικοί όμιλοι Νηρέας και Σελόντα (ανακοινώθηκαν οι σχετικές δημόσιες προτάσεις), η Grivalia (απορροφήθηκε από τη Eurobank), η ΕΛΤΕΧ Άνεμος (απορροφήθηκε από την Ελλάκτωρ), η Σφακιανάκης, η FG Εurope, η Druckfarben, η Στέλιος Κανάκης και η Κρητών Άρτος.

Δημόσια πρόταση προέκυψε και για την Περσεύς, μετά την εξαγορά σημαντικού ποσοστού από το Andromeda Group.

Πέραν όμως αυτών, το 2019 είχαμε και… ακούσιες αποχωρήσεις από το ταμπλό του ΧΑ, μέσα από τη διαδικασία της (μέχρι νεωτέρας...) αναστολής διαπραγμάτευσης. Πρόκειται όχι μόνο για τη διαβόητη περίπτωση της Creta Farms, αλλά και για άλλες εταιρείες που αντιμετωπίζουν ζητήματα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους, όπως η Γ.Ε. Δημητρίου, η Yalco και η ΕΛΒΙΕΜΕΚ.

Απέναντι σ’ αυτή τη φυγή εταιρειών από το ΧΑ, δεν είχαμε ούτε μια νέα εισαγωγή, πλην όμως το ευχάριστο γεγονός του 2019 είναι πως ξεκίνησαν μετά από αρκετά χρόνια απραξίας, οι καλύψεις αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από το ευρύ επενδυτικό κοινό. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να μην αυξάνονται οι επιλογές του ΧΑ σε αριθμό, ωστόσο οι συγκεκριμένες μετοχές αποκτούν μεγαλύτερο «βάθος» και μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον πολύ περισσότερων επενδυτών.

Η αρχή έγινε με τις ΑΜΚ των εταιρειών Μοτοδυναμική (εξαγόρασε τη Lion Rental), Intertech και Unibios και ακολούθησαν πρόσφατα δύο πολύ πιο χαρακτηριστικές και εμβληματικές περιπτώσεις: Πρώτον, της Lamda Development (όχι μόνο για το τεράστιο ποσό των 650 εκατ. ευρώ, αλλά και την πλειάδα των μεγάλων επενδυτών που έβαλαν το... χέρι στην τσέπη) και δεύτερον, της BriQ Properties (50 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή πολλών μικρών και μεσαίων χαρτοφυλακίων). Η ΑΜΚ της Lamda Development συνδέεται με την εκκίνηση ενός τεράστιου επενδυτικού σχεδίου, ενώ της BriQ Properties με την εμπιστοσύνη των εγχώριων χαρτοφυλακίων στις προοπτικές της αγοράς ακινήτων.

Επιπρόσθετα, η BriQ Properties ελπίζεται ότι θα «ανοίξει τον χορό» για αντίστοιχες κινήσεις που δρομολογούνται από άλλες ΑΕΕΑΠ (Prodea, Trastor και ενδεχομένως αργότερα η Intecontinental-International), προκειμένου οι ισχυρές αυτές εταιρείες να ενδυναμωθούν περαιτέρω και να αποκτήσουν αξιοσημείωτη μετοχική διασπορά.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το 2020 θα δούμε πιθανότατα αρκετές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με το μεγάλο ζητούμενο να είναι το τι τελικά θα γίνει με τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούν ως θετικό σενάριο την υλοποίηση ΑΜΚ από τις τράπεζες μέσα στην επόμενη χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν με «αξιοπρεπείς όρους» και θα τερματίσουν μια για πάντα την αρνητική φιλολογία που έχει αναπτυχθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια για τον κλάδο.

Άλλοι τρόποι διεύρυνσης των μετοχικών επενδυτικών επιλογών του ΧΑ είναι η παράλληλη ένταξη εταιρειών που διαπραγματεύονται και σε άλλες αγορές (σύντομα αναμένεται η ασφαλιστική Interlife), καθώς και η υλοποίηση placements σε «γερά χαρτιά», που όμως διακρίνονται για την περιορισμένη διασπορά τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της ElvalHalcor, όπου όμως η σχεδιαζόμενη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού αναβλήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες (ελπίζεται ότι το εγχείρημα θα επαναληφθεί σχετικά σύντομα).

Αλήθεια είναι πως τουλάχιστον δέκα βασικοί μέτοχοι «σοβαρών» εισηγμένων εταιρειών θα επιθυμούσαν να μειώσουν το ποσοστό συμμετοχής τους μέσω placements, πλην όμως ζητούμενο αποτελεί η... συνάντηση της προσφοράς και της ζήτησης. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Quest Holdings Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε πρόσφατα διατεθειμένος να πουλήσει μετοχές της εταιρείας του, αλλά σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Άρα λοιπόν, υπό την προϋπόθεση ενός ανοδικού χρηματιστηριακά 2020, θα δούμε και αρκετά placements, τα οποία θα δώσουν περισσότερο «βάθος» στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video