To επόμενο ορόσημο για το Bitcoin

Η υποχώρηση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος κάτω από τις 6.500 δολάρια και τα νέα δεδομένα που θα ισχύουν μετά τον Μάιο. Πώς κινείται σήμερα η αγορά.

Πάλι πέφτει το Bitcoin. Πριν από λίγο, διαπέρασε το προηγούμενο χαμηλό των 6.500 δολαρίων. Τι στο καλό γίνεται επιτέλους; Αν πρόκειται να φτάσει τις 100.000 δολάρια, που είναι οι αγοραστές; Γιατί δεν ανεβαίνει από τώρα; Δεν γνωρίζουν οι επενδυτές για το halving που πρόκειται να γίνει τον Μάιο; Τόσο κορόιδα είναι να χάσουν την ευκαιρία της ζωής τους; Και καλά οι καινούργιοι ίσως δεν έχουν ενημερωθεί, αλλά όσοι βρίσκονται στον χώρο από καιρό;

Ας ξεκινήσουμε πρώτα με το τι είναι το halving. Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο στην πορεία του Bitcoin, το οποίο συμβαίνει περίπου κάθε 4 χρόνια. Η προσφορά χρήματος από την παραγωγή νέων νομισμάτων μειώνεται στο μισό.

Δεν μειώνεται η ποσότητα των νομισμάτων που βρίσκονται στην κυκλοφορία. Αυτό που ελαττώνεται είναι ο ρυθμός της παραγωγής των νέων νομισμάτων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αυξάνεται το κόστος παραγωγής για κάθε νέο νόμισμα.

Στον ίδιο χρόνο, με τον ίδιο κόπο και το ίδιο κόστος, οι παραγωγοί Bitcoin θα ανταμείβονται με τα μισά νομίσματα από τον Μάιο του 2020 και μετά. Στο μεθεπόμενο halving, το οποίο θα λάβει χώρα σε 4,5 χρόνια από σήμερα, η αναλογία της παραγωγής νέων νομισμάτων αναλογικά με την υφιστάμενη ποσότητα θα είναι πολύ κοντά σε αυτή του χρυσού.

Για τους επενδυτές υπάρχει μια ιδιαιτερότητα του Bitcoin σε σχέση με τις μετοχές, που δεν έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί. Στις μετοχές, αν η προσφορά και η ζήτηση από πωλητές και αγοραστές είναι ισοδύναμη, η τιμή μένει σταθερή.

Στο Bitcoin όμως, στη μεριά των πωλητών βρίσκεται άλλη μια κατηγορία, οι εξορύκτες (miners). Εκείνοι που ξοδεύουν χρόνο και χρήμα προκειμένου να υπάρξει η ομαλή λειτουργία του δικτύου. Οι εξορύκτες αμείβονται με Bitcoin, τα οποία διαθέτουν μετά στην αγορά, προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησής τους (κάτι ανάλογο συμβαίνει στα περισσότερα crypto). Δημιουργούν δηλαδή πίεση στην τιμή, η οποία για να υπερκαλυφθεί θα πρέπει η ποσότητα που ζητούν οι αγοραστές να μην καλύψει μόνο τους πωλητές αλλά και την προσφορά των miners.

Πόσο σημαντική είναι αυτή η πίεση; Εδώ και 4 χρόνια περίπου, δημιουργούνται 1.800 νέα Bitcoin κάθε ημέρα, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους διατίθενται στην αγορά. Όταν ο τζίρος είναι χαμηλός, όπως αυτή την περίοδο, η πίεση είναι αρκετά σημαντική. Αν κάνουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό, 1.800 Bitcoin Χ 10.000 δολάρια, που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων μηνών, μας κάνουμε περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια που βγαίνουν στην αγορά προς πώληση κάθε ημέρα. Αν ο ημερήσιος τζίρος είναι γύρω στο 1 δισ., αυτά τα χρήματα είναι λίγα. Δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την τιμή. Αν όμως ο τζίρος είναι γύρω στα 100 εκατομμύρια, τότε την επηρεάζουν και μάλιστα πολύ!

Με το halving όμως τα πράγματα αλλάζουν αισθητά. Δεν θα βγαίνουν προς πώληση 18 εκατομμύρια (αν υποθέσουμε ότι η τιμή παραμείνει στις 10.000), αλλά 9 εκατομμύρια. Συνεπώς η επίδραση των miners στην αγορά ναι μεν παραμένει αλλά συρρικνώνεται.

Ωραία όλα αυτά, αλλά μήπως τελικά το έχει προεξοφλήσει η αγορά ή, ακόμα χειρότερα, όλη αυτή η ιστορία της σπανιότητας δεν είναι τίποτε άλλο από μια μεγαλοπρεπή μπαρούφα; Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στην κάλυψη των ΜΜΕ. Αν ασχοληθούν με το θέμα, τουλάχιστον οι πιο ψαγμένοι από αυτούς, θα αναφερθούν στο κρίσιμο θέμα του halving. Τότε θα μάθουν τη σημασία του αυτοί που σίγουρα δεν το γνωρίζουν και θα θελήσουν να επωφεληθούν από αυτό, τρέχοντας να αγοράσουν σε οποιαδήποτε τιμή.

Εδώ να τονίσουμε τη μεγάλη, την τεράστια μεταστροφή που υπάρχει, τουλάχιστον στον οικονομικό Τύπο. Την προηγούμενη άνοδο, το σύνολο του Τύπου την κάλυπτε τυπικά, αν όχι με αρνητική προδιάθεση. Απλά ανέφερε την ποσοστιαία άνοδο. Τώρα δεν πρόκειται να έχουν την ίδια στάση. Πλέον γνωρίζουν αρκετοί το αντικείμενο και θα το καλύψουν πιο υπεύθυνα. Ακόμα και αν δεν γνωρίζουν, γιατί όντως είναι αρκετά εξειδικευμένο θέμα για κάποιον οικονομικό συντάκτη, θα παρακολουθούν τα μεγάλα οικονομικά δίκτυα, όπως το Bloomberg και το CNBC.

Όμως αν δεν ενημερωθεί ο κόσμος, τότε δεν είναι απίθανο το Bitcoin να κινείται σε μια ψυχοφθόρα πλάγια κίνηση για καιρό, πάντα με εξάρσεις μεγάλης μεταβλητότητας.

Όσοι έχουμε εμπλακεί ενεργά στον χώρο των crypto είμαστε λίγοι, μια πολύ μικρή μειοψηφία. Εκτιμάται ότι είναι κάτω από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, όσοι έχουν αγοράσει Bitcoin ή οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όσοι ήταν ποσοστιαία οι χρήστες του Internet τo 1995, κάτι που φανερώνει το περιθώριο ανάπτυξης. Επιπλέον το ζήτημα δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό.

Ένα σημαντικό ποσοστό ακόμα και από αυτούς που έχουν εισέλθει στον χώρο των crypto, δεν έχουν μάθει για το Bitcoin, τις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές του. Το αντιμετωπίζουν πολύ επιφανειακά, σαν μια κερδοσκοπική αξία που αν σταθούν τυχεροί, θα τους δώσει σημαντικές αποδόσεις.

Αν επαναληφθεί η ιστορία, τότε η άνοδος θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Αν συμβεί αυτό, τονίζω το ΑΝ, τότε ίσως να πρόκειται για την ευκαιρία της ζωής μας. Μετά από 2-3-4 χρόνια, όσοι έχουν πάρει στην τιμή των 6-7.000 ευρώ, να τους βλέπουν όπως βλέπουμε εμείς σήμερα όσους αγόρασαν κάτω των 1.000 δολαρίων οι παλαιότεροι.

Σεμινάρια

Αφού σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον σας, καθώς η ανταπόκριση ήταν πράγματι μεγάλη, να σας ενημερώσουμε πως έχουν εξαντληθεί όλες οι θέσεις για φέτος. Ωστόσο θα ξεκινήσει νέος κύκλος σεμιναρίων από τον Ιανουάριο. Σκοπός μας είναι να σας δείξουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε Bitcoin ή οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα, με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας το σεμινάριο θα έχετε αποκτήσει ένα συμβολικό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (αν βέβαια το επιθυμείτε).

Αν ενδιαφέρεστε να λάβετε ειδοποίηση για τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων, παρακαλούμε στείλτε ένα e-mail στο seminars@media2day.gr, γράφοντας το όνομά σας και ένα κινητό τηλέφωνο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video