Εισηγμένες: Μοιράζουν χρήμα στο «παρά πέντε» της χρονιάς

Ποιες εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ «στέλνουν στο ταμείο» τους μετόχους τους στο… παρά πέντε της φετινής χρονιάς. Στα θετικά επιχειρήματα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς η υψηλή μερισματική απόδοση των μη τραπεζικών τίτλων. Συγκεκτρωτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Μοιράζουν χρήμα στο «παρά πέντε» της χρονιάς

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του 2019, οι εισηγμένες εταιρείες δεν σταματούν να μοιράζουν χρήματα στους μετόχους τους, είτε μέσω επιστροφών κεφαλαίων, είτε και μέσα από διανομές κερδών παρελθουσών χρήσεων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι χρηματικές διανομές των τελευταίων δύο μηνών ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενες, καθώς έχουν επαναληφθεί από τις ίδιες εταιρείες και σε προηγούμενες χρονιές, ενώ αντίθετα υπήρξαν και οι ευχάριστες εκπλήξεις από εισηγμένες που «μοιράζουν χρήμα» μετά από αρκετά χρόνια.

Ξεκινώντας λοιπόν από τους «συνήθεις ύποπτους» σημειώνεται:

Η Motor Oil διανέμει στις 17 Δεκεμβρίου προμέρισμα ύψους 0,35 ευρώ. Επιπλέον θα δοθεί και ένα ποσό 0,0175 ευρώ που αποτελεί παρακρατηθέντα φόρο του 2018, όταν το περυσινό προμέρισμα είχε φορολογηθεί με 15% και όχι με 10%, όπως στη συνέχεια θεσπίστηκε.

* Στις 18 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία θα κληθεί -μεταξύ άλλων- να αποφασίσει την επιστροφή κεφαλαίου 0,17 ευρώ ανά μετοχή.

* Η Quest Holdings κατέβαλε ήδη το Νοέμβριο 0,14 ευρώ ανά μετοχή (αυξημένο ποσό σε σχέση με πέρυσι) χρήματα που θα χρησιμοποιήσουν οι βασικοί μέτοχοι για τη συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της BriQ Properties.

* Η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων μοίρασε μέσα στο Νοέμβριο 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

* Ο Μουσικός Οίκος Νάκα αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,09 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στις αρχές του 2020 αναμένεται να συγκαλέσει νέα γενική συνέλευση για τη διανομή μερίσματος.

Πηγαίνοντας τώρα στις θετικές εκπλήξεις, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε ότι:

ΟΠΑΠ έκλεψε την παράσταση, ανακοινώνοντας πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα διανείμει έκτακτο μέρισμα το οποίο θα αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στα κέρδη της εταιρείας για το 2019! Επιπρόσθετα, θα δοθεί 0,005 ευρώ ανά μετοχή (επιστροφή φόρου, καθώς το περυσινό προμέρισμα είχε φορολογηθεί με 15% και όχι με 10%, όπως στη συνέχεια θεσπίστηκε).

*Η Jumbo η οποία αλλάζει την οικονομική της χρήση (δεν θα λήγει πλέον κάθε 30η/6, αλλά κάθε 31η/12) και ανακοίνωσε ανετότερη πολιτική χρηματικών διανομών για το μέλλον, προγραμματίζοντας για τον Ιανουάριο έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την διανομή έκτακτου μερίσματος ύψους 0,22 ευρώ ανά μετοχή.

Attica Group συγκαλεί στις 18 Δεκεμβρίου έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων. 

*Προμέρισμα ύψους 0,318 ευρώ ανά μετοχή θα μοιράσει και η Prodea ΑΕΕΑΠ, καθώς από τις 18/12 οι μετοχές θα τελούν υπό διαπραγμάτευση στο ταμπλό του Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα λήψης του προμερίσματος. 

*Την αμέσως επόμενη μέρα, θα συγκληθεί γενική συνέλευση της Ικτίνος Μάρμαρα με το ίδιο θέμα.

*Το ΙΑΣΩ ξεπερνώντας τις δύσκολες εποχές που βίωσε ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας κατά την τελευταία δεκαετία, διένειμε μέσα στο Νοέμβριο κέρδη προηγούμενων ετών ύψους 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

Alpha Trust Ανδρομέδα μετά το 0,75 ευρώ που αποφάσισε στα μισά περίπου της φετινής χρονιάς, τον Νοέμβριο ψήφισε τη διανομή επιπλέον 0,75 ευρώ ανά μετοχή με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η περισσότερο απλόχερη πολιτική χρηματικών διανομών των εισηγμένων εταιρειών αποδίδεται στην αυξητική τάση της κερδοφορίας τους, στην σταδιακή επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ομαλότητα, καθώς και στην πτωτική πορεία των επιτοκίων χορηγήσεων που λαμβάνει χώρα κατά την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, όσο και αν οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για το κατά πόσο οι χρηματικές διανομές είναι διατηρήσιμες στο μέλλον και όχι έκτακτες (ή και επιζήμιες καμιά φορά, αν μέσω αυτών ανεβαίνει υπέρμετρα ο τραπεζικός δανεισμός, ή αυξάνεται ο επιχειρηματικός κίνδυνος), η μέση «μερισματική απόδοση» των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών κυμαίνεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τα οριακά επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων και τις αναιμικές αποδόσεις των μακροχρόνιων ελληνικών κρατικών τίτλων.

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video