Ποια είναι τα σενάρια για year end rally στις αγορές

Γιατί οι αισιόδοξοι ποντάρουν σε ράλι στις αγορές πριν το τέλος του έτους. Τα γεγονότα που δίνουν τον τόνο και τα σινιάλα από τις μέχρι στιγμής επιδόσεις των μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών.

Ποια είναι τα σενάρια για year end rally στις αγορές

Eνώ οι περισσότεροι ασχολούνται με τις εκτιμήσεις για το 2020, κάποιοι κοιτάζουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν τώρα στις διεθνείς μετοχικές αγορές. Μάλιστα, κόντρα σε όσους επιμένουν να εστιάζουν στους κινδύνους (οι οποίοι κάθε άλλο παρά αμελητέοι είναι), επισημαίνουν ότι οι συνθήκες είναι άκρως ευνοϊκές για όσους θέλουν να γράψουν επιπλέον κέρδη στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Με μικρές μεταβολές έχουν κινηθεί οι παγκόσμιες αγορές μετοχών στο τελευταίο τρίμηνο τα έτους. Οι μετοχικές αγορές (MSCI AC World) είναι ελαφρώς θετικές 1% στο τέταρτο τρίμηνο, με τα κέρδη να εμφανίζονται κυρίως στις μετοχές των ΗΠΑ (+2%), ενώ στην Ευρώπη ο δείκτης MSCI Euorpe ex UK σημειώνει μικρές απώλειες. Παράλληλα, οι απώλειες των αναδυόμενων αγορών MSCI EM είναι επίσης μικρές (-1%) και παράλληλα οι αποδόσεις των ομολόγων είναι οριακά αρνητικές. Οι φόβοι ότι ο Δεκέμβριος θα ήταν πολύ κακός μήνας για τις μετοχικές αγορές, για την ώρα δεν επαληθεύονται και όσοι ποντάρουν σε αυτό το ενδεχόμενο αρχίζουν και έχουν αγωνία για τις θέσεις τους. 

Παράλληλα, η αίσθηση που επικρατεί στις αγορές των μετοχών, αλλά και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων με ρίσκο, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, το ενδιαφέρον είναι φυσικά ποιες κατηγορίες μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων θα είναι οι πλέον ωφελημένες στην περίοδο της νέας παγκόσμιας νομισματικής χαλάρωσης που έρχεται και η οποία μπορεί να ενισχυθεί και από τη δημοσιονομική χαλάρωση που ξεκινά σε αρκετές χώρες.

Το τέλος του έτους έρχεται με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να κινείται λίγο χαμηλότερα από το 1,8%, υψηλότερα από το χαμηλότερο επίπεδο (στο 1,6%) όπου είχε υποχωρήσει, ενώ την ίδια στιγμή η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,74% έχει κινηθεί στο -0,32%.

Οι κίνδυνοι

Ωστόσο, τις προετοιμασίες του year-end rally μπορεί να χαλάσουν ανά πάσα στιγμή οι ανησυχίες για τα προβλήματα στην κινεζική οικονομία, που παραμένουν αμείωτες, με τις αγορές να φαίνεται ότι υποτιμολογούν την πιθανότητα μιας απότομης υποτίμησης του κινεζικού νομίσματος τους προσεχείς μήνες. Η Κίνα, σε συνδυασμό με την προβληματική της σχέση με τις ΗΠΑ, εξακολουθεί να αποτελεί το σημείο πίεσης της παγκόσμιας οικονομίας και η μοναδική βαλβίδα απελευθέρωσης της πίεσης φαίνεται να είναι η περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματός της.

Η πρόσφατη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής από την PBOC, την κεντρική τράπεζα της Κίνας, μπορεί να απαντά στις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας αυτή τη στιγμή, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την περαιτέρω πτώση του ρενμίμπι. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη τόσο για τα νομίσματα των λοιπών αναδυόμενων οικονομιών όσο και των τιμών εμπορευμάτων, χωρίς να μειώνει τη μεταβλητότητα στις αγορές.

Οι προκλήσεις είναι σημαντικές και στην τρέχουσα φάση δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί το μέγεθος της αρνητικής επίδρασης των δασμών, αφού σχεδόν όλα τα μοντέλα πρόβλεψης έχουν υποτιμήσει τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στον τομέα των εταιρικών δαπανών και των κερδών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ISM, ο δείκτης PMI των καθαρών εξαγωγών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο σημείωσε 2,3% πτώση σε σύγκριση με τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας ότι οι νέες παραγγελίες εξαγωγών συρρικνώθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα. Ο δείκτης σημείωσε τη χαμηλότερη τιμή του από τον Μάρτιο του 2009.

Το στοιχείο που μπορεί να αλλάξει δραματικά τις αποδόσεις στο τελευταίο τρίμηνο, αλλά και στο 2020 συνολικά, είναι η απόφαση των διαχειριστών να τιμολογήσουν ταχύτερα το τέλος του τρέχοντος οικονομικού κύκλου είτε εξαιτίας της Fed και του Τραμπ είτε εξαιτίας της κατάρρευσης των συζητήσεων για την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η Ευρώπη

Ειδικά για τις ευρωπαϊκές μετοχές, η υποαπόδοση, είναι το βασικό χαρακτηριστικό του τρέχοντος ανοδικού κύκλου. Η ευρωπαϊκή οικονομία και οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό βηματισμό από τις αμερικανικές, αφού οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν έχουν επωφεληθεί από τις αγορές των ιδίων μετοχών όπως στις ΗΠΑ, παρόλο που τα μερίσματα και τα επίπεδα χρέους είναι σε καλή κατάσταση. 

Παρά τις αποτιμήσεις των μετοχών και τα εταιρικά κέρδη που εξακολουθούν να είναι ελκυστικά, το κοινό χαρακτηριστικό σε όλη τη διάρκεια της περιόδου είναι το πολιτικό ρίσκο που παραμένει υψηλό στην Ευρώπη.

Τι δείχνουν οι αποδόσεις

Από τις αρχές του έτους, ελάχιστες αγορές κινήθηκαν ενάντια στο ανοδικό ρεύμα και οι αμερικανικοί δείκτες σημειώνουν πολύ υψηλά κέρδη, της τάξεως του 24% για τον S&P 500, 19% για τον DJIA και 18% για τον Nasdaq Composite.

Στην αμερικανική αγορά, οι δείκτες δεν απέχουν πια αισθητά από τα all time high επίπεδά τους, περίπου 1,5%-2%:

- Για τον δείκτη DJ Industrial Average, ο οποίος στις 28.1751 μονάδες κατέγραψε το υψηλό του και απέχει 1,7% από αυτό, κάθε πτωτική κίνηση μέχρι τώρα έχει δώσει κέρδη σε όσους την αγόρασαν. 

- Ο S&P 500, αφού υποχώρησε στα επίπεδα των 2.855 μονάδων τον Οκτώβριο, επέστρεψε αρχικά πάνω από τις 3.000 μονάδες, για να κινηθεί έως τις 3.154 μονάδες, υψηλότερα του απλού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, στοιχείο που θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

- O δείκτης Nasdaq συνεχίζει την υπεραπόδοσή του, η οποία έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2013 σε σχέση με την παγκόσμια αγορά μετοχών. Ιστορικό υψηλό στις 8.705 μονάδες, από το οποίο απέχει 1,6%.

Ο δείκτης S&P 500, σε πολύ βραχυπρόθεσμη βάση, φαίνεται να προσπαθεί να διατηρηθεί πάνω από τον μέσο όρο των 20 ημερών, στοιχείο που επέτρεψε και στον δείκτη VIX να αποκλιμακωθεί σε επίπεδα κάτω του 15. Πλέον, οι στηρίξεις στα επίπεδα των 3.070 μονάδων, και ειδικά των 3.020 μονάδων, έχουν ισχυροποιηθεί.

Παράλληλα, μετά την πολύ μεγάλη πτώση τον Αύγουστο, και ο ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός πυρήνας κινείται με ακόμα σημαντικά κέρδη, αν και μικρότερα από την αμερικανική αγορά:

- Ο Euro Stoxx 50, που σημείωσε χαμηλό για φέτος στις 15/8, στις 360 μονάδες, κινήθηκε στο τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου πάνω από την ισχυρή αντίσταση κοντά στις 400 μονάδες. Τα επίπεδα με τεχνική σημασία στήριξης είναι οι 385-390 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο στόχος διατηρείται στις 415-420 μονάδες, πεδίο που συμπίπτει με τα ιστορικά υψηλά. 

- Από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός δείκτης, που αποτέλεσε τον αδύναμο κρίκο στην πτώση του Αυγούστου, μπόρεσε να αναρριχηθεί εκ νέου πάνω από τα ισχυρά επίπεδα αντίστασης στις 13.000 μονάδες και να προσεγγίσει και τα ιστορικά υψηλά του. Η ανοδική κίνηση του DAX έχει ήδη ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις και πλέον ο στόχος βρίσκεται στα επίπεδα πέριξ των 13.500-13.700 μονάδων. Η βραχυπρόθεσμη αντίσταση του γερμανικού δείκτη τοποθετείται στις 13.040 και έπειτα στις 12.850-12.900 μονάδες. 

***Δείτε τους πίνακες με τις καλύτερες και χειρότερες αποδόσεις στις διεθνείς αγορές, στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video