Goldman Sachs: Τα 7 «στοιχήματα» που προτείνει για το 2020

Τις προτάσεις τους, όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, διατυπώνουν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού. Μεταξύ των διαφορετικών απόψεων, ίσως η πλέον βαρύνουσα για τις παγκόσμιες αγορές, είναι αυτή της Goldman Sachs.

Goldman Sachs: Τα 7 «στοιχήματα» που προτείνει για το 2020

Επτά προτάσεις για επενδυτικές τοποθετήσεις εισηγείται ο αμερικανικός οίκος για την χρονιά που ξεκινά: 

1. Σταθεροποίηση της παγκόσμια ανάπτυξης

Το trade για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης εκτελείται μέσω έξι διαφορετικών προτάσεων – trades.

i. Η Goldman Sachs προτείνει να μείνουν τοποθετημένοι (stay long) οι επενδυτές στον αμερικανικό προσδοκώμενο πληθωρισμό (μέσω των 10y US breakevens) με στόχο το 1,9% και stop loss το επίπεδο του 1,55%. Εξακολουθούν να φαίνονται φτηνά, εξηγεί η GS, αφού οι πρόσφατες βελτιώσεις σε ότι αφορά την εικόνα για την ανάπτυξη είναι υποστηρικτικές. Ένας ακόμα λόγος υπέρ τους είναι ότι η αγορά τοις μετρητοίς (spot spot) εξακολουθεί να τελεί υπό διαπραγμάτευση υψηλότερα από την προσδοκώμενη και ιστορικά αυτές οι δύο τείνουν να συγκλίνουν. Επίσης, οι αποφάσεις της Fed δρουν υποστηρικτικά. Ο κίνδυνος για αυτό το trade είναι η επανεμφάνιση ανησυχιών για την ανάπτυξη, για παράδειγμα, η αποτυχία επίτευξης μιας αρχικής εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνα.

ii. Θέσεις αγοράς για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών (long EM), αντισταθμισμένες με ένα put option λήξεως Μαρτίου του 2020. Για το 2020, η αμερικανική τράπεζα προσδοκά ότι οι ειδήσεις και τα δεδομένα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα κυκλικά περιουσιακά στοιχεία. Ειδικά για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, ο θεμέλιος λίθος της θέσης τους είναι η προσδοκία καλύτερων κερδών, καθώς ο τρέχων πολλαπλασιαστής κερδών (MSCI EM P/E) στις 12,4 φορές (85% έναντι του ιστορικού) δεν αφήνει ανοδικά περιθώρια. Υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά έως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται οι παγκόσμιες αγορές να αφομοιώσουν δύο σημαντικά στοιχεία: (1) εάν τα macro δεδομένα βελτιωθούν και (2) τους κινδύνους που περιβάλλουν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

iii. Θέσεις αγοράς στο δείκτη S&P GSCI Enhanced Total Return Index με τιμή στόχο στις 407 μονάδες (+8%) και stop loss στις 387 μονάδες (-5%). Πιστεύουμε, εξηγεί η GS, ότι η αποεπένδυση της παλαιάς οικονομίας θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασικό θέμα το 2020, με τις εταιρείες να επικεντρώνονται περισσότερο στη μείωση του χρέους σε αντίθεση με την αύξηση των κερδών ως τον τρόπο απομόχλευσης. Αυτό υποδηλώνει ότι οι εταιρείες θα επικεντρωθούν στη χρήση των ταμειακών ροών τους για την εξόφληση χρέους.

iv. Θέσεις αγοράς στις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών μετοχών των αναδυόμενων αγορών μέσω του GSXPFYDE index. Οι μακροοικονομικές προβλέψεις της τράπεζας υποδεικνύουν μια βελτιωμένη εικόνα για την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών στο 2020, αλλά με αρνητικούς πολιτικούς κινδύνους που συνήθως εκδηλώνονται με μεγάλες πτώσεις σε επιμέρους δείκτες.

v. Θέσεις πώλησης στην ισοτιμία του ευρώ με τη σουηδική κορώνα (EUR / SEK) (ευρώ προς σουηδική κορώνα) με στόχο τα 10.30 και stop loss τα 10.90. Η Σουηδία, η πιο ανοικτή οικονομία των χωρών μελών της G10, ωφελείται από τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και του χαμηλότερου κινδύνου ύφεσης στην Ευρωζώνη. Ενώ ορισμένες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες (συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ) φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στις αυξήσεις από ότι στις μειώσεις επιτοκίων, η Riksbank έχει επιδείξει έντονη επιθυμία να εξέλθει από τα αρνητικά επιτόκια. Πιστεύει λοιπόν η GS συνεπώς ότι είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο και στη συνέχεια θα είναι απρόθυμη να τα μειώσει, ακόμη και αν τα δεδομένα επιδεινωθούν περαιτέρω.

vi. Θέσεις αγοράς για ένα καλάθι ομολόγων υψηλής απόδοσης (high yield- ΗΥ) των αναδυόμενων αγορών Αίγυπτος, Ουκρανία, Ακτή Ελεφαντοστού και Αγκόλα με ισχυρότερες προοπτικές και μικρότερη διάρκεια. Συνολικός στόχος απόδοσης 4%, stop loss -3%. Στο πλαίσιο της βελτίωσης των κυκλικών στοιχείων τους ερχόμενους μήνες, η Goldman Sachs «βλέπει» περιθώρια για συνολική απόδοση των πιστώσεων των HY των αναδυόμενων αγορών, δεδομένης της μεγαλύτερης ευαισθησίας τους στον παγκόσμιο αναπτυξιακό κίνδυνο και τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις.

2. Η ποιότητα παραμένει πρώτη επιλογή

Το trade για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης εκτελείται μέσω δύο διαφορετικών προτάσεων – trades.

i. Θέσεις πώλησης σε δείκτη ομολόγων 5-year ΒΒ έναντι του δείκτη ομολόγων 5-year IG. Το trade έχει ένα ελαφρώς θετικό spread, περίπου 30bp ετησίως, και δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία του δείκτη CDX IG έχει πιστοληπτική ικανότητα BBB, αυτό το trade αποτελεί εφαρμογή της προτίμησης της GS στα ομόλογα BBBs έναντι των BBs.

ii. Θέσεις πώλησης στο δείκτη iBoxx Leveraged Loan έναντι του δείκτη iBoxx HY. Η GS συνιστά θέσεις short στο δείκτη iBoxx Leveraged Loan έναντι του δείκτη iBoxx HY με στόχο συνολικής απόδοσης 3% και stop loss -2%. To trade αφορά τη σημαντική αύξηση του ρυθμού υποβαθμίσεων στο χαμηλότερο εύρος των αξιολογήσεων και σε αντίθεση με την καλύτερη εικόνα στην αγορά ομολόγων HY.

3. Η Fed στο περιθώριο

Το trade για τη Fed εκτελείται μέσω τριών διαφορετικών προτάσεων – trades.

i. Θέσεις πώλησης στο 5-year EUR έναντι του 5ετές 5-year USD πραγματικού επιτοκίου με στόχο 0,75% και stop loss 1,15%. Η ασυμμετρία της νομισματικής πολιτικής ανάμεσα στη Fed και στην ΕΚΤ θα πρέπει να σημαίνει ότι τα περιθώρια απόδοσης των ΗΠΑ-Ευρωζώνης θα πρέπει να στενεύουν.

ii. Θέσεις αγοράς στα αμερικανικά MBS (ενυπόθηκα χρεόγραφα), με τα επιτόκια αντισταθμισμένα με στόχο συνολικών αποδόσεων + 1,5% και stop loss -1,5%.

iii. Θέσεις αγοράς στο spread της αμερικανικής καμπύλης επιτοκίων (US2s10s OIS swap spread curve) λόγω της πιο επίπεδης της πορείας με στόχο: -17bp και stop loss: -4bp.

4. Μην πολεμάτε την ΕΚΤ

Το trade για την ΕΚΤ εκτελείται μέσω δύο διαφορετικών προτάσεων – trades.

i. Θέσεις αγοράς στα ιταλικά ομόλογα έναντι των πορτογαλικών ομολόγων με τιμή στόχο στο 0,55% και stop loss στο 1,2%.

ii. Θέσεις αγοράς στον ευρωπαϊκό δείκτη των τραπεζικών μετατρέψιμων ομολόγων iBoxx AT1 με αρχικό στόχο συνολικής απόδοσης + 4,0% και stop loss -4%.

5. Η σημαντική εξέλιξη του Βrexit πολεμάτε την ΕΚΤ

Το trade για το Brexit εκτελείται μέσω δύο διαφορετικών προτάσεων – trades.

i. Θέσεις πώλησης στα βρετανικά δεκαετή με τιμή στόχο στο 1% και stop loss στο 0,55%. Η GS ελπίζει ότι η διαδικασία του Brexit θα κινηθεί πλησιέστερα στην επίλυση της μετά τις εκλογές. Αυτό θα επιτρέψει όχι μόνο την αποσυμπίεση των ασφαλίστρων αλλά και δημοσιονομική επέκταση με αποτέλεσμα την περαιτέρω αποσύνδεση των αποδόσεων του Ηνωμένου Βασιλείου από τα ποσοστά του ευρώ.

ii. Θέσεις πώλησης στην ισοτιμία του ευρώ με τη βρετανική στερλίνα (EUR /GBP) με στόχο το 0,82 και stop loss το 0,88. Μια συμφωνία για το Brexit είναι πιθανό να συμπέσει με μια γενική μείωση των ευρωπαϊκών κινδύνων, επομένως οι συσχετίσεις που θα ήταν ελκυστικές είναι χαμηλότερα η ισοτιμία του EUR / GBP και υψηλότερα το EUR / CHF.

6. Νομίσματα αναδυόμενων αγορών: η αναζήτηση του carry

Το trade για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών εκτελείται μέσω τριών διαφορετικών στρατηγικών-trades.

i. Θέσεις πώλησης στην ισοτιμία του ευρώ με το μεξικάνικο πέσο (EUR / MXN) για ετήσια απόδοση 8% και επιλογή για καλύτερη ανάπτυξη. Συνολικός ετήσιος στόχος στα 109 και stop loss στο 103. Η θέση πώλησης στο ευρώ και η θέση αγοράς στο μεξικανικό πέσο προσφέρει πολύ ελκυστικό carry trade. Επίσης αυτό το trade παρέχει option και σε ένα καλύτερο μάκρο περιβάλλον.

ii. Θέση πώλησης στην ισοτιμία του καναδικό δολάριο έναντι του ρουβλιού (CAD / RUB) με τιμή στόχο στα 108 και stop loss στα 96.

iii. Θέσης αγοράς στην ινδονησιακή ρουπία έναντι του δολαρίου Ταϊβάν με στόχο στα 106 και stop loss στα 97.

7. Η νομισματική χαλάρωση δεν έχει ολοκληρωθεί

Το trade για τη συνέχεια της νομισματικής χαλάρωσης εκτελείται μέσω δύο διαφορετικών προτάσεων – trades.

i. Θέσεις αγοράς στη διετία ανταλλαγής επιτοκίων Ταϊλάνδης με στόχο στο 0,95% και stop loss στο 1,40%.

ii. Θέση αγοράς στο εντός έτους forward του κορεάτικου γουάν με τιμή στόχο στο 0,90% και stop loss στο 1,60%.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video