ΧΑ: Ο τραπεζικός κλάδος δίνει «κατεύθυνση» στην αγορά

Τα μεγάλα κέρδη των προηγούμενων μηνών και οι προβληματισμοί για τους σχεδιασμούς αναφορικά με την υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής και τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ποια είναι τα τεχνικά επίπεδα με σημασία για τους δείκτες.

ΧΑ: Ο τραπεζικός κλάδος δίνει «κατεύθυνση» στην αγορά

Ο Νοέμβριος δεν ξεκίνησε ιδανικά για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α., αφού ο δείκτης των τραπεζών είναι αυτός που συνεχίζει να δίνει την κατεύθυνση και τον τόνο σε συναλλαγές και momentum. Οι προδιαγραφές του σχεδίου «Ηρακλής», σε συνδυασμό με τη σύσταση του SSM, ανοίγουν την πόρτα στη μη επίτευξη των ετήσιων στόχων μείωσης των NPEs για φέτος, γεγονός που θα φανεί αν θα επηρεάσει περισσότερο τις αξίες των τραπεζών.

Ειδικά στο θέμα των τραπεζών, ο τρέχων μήνας είναι αυτός που οι ξένοι επενδυτές κλείνουν τα βιβλία τους για το έτος, και έχει σημασία αφού από τις αρχές του έτους οι αποδόσεις είναι παρά πολύ υψηλές. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι +255%, η Εθνική Τράπεζα +160%, η Alpha Bank +68% και η Eurobank +65%. Σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, οι αποδόσεις που ξεχωρίζουν είναι το +140% για τη ΔΕΗ, το +57% για τον ΟΛΠ, το +42% για την Jumbo, αλλά και το -7% για την TITAN Cement.

Σε τεχνικό επίπεδο, όσο o Γενικός Δείκτης διατηρείται υψηλότερα από τη σημαντική περιοχή των 845 μονάδων και τη στήριξη στα επίπεδα των 860 μονάδων, μια αύξηση στις συναλλαγές θα βοηθούσε την προσπάθεια να κινηθεί προς τη ζώνη των 900 μονάδων. Ειδικά με το θετικό κλίμα στη Wall Street, αλλά και την Ευρώπη, ο συγχρονισμός της αγοράς θα ήταν το καλύτερο σενάριο για τους αγοραστές. Οι πτωτικές συνεδριάσεις έδειξαν ότι υπάρχει μια σημαντική περιοχή στήριξης, όπου οι αγοραστές μπορούν έχουν ως stop σε κάθε απότομη αλλαγή κατεύθυνσης. 

Παράλληλα, χθες δεν βγήκε «είδηση» από τον MSCI σε ότι αφορά προσθήκη ή αφαίρεση ελληνικών μετοχών από τους δείκτες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

 Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνεχίζεται η σχετική αδυναμία σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, με κέρδη 34% έναντι 42% για τον Γενικό Δείκτης από τις αρχές έτους. Για την ώρα, με το ψυχολογικό επίπεδο των 2.100 μονάδων να έχει διατηρηθεί, στόχος είναι οι 2.200 μονάδες αρχικά. Στον αντίποδα, υποχωρώντας κάτω από τις 2.100 μονάδες, ο δείκτης θα αλλάξει φορά και θα κινηθεί χαμηλότερα, προς τις 2.000 μονάδες, με πιθανή στήριξη στις 1.950 μονάδες. Η τεχνική εικόνα του FTSE/Athex Large Cap δείχνει πάντως λιγότερη θετική από αυτή του Γ.Δ. 

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

 Μετά τα νέα υψηλά έτους στις 887 μονάδες και τη διόρθωση έως 7% στον δείκτη των τραπεζών, η επαναφορά των αγοραστών στη χθεσινή (7/11) συνεδρίαση ήταν εντυπωσιακή. Σε κάθε περίπτωση, οι 790 μονάδες παραμένουν το κρίσιμο επίπεδο. Οι 900 και οι 950 μονάδες είναι οι πρώτοι πιθανοί στόχοι του δείκτη.

Πιο αναλυτικά, η Alpha Bank επέστρεψε με ταχύτητα προς το 1,86 ευρώ μόλις άγγιξε τα 1,75 ευρώ. Εφόσον η βάση αυτή κρατήσει, θα μπορέσει να διαφύγει προς τα 2 ευρώ, με ενδιάμεσο τα 1,92 ευρώ.

Η στήριξη των 2,80 ευρώ πλέον είναι η αξιόπιστη περιοχή stop για την Εθνική Τράπεζα, που προσεγγίστηκε με ταχύτητα και αντέδρασε. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 3 ευρώ ανά μετοχή και έπειτα τα 3,15 ευρώ. Έχει σταθερά την καλύτερη τεχνική εικόνα μεταξύ των τραπεζών.

Για τη Eurobank, η διατήρηση των 0,85 ευρώ, που είναι ανάλογης αξίας των 2,80 ευρώ της Εθνικής, επίσης διατηρήθηκε και πλέον η κίνηση πάνω από αυτά τα επίπεδα θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 0,90-1,00 ευρώ.

Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, υπολείπεται της κίνησης των τριών άλλων που κινήθηκαν σε νεότερο υψηλό, δείχνοντας αδυναμία. Η σημαντική στήριξη είναι στα επίπεδα των 2,60-2,65 ευρώ και υψηλότερα βρίσκονται τα 3,30 ευρώ ανά μετοχή.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video