Jefferies: Αυξάνει στα €10,2 την τιμή-στόχο για την Εθνική

Διατηρούμε την αξιολόγηση «αγορά» και την ΕΤΕ ως την «κορυφαία επιλογή», επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα. Πού βλέπει την τιμή του τίτλου στο καλό και στο κακό σενάριο.

Jefferies: Αυξάνει στα €10,2 την τιμή-στόχο για την Εθνική

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies και ο Alex Demetriou εκτιμούν ότι η Εθνική Τράπεζα είναι το «παιχνίδι κεφαλαίου και ποιότητας» στις ελληνικές τράπεζες και ανεβάζουν την τιμή-στόχο στα 10,20 ευρώ από 8,80 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου στ0 46%.

Στο θετικό σενάριο για τη μετοχή, η τιμή-στόχος αυξάνεται σε 14,60 ευρώ ή +109% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα και στο κακό σενάριο, η τιμή υποχωρεί σε 5,60 ευρώ και πτώση 20% από τα τρέχοντα επίπεδα.

«Το αποτέλεσμα του τέταρτου τριμήνου ήταν πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς και με υπερκέρδη προ προβλέψεων 12%. Η υποκείμενη δυναμική ήταν επίσης ισχυρή σε καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και προμήθειες που ξεπέρασαν τα επίπεδα», εξηγεί ο Demetriou.

«Αναμένουμε ότι αυτό το επίπεδο κερδών θα συνεχιστεί, με την ΕΤΕ να δίνει guidance για βασικά καθαρά κέρδη (Core PAT) περίπου 1,2 δισ. ευρώ κατά τα έτη 2024-2026, το οποίο είναι 20% πάνω από τις τρέχουσες εκτιμήσεις. Με σταθερά κέρδη, έναν ελκυστικό δείκτη αποδοτικότητας ROTE (14% το 2026) και μια ισχυρή πλεονάζουσα κεφαλαιακή θέση συνεχίζουμε να βλέπουμε ανοδική πορεία και διατηρούμε την ΕΤΕ ως την κορυφαία επιλογή μας».

Η αποτίμηση παραμένει ελκυστική

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε περιθώρια ανόδου στις τρέχουσες τιμές. Η ΕΤΕ διαπραγματεύεται επί του παρόντος με 12μηνο μελλοντικό δείκτη Ρ/TBV 0,8 φορές για 15% ROTE το 2024, που θα μειωθεί σε περίπου 14% το 2026. Το 2026, εάν προσαρμόσουμε τον δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 με βάση το 14% της διοίκησης CET1, εκτιμούμε ότι το 2026 θα διαμορφωθεί σε 19% Core ROTE. Η ΕΤΕ επωφελείται από μία από τις φθηνότερες πηγές χρηματοδότησης έναντι των ομοειδών (με αποτέλεσμα υψηλότερο περιθώριο επιτοκίου NIM), χαμηλότερο κόστος κινδύνου (CoR), πειθαρχία κόστους και επιλογές γύρω από το πλεονάζον κεφάλαιο», υπογραμμίζει ο αναλυτής της Jefferies.

«Έχουμε αυξήσει τα καθαρά κέρδη του 2024 κατά 2% και του 2025 κατά 20% (λόγω κυρίως του υψηλότερου NI). Έχουμε επίσης αυξήσει τις εκτιμήσεις μας για το μέρισμα, λόγω των υψηλότερων κερδών και εκτιμούμε έναν δείκτη πληρωμών 50% το 2025-2026. Ως αποτέλεσμα των αναβαθμίσεων των κερδών, η μετακύλιση της αποτίμησής μας στις εκτιμήσεις μας για το 2026 και των υψηλότερων μερισμάτων οδηγεί να αυξήσουμε την τιμή-στόχο στα 10,20 ευρώ (από 8,80 ευρώ). Διατηρούμε την αξιολόγησή buy και την ΕΤΕ ως την κορυφαία επιλογή μας από τις ελληνικές τράπεζες», συνεχίζει ο Demetriou.

«Το 2026, εκτιμούμε περί τα 2,4 δισ. ευρώ πλεονάζοντα κεφάλαια πάνω από τον στόχο του 14% του CET1 της διοίκησης (περίπου 550 μ.β.), σημειώνοντας ότι αυτό είναι μετά τις πληρωμές μερισμάτων). Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 40% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της αγοράς, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εξαγορές ή άλλες ευκαιρίες», καταλήγει ο Demetriou.

«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση επανέλαβε ότι αυτές ή άλλες ευκαιρίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αύξηση των δανείων στην ελληνική αγορά εξυπηρετούμενων δανείων, ενδεχομένως την αγορά κοινοπρακτικών δανείων στην Ευρώπη και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές (πρέπει να δημιουργούν συνέργειες και να είναι αυξητικές). Σχετικά με τις επαναγορές, η διοίκηση σχολίασε ότι «πιστεύει ότι θα ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος χρήσης του πλεονάζοντος κεφαλαίου».

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video