Ελ. Βενιζέλος: Προσφορές 1,7 δισ. ευρώ για το ελληνικό βιβλίο!

Έσπασε κάθε ρεκόρ η ζήτηση για τις 10.500.000 μετοχές Ελ. Βενιζέλος. Επιχειρήσεις και family offices έκαναν τη διαφορά. Τα χαρακτηριστικά… ομολόγου που έχει η εταιρεία και η υψηλή μερισματική απόδοση προσέλκυσαν και επενδυτές σταθερού εισοδήματος.

Ελ. Βενιζέλος: Προσφορές 1,7 δισ. ευρώ για το ελληνικό βιβλίο!

Ιστορικό ρεκόρ καταγράφει το ελληνικό βιβλίο για τις μετοχές Ελ. Βενιζέλος (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών- ΔΑΑ) καθώς το ύψος των προσφορών ανήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ζητά να αντλήσει μέσω της διάθεσης 10.500.000 μετοχών το ποσό των 86,1 εκατ. ευρώ.

Πέραν της υπερκάλυψης (σ.σ. προσεγγίζει τις 20 φορές), εντυπωσιακό είναι το απόλυτο νούμερο καθώς η συγκέντρωση 1,7 δισ. ευρώ μόνο από εγχώριους επενδυτές αποτελεί, πιθανότατα, ιστορικό ρεκόρ. Αν υπάρχει προηγούμενο θα αφορά σε περίπτωση προ του 2009.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σκέλος των μετοχών Εθνικής, που διατέθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από το ΤΧΣ, μέσω δημόσιας προσφοράς, συγκεντρώθηκαν αιτήσεις αθροιστικού ύψους 461,8 εκατ. ευρώ (υπερκάλυψη 2,17 φορές). Η, δε, απήχηση στο ευρύ επενδυτικό κοινό της επωνυμίας «Εθνική» είναι πολύ μεγαλύτερη αυτής του «Ελ. Βενιζέλος».

Η έκρηξη της ζήτησης οφείλεται, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, σε δύο βασικούς παράγοντες, που τελούν σε αλληλεπίδραση: αφενός στην πλεονάζουσα ρευστότητα και αφετέρου στα χαρακτηριστικά της Ελ. Βενιζέλος, καθώς λόγω της υψηλής μερισματικής απόδοσης προσφέρεται ακόμη και για τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος. Ρόλο έπαιξε, επίσης, η απόφαση ΤΑΙΠΕΔ μετά τις εισηγήσεις των αναδόχων να βγει το εύρος τιμής διάθεσης σε χαμηλότερα επίπεδα, από αυτά που επιδίωκε αρχικά

Μέρος της υψηλής ζήτησης προήλθε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τις πρωτόγνωρες σε αριθμό και ζήτηση αιτήσεις επιχειρήσεων και δευτερευόντως family offices. Λόγω των προαναφερθέντων χαρακτηριστικών, την τάξη των θεσμικών επενδυτών «πύκνωσαν» ασφαλιστικές και κάποια Ταμεία. Μένει να φανεί, αν υπήρξε ενεργοποίηση παλαιών κωδικών ή άνοιγμα νέων από πλευράς ιδιωτών επενδυτών.

Με τέτοια υπερκάλυψη, πάντως, οι μετοχές που αναλογούν στους συμμετέχοντες κατά την κατανομή θα είναι απειροελάχιστες σε σχέση με τις προσδοκίες. Υπενθυμίζεται ότι μέσω της δημόσιας προσφοράς το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει 10.500.000 μετοχές ΔΑΑ, ενώ άλλα 3 εκατ. μετοχές (σ.σ. το 1%) της εταιρείας είχε προκατανεμηθεί στον όμιλο Κοπελούζο.

Ξεκάθαρη εικόνα για το σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης, μέσω βιβλίου προσφορών, σε ξένους επενδυτές, δεν υπάρχει. Οι εμπλεκόμενοι στη δημόσια διάθεση εκτιμούν ότι το ποσό των προσφορών, που συγκεντρώθηκε στο διεθνές βιβλίο, προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή η ζήτηση προσέγγισε τα 8 δισ. ευρώ.

Η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στο ανώτατο του εύρους (8,2 ευρώ), μετά την υπερκάλυψη και την χθεσινή καθοδήγηση που οδήγησε αρκετούς να αναπροσαρμόσουν την προσφορά τους για μην βρεθούν εκτός βιβλίου.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video