Reuters: Δικαιώθηκε η Eurobank με τη γρήγορη έξοδο στις αγορές

Οι προσφορές που συγκέντρωσε η έκδοση senior preferred ομολόγου ήταν από τις υψηλότερες που έχει προσελκύσει ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Η σημασία της συγκυρίας και η εικόνα της αγοράς.

Reuters: Δικαιώθηκε η Eurobank με τη γρήγορη έξοδο στις αγορές

Η Eurobank εκμεταλλεύτηκε πλήρως τη βελτίωση των συνθηκών στις αγορές με την έκδοση 6ετούς senior preferred ομολόγου 500 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να είναι από τις υψηλότερες που έχει προσελκύσει ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει το Reuters. 

Η έκδοση, η οποία αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3, είναι η πρώτη ελληνικής τράπεζας το 2023. Το 2022, οι ελληνικές τράπεζες και άλλες τράπεζες της περιφέρειας δυσκολεύτηκαν σημαντικά να βρουν «παράθυρο» για την έκδοση χρέους και την εκπλήρωση των στόχων, την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), καθώς επικρατούσε έντονη μεταβλητότητα στις αγορές. 

Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπισαν ισχυρή πίεση από το SRM να συνεχίσουν το χτίσιμο των MREL. H Eurobank κατόρθωσε να πουλήσει τον Μάιο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ και τον Νοέμβριο 300 εκατ. ευρώ, αλλά κάποιες από τις ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να περιμένουν μέχρι το τέλος του 2022 για να εκδώσουν χρέος.

Τραπεζικά στελέχη τόνισαν στο Reuters ότι το τρέχον περιβάλλον στις αγορές είναι πολύ καλύτερο, με τα σταθερά επιτόκια να προσφέρουν μια πιο ισχυρή βάση και να καθιστούν πιο προβλέψιμη την πρόσβαση στις αγορές. Επισήμαναν, ωστόσο, ότι πολλοί εκδότες χρέους και άλλοι παράγοντες της αγοράς ανησυχούν ότι οι συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν αργότερα φέτος. 

«Βγήκαμε από μια χρονιά με έντονη μεταβλητότητα, οπότε είναι καλό για τους εκδότες ότι οι αγορές έχουν παραμείνει σταθερές για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο και ότι όλοι προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν αυτό, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών τραπεζών» σημείωσε στο Reuters τραπεζικό στέλεχος. «Η αγορά είναι πραγματικά ανοικτή και με διάθεση ανάληψης ρίσκου για τέτοιου είδους πιστώσεις σε αυτό το στάδιο. Η Eurobank έκανε πολύ καλά που εκμεταλλεύτηκε αυτό το συγκεκριμένο περιβάλλον ακόμα και πριν την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε. 

Το άνοιγμα της Πέμπτης ήταν αρκετά πιο αδύναμο από αυτό των προηγούμενων ημερών, μετά τα πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. Μετά την ανακοίνωση του ντιλ την Τετάρτη, η Eurobank προχώρησε κανονικά την Πέμπτη, λαμβάνοντας ενθάρρυνση από το γεγονός ότι η δευτερογενής αγορά διατηρούσε σημαντική ρευστότητα, υπογράμμισε το τραπεζικό στέλεχος. 

Οι τελικές προσφορές έκλεισαν πάνω από το 1,25 δισ. ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα ποσά για ελληνική τράπεζα από τότε που οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στις κεφαλαιακές αγορές, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video