Goldman Sachs: Η Ευρώπη στη δίνη του στασιμοπληθωρισμού

Κοκτέιλ αρνητικών δράσεων και αντιδράσεων από τον συνδυασμό των υψηλών τιμών, της επερχόμενης ύφεσης και των ανοδικών επιτοκίων με αυξημένους ρυθμούς από την ΕΚΤ και στο βάθος ο... τζόκερ που λέγεται Ιταλία.

Goldman Sachs: Η Ευρώπη στη δίνη του στασιμοπληθωρισμού

Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ συνέχισαν να ενισχύονται, με τη μέση μέτρηση να τρέχει με υψηλότερο ρυθμό από τον πυρήνα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Η ανάλυση υποδεικνύει περισσότερες ανοδικές πιέσεις τόσο στον πληθωρισμό των τιμών των αγαθών (καθώς οι τιμές των διαρκών αγαθών της ζώνης του ευρώ πλησιάζουν τις τιμές των άλλων προηγμένων οικονομιών) όσο και στον πληθωρισμό των υπηρεσιών (καθώς η αύξηση των μισθών συνεχίζει να ενισχύεται), ωθώντας τον πυρήνα του πληθωρισμού στο ανώτατο επίπεδο του 5% το 4ο τρίμηνο.

Ο οίκος αναμένει μια υποχώρηση των πιέσεων στον πυρήνα του πληθωρισμού το 2023, καθώς η συμφόρηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες στα αγαθά αμβλύνονται αφού υποχωρούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Οι αναθεωρημένες προβολές για τον δομικό πληθωρισμό, τον πυρήνα, δείχνουν ετήσιο μέσο όρο 3,9% το 2023 και 2,5% το 2024, και οι δύο σημαντικά υψηλότερες από τις προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου για 3,4% και 2,3% αντίστοιχα.

Οι πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και η περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ υποδηλώνουν έναν πιο παρατεταμένο κύκλο αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ παρά την επερχόμενη ύφεση. Η δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έχει μέχρι στιγμής επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν καθώς οι προοπτικές για τον χειμώνα έχουν «σκοτεινιάσει» περαιτέρω, με τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 να έχουν μηδενιστεί, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

  • O οίκος διατηρεί την πρόβλεψη για άλλη μια αύξηση 75 μ.β. τον Οκτώβριο, αλλά τώρα αναμένουμε μια τρίτη αύξηση 75 μ.β. τον Δεκέμβριο (έναντι 50 μ.β. προηγουμένως), καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός το 4ο τρίμηνο θα καταστήσει δύσκολο να μειωθεί ο ρυθμός των αυξήσεων.
  • Στη συνέχεια αναμένει ότι θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός στις 50 μ.β. τον Φεβρουάριο (έναντι 25 μ.β. πριν), καθώς η πολιτική γίνεται πιο περιοριστική, τα νούμερα του πληθωρισμού σταθεροποιούνται και γίνεται σαφές ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση.
  • Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη αυξάνει το τελικό επιτόκιο στο 2,75% (έναντι 2,25% προηγουμένως), μεταφέροντας την πολιτική περισσότερο σε σαφώς περιοριστική περιοχή.

Η τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει την ύφεση σε μέτρια επίπεδα (με σωρευτική μείωση του πραγματικού ΑΕΠ σε επίπεδο ζώνης κατά περίπου 1%), αντανακλώντας μεγαλύτερη δημοσιονομική αντιστάθμιση (συμπεριλαμβανομένου περίπου 2,5% του ΑΕΠ σε όρους εθνικών μέτρων συν τις δαπάνες που σχετίζονται με τον έκτακτο φόρο της ΕΕ ύψους 140 δισ. ευρώ), την εξοικονόμηση πόρων από την πανδημία και τη συνεχιζόμενη ισχύ της αγοράς εργασίας.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να στρέφονται προς μια εντονότερη ύφεση. Ειδικότερα, ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας θα μπορούσε να ωθήσει απότομα τις τιμές του φυσικού αερίου και να απαιτήσει πρόσθετη καταστροφή της ζήτησης και να οδηγήσει σε συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ σε επίπεδο ζώνης σχεδόν κατά -3%, ιδιαίτερα έντονα στη Γερμανία και την Ιταλία.

Στο βάθος, η περίπτωση της Ιταλίας

Στην Ιταλία, ο δεξιός συνασπισμός (Fratelli d'Italia, Forza Italia και Lega) κέρδισε μια σαρωτική εκλογική νίκη, όπως αναμενόταν ευρέως. Ενώ οι εκλογές έφεραν τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Ιταλία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο δεξιός συνασπισμός είναι κατακερματισμένος, περισσότερο  από ό,τι αναμενόταν, καθώς η Forza Italia και η Lega υπολείπονται σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις.

Με την αβεβαιότητα των εκλογών να έχει απομακρυνθεί, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα επικεντρωθούν στην πολιτική, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της δημοσιονομικής πολιτικής. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο βαθμός στον οποίο το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2023 θα υπερβεί το 3,9% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει τον λόγο του ιταλικού χρέους προς το ΑΕΠ σε ανοδική πορεία και να επαναφέρει στο επίκεντρο τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video