Wood: Buy για ελληνικές τράπεζες, γιατί προτιμά Eurobank - Πειραιώς

Περιθώρια ανόδου άνω του 40% για τις μετοχές των εγχώριων τραπεζών βλέπει ο οίκος. Κορυφαία επιλογή ο τίτλος της Eurobank. Γιατί αναμένει υπεραπόδοση, τα πέντε βασικά θέματα. Οι τιμές-στόχοι.

Wood: Buy για ελληνικές τράπεζες, γιατί προτιμά Eurobank - Πειραιώς

Η Wood & Company παραμένει αγοραστής σε όλες τις ελληνικές τράπεζες και βλέπει περιθώρια ανόδου 40% ή και περισσότερο για όλες τις ελληνικές τράπεζες που καλύπτει.

Οι συστάσεις είναι buy (αγορά) για όλες τις τράπεζες, με τη νέα σύσταση για τη Eurobank στο 1,40 ευρώ από 1,30 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 4,70 ευρώ από 4,30 ευρώ πριν, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,20 ευρώ από 1,80 ευρώ πριν και για την Αlpha Bank στο 1,40 ευρώ από 1,50 ευρώ πριν.

Η κορυφαία επιλογή είναι η Eurobank, με παρόμοιο χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών P/E σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και επίδοση στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) της τάξεως του 11%.

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα Πειραιώς ξεχωρίζει με εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση, παρά την εμφανή ανάκαμψη και τη χαμηλή πιθανότητα μιας νέας αύξησης κεφαλαίου. Η υπεραπόδοση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων τους θα πρέπει να συνεχιστεί εξαιτίας της καλύτερης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων ROTE, της ισχυρότερης ανάπτυξης και των χαμηλών αποτιμήσεων και για αυτό παραμένουμε αγοραστές όλων των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει η Wood & Company.

Το συμπέρασμα είναι ότι η υπεραπόδοση των τιμών των μετοχών των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων τους θα πρέπει να συνεχιστεί, ενόψει της ανώτερης αποδοτικότητας κεφαλαίων ROTE, της ισχυρότερης ανάπτυξης και των χαμηλών αποτιμήσεων και για αυτό παραμένει αγοραστής όλων των ελληνικών τραπεζών.

Τα πέντε βασικά θέματα για τις ελληνικές τράπεζες

Για τη Wood & Company, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις με τους επενδυτές στο εγγύς μέλλον και μακροπρόθεσμα είναι τα εξής:

1) η βιωσιμότητα της πρόσφατης εκτίναξης της πιστωτικής αύξησης,

2) η ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους από τις αυξήσεις των επιτοκίων,

3) ο αντίκτυπος στις προβλέψεις από την ηπιότερη αύξηση του ΑΕΠ το 2023,

4) η επανεμφάνιση του πολιτικού κινδύνου στην εγχώρια ατζέντα και

5) το πολυετές μεγάλο discount των ελληνικών τραπεζών έναντι των ομοειδών τους.

Η Wood & Company αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ το 2022 θα αυξηθεί 5,0-5,5%, μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, με κινητήρια δύναμη τις ισχυρές τουριστικές ροές και τις υψηλότερες επενδύσεις.

Στο μέλλον, όλες οι ελληνικές τράπεζες καθοδηγούν για ένα COR της τάξης των 50-60 μ.β. Λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές ανησυχίες για το 2023, ωστόσο, υποθέτει ένα εύρος COR της τάξης των 80-100 μ.β.

Ο οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες κατά 25%-30% κατά μέσο όρο το 2022-2023, αντανακλώντας τις καλύτερες επιδόσεις του α’ εξαμήνου και κυρίως τη συμπερίληψη των αυξήσεων των επιτοκίων στις προβλέψεις της. Στις υποθέσεις της, μέρος του οφέλους από την αύξηση των επιτοκίων καταναλώνεται από τις υψηλότερες προβλέψεις, λόγω της ηπιότερης ανάπτυξης το 2023. Παρ' όλα αυτά, η μέση επίδοση ROTE για το 2023 για το σύστημα ανέρχεται σε 9,4%, μια σημαντική αύξηση έναντι του 8% τον Μάρτιο.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών των τραπεζών

Κατά μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,45 φορές και 5,3 φορές σε όρους P/TBV και P/E, αντίστοιχα, με βάση τη Wood & Company για το 2022. Οι εκπτώσεις έναντι των ομοειδών τους στη Νότια Ευρώπη είναι περίπου 35% σε όρους P/E και περίπου 10% όσον αφορά το P/TBV. 

Το μίγμα των υψηλότερων επιτοκίων, της αύξησης των δανείων και των προσπαθειών μείωσης του κόστους θα οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη στα κέρδη προ προβλέψεων των τραπεζών το 2023 και το 2024.

Στις προβλέψεις της, η Wood & Company κάνει λόγο για μέση αύξηση στα κέρδη προ προβλέψεων για τις ελληνικές τράπεζες 20% σε ετήσια βάση το 2023 και 10% το 2024, με τον κίνδυνο να αυξηθούν υψηλότερα, δεδομένης της αυστηρής πολιτικής για τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης. Ο θετικός αντίκτυπος από αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι εμφανής από το β’ εξάμηνο ήδη, με την αύξηση του καθαρού εσόδου από τόκους να «ανοίγει ρυθμό» το 2023.

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video